Του Χάρη Φλουδόπουλου
Αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ποτέ γερμανική εταιρεία. Η έγκριση από τις αρχές ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της ΕΕ ανοίγει οριστικά το δρόμο ώστε η εξαγορά της αμερικανικής αγροχημικής και βιοτεχνολογικής εταιρείας Monsanto από τη γερμανική Bayer να αλλάξει οριστικά το χάρτη σε κρίσιμους τομείς των λεγόμενων επιστημών ζωής.
Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο στο νέο status που δημιουργείται στην αγορά, αφού οι αυστηροί όροι που επέβαλαν οι αρχές ανταγωνισμού για να εγκρίνουν την εξαγορά, οδήγησαν σε αθρόες πωλήσεις θυγατρικών και εκχώρηση
δραστηριοτήτων, με στόχο να μην δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά. Έτσι για παράδειγμα η Bayer εξαναγκάστηκε σε πωλήσεις και εκχώρηση δραστηριοτήτων που αφορούν στο χημικό και το κομμάτι των ιατρικών διαγνώσεων, ενώ κρατήθηκε το τμήμα των επιστημών ζωής, που επικεντρώνεται σε τρεις γενικούς τομείς τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους.
Πίσω από τη λογική της εξαγοράς, όπως εξηγεί ο CEO της Bayer Dr. Joao Barroca, βρίσκονται μια σειρά από κίνητρα όπως για παράδειγμα η μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης του διατροφικού προβλήματος του πλανήτη. Είναι μια δύσκολη εξίσωση καθώς ο πληθυσμός της γης αυξάνεται, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώνονται και υπάρχουν νέα προβλήματα που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η πρόκληση να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για περισσότερη, ποιοτικότερη και οικονομική διατροφή είναι καθοριστική για το μέλλον. "Είναι μια πρόκληση στην οποία θέλουμε να αντεπεξέλθουμε, αποτελεί πολύ σημαντικό κίνητρο το να κάνουμε τη διαφορά” είπε ο κ. Barroca, προσθέτοντας ότι οι pro forma επενδύσεις του νέου σχήματος θα φτάσουν τα 2,4 δις ευρώ. Αυτό δείχνει ότι ήταν αναγκαία η συνένωση των πόρων και του ερευνητικού δυναμικού δύο τόσο μεγάλων εταιρειών ενώπιον μιας τόσο σοβαρής πρόκλησης.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο πάντως η εξαγορά έχει νόημα για έναν πρόσθετο λόγο: οι δύο εταιρείες εμφανίζουν έντονη γεωγραφική διαφοροποίηση με τη Monsanto να έχει ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ και τη Bayer στην Ευρώπη, ενώ και προϊοντικά υπάρχει συμπληρωματικότητα. Η αμερικανική εταιρεία έχει κυρίαρχη θέση στο κομμάτι των σπόρων και της ψηφιακής γεωργίας, η Bayer είναι πρωτοπόρος στο κομμάτι της προστασίας.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα ανταγωνισμού πάντως ο κ. Barroca αναφέρει ότι μπορεί το νέο σχήμα μετά την εξαγορά να είναι το νούμερο ένα παγκοσμίως, ωστόσο στην αγορά των χημικών υπάρχουν και δημιουργούνται επίσης δυνατά σχήματα όπως η συνένωση της Dow με τη Dupont ή της Sygenta με την Chem China.
Για τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο, ο CΕΟ τονίζει ότι αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη, που δεν είναι επιθυμητή για το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία, εκφράζει ωστόσο την εκτίμηση ότι δε θα επηρεάσει τη δραστηριότητα του νέου σχήματος.
Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της Bayer στην Ελλάδα η εταιρεία κατάφερε παρά την κρίση να αυξήσει τις πωλήσεις της φτάνοντας πέρυσι τα 150 εκατ. ευρώ με την κερδοφορία να διαμορφώνεται στο 3 -5% των πωλήσεων περίπου στα 7 εκατ. ευρώ. Το πιο σημαντικό μερίδιο πάντως, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς προέρχεται από τον τομέα της υγείας και είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 35 δισ. παγκόσμιου τζίρου, το 17% προέρχεται από τη Γεωργία, το 10% από τους σπόρους, το 6% από άλλα καταναλωτικά προϊόντα και το υπόλοιπο αφορά στην υγεία.
Με την υποστήριξη της μητρικής ανταπεξήλθαμε στις δύσκολες στιγμές της κρίσης, ενώ χρειάστηκαν και ενέσεις ρευστότητας από το εξωτερικό στη διάρκεια των capital controls, ωστόσο πλέον η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, οι πληρωμές του δημοσίου έχουν περιοριστεί στους έξι μήνες και αυτό είναι θετικό για την κερδοφορία και το δανεισμό της εταιρείας, κατέληξε ο κ. Barroca.
https://www.msn.com/el-gr/money/economy/bayer-monsanto-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-deal-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE%CF%82/ar-AAzXo8T?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου