Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

HSBC: Η ανάπτυξη είναι τώρα το κλειδί για την Ελλάδα

Το Eurogroup έκανε ότι έπρεπε και συμφώνησε ουσιαστική ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, τώρα χρειάζεται ανάπτυξη, τονίζει η HSBC σε ανάλυσή της για τη χώρα μας.
Όπως σημειώνει η απόφαση μπορεί να μην είναι αρκετή για να υπογράψει το ΔΝΤ τη βιωσιμότητα ανάλυσης χρέους (αναφέρει χαρακτηριστικά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Κρ. Λαγκάρντ για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα) αλλά πιστεύει ότι προσφέρει μια καλή βάση για το μέλλον και εξαρτάται πλέον από τη χώρα να βελτιώσει την αναπτυξιακή της προοπτική. Κατά την HSBC το γεγονός
ότι το Ταμείο δεν υπογράφει την βιωσιμότητα μπορεί να περιορίσει τη βραχυπρόθεσμη δυναμική σε ότι την επενδυτική εμπιστοσύνη, τις μεγάλες αναβαθμίσεις οίκων αξιολόγησης και την πιθανότητα διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης. Μπορεί επίσης να περιορίσει το εύρος πιθανής μείωσης των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμα δημιουργώντας κάποια αβεβαιότητα για το πόσο χρέος θα μπορούσε να εκδώσει ο ΟΔΔΗΧ τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο επισημαίνει ότι θα «θετικά» υπερτερούν των «αρνητικών». Η χώρα εξέρχεται από το πρόγραμμα με «μαξιλάρι» 24 δισ. ευρώ και η μέση ωρίμανση του χρέους ξεπερνά τα 20 χρόνια. Ετσι, το μόνο που χρειάζεται είναι να δείξει η χώρα στις αγορές ότι μπορεί να αναπτυχθεί. Αυτό, τονίζει θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα θετικό κύκλο βελτιωμένης βιωσιμότητας χρέους και χαμηλότερων επιτοκίων.
Αναλύοντας την λύση που δόθηκε στο χρέος η HSBC τονίζει ότι με βάση το δικό της DSA η επέκταση των ωριμάνσεων είναι αρκετή για να καλύψει το κριτήριο (ετήσιες πληρωμές κάτω του 15% του ΑΕΠ και μακροπρόθεσμα κάτω του 20%) τουλάχιστον με βάση την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κομισιόν (1,5%). Αντίθετα δεν αρκεί αν η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι 1%.
Σημειώνει τα έξτρα «καρότα», όπως η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα σε εξαμηνιαίες δόσεις ως το 2022 αλλά και το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκε ο «γαλλικός μηχανισμός».

Μισογεμάτο το ποτήρι

Όπως καταγράφει ο οίκος παρότι ο γαλλικός μηχανισμός δεν θα ενεργοποιούνταν πριν περάσουν 15 χρόνια (ή και καθόλου) είχε στόχο να συγκεράσει τη διαφορά μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ σε ότι αφορά την πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη (1,5% έναντι 1%). Με 1% το DSA δείχνει ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια βιωσιμότητας μετά το 2033.
Επ’ αυτού, ως γνωστόν το Eurogroup ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νέα ελάφρυνση χρέους αν απαιτηθεί το 2032 υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει πιστή στο δημοσιονομικό πλαίσιο που καθορίστηκε.
Η έκθεση αποδίδει την διστακτικότητα των υπουργών Οικονομικών να υιοθετήσουν το μέτρο στο φόβο ότι εξασφαλίζοντας την Ελλάδα σε περίπτωση υποαπόδοσης στο μέτωπο της ανάπτυξης δεν θα είχε τα κίνητρα να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις ή θα αντέστρεφε κάποιες εξ όσων υλοποίησε.
Όπως, πάντως, γράφει στην έκθεση ο γαλλικός μηχανισμός δεν είναι «πανάκεια».
Επιπρόσθετα η συμμετοχή στο QE παραμένει απίθανη εξαιτίας της επιλογής για «καθαρή έξοδο» κάτι που σημαίνει ότι θα χαθεί τον Αύγουστο η εξαίρεση (waiver) καθώς η χώρα παραμένει σε μη επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί κατά την HSBC σημαντικό ζήτημα.
Σε ότι αφορά το μαξιλάρι ρευστότητας, ο οίκος εκτιμά ότι δεν χρειάζονται πολλά ώστε η χώρα να είναι απόλυτα καλυμμένη όχι μόνο τους επόμενους 22 μήνες αλλά και επιπλέον δυο χρόνια αργότερα. Για το 2021 και το 2022 οι πληρωμές είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ (προς ΔΝΤ και ιδιώτες επενδυτές), και η χώρα αν πιάνει στους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να μην χρειαστεί καν να βγει στις αγορές δεδομένου ότι θα έχει λαμβάνειν και τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Για την HSBC η συμφωνία αγοράζει χρόνο ώστε η Ελλάδα να δείξει πως είναι σοβαρή σε ότι αφορά το θέμα της ανάπτυξης και των δομικών μεταρρυθμίσεων. Η χώρα ήδη εξέπληξε θετικά το πρώτο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης 2,3% και η HSBC αναβαθμίζει την πρόβλεψη για φέτος στο 2,1% έναντι 1,9% για φέτος, ενώ διατηρεί σταθερή την εκτίμηση για 2,5% το 2019.
Καθώς βελτιώνεται η αγορά εργασίας μια ουσιαστική αύξηση της παραγωγικότητας εμφανίζεται να είναι το κλειδί, ειδικά αν ληφθούν υπόψη τα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία. Κλειδί είναι και οι επενδύσεις που είναι 40% λιγότερες απ’ ότι πριν την κρίση.

Το πολιτικό τοπίο

Η HSBC σχολιάζει ότι η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να εξαντλήσει την τετραετία, να υιοθετήσει τα μέτρα που έχει ψηφίσει (συντάξεις-αφορολόγητο) αλλά και να χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που έχει για παροχές καθώς και να μοιράσει εκ νέου «κοινωνικό μέρισμα» στο τέλος της χρονιάς.
Ωστόσο στο θέμα των Σκοπίων υπάρχει η διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεδομένων των δυο αποχωρήσεων βουλευτών των ΑΝΕΛ υπάρχει πιθανότητα κυβερνητικής κρίσης όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, κάτι που όμως δεν θα γίνει τους αμέσως επόμενους μήνες.
Η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και υπόσχεται ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις πλαίσιο με αποτέλεσμα τα ρίσκα από ξαφνικές εκλογές να είναι περιορισμένα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο κάποια αβεβαιότητα κατά την προεκλογική περίοδο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα.
https://www.msn.com/el-gr/money/economy/hsbc-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/ar-AAze0fg?ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έρχεται τέλος απορριμμάτων με βάση το βάρος τους

Στο σχέδιο για εφαρμογή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω», αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας το πρωί...