Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Σκοπιανό: Περιμένοντας το "ναι" του Ζάεφ στο "έναντι όλων"

Της Νίκης Ζορμπά
Παρά τις διαρκείς επαφές και την ανοιχτή γραμμή των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-πΓΔΜ για τις περιβόητες "λεπτομέρειες" που θα κρίνουν την επίτευξη της συμφωνίας Αθήνας- Σκοπίων, αυτό που στην πραγματικότητα περιμένει η ελληνική πλευρά, είναι να χτυπήσει το τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα και να ακούσει "καλά μαντάτα" από τον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ. 
Το κυρίως θέμα που απομένει για διευθέτηση άλλωστε είναι να εκφωνήσει ο Ζόραν Ζάεφ το "δέχομαι ονομασία έναντι όλων" στον Έλληνα πρωθυπουργό, ώστε να βγει λευκός καπνός στην επίτευξη λύσης και να πάρουν όλα τον δρόμο τους. 

Κοινώς, να πάρει σάρκα και οστά, η περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών, όπου υπό Τσίπρα και Ζάεφ, οι δυο χώρες θα λήξουν την χρόνια εκκρεμότητα του ονοματολογικού της πΓΔΜ. 
Ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο
Το κλίμα στην ελληνική πλευρά, παραμένει μεν αισιόδοξο, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ότι Αθήνα και Σκόπια, βρίσκονται πράγματι μιαν ανάσα πριν από τη συμφωνία. 
Οι παλινωδίες και υποχωρήσεις από ήδη συμφωνηθέντα ζητήματα από την πλευρά της πΓΔΜ την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με ελληνικές πηγές τουλάχιστον, δεν έχουν αποσοβηθεί πλήρως, ώστε να είναι πλέον θέμα ωρών το τηλεφώνημα του  πρωθυπουργού της FYROM στον Αλέξη Τσίπρα. 
Παραλλήλως βέβαια, τα χρονικά περιθώρια για τους βόρειους γείτονες, στενεύουν επικινδύνως καθώς αυτό που επιζητούν είναι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στα τέλη Ιουνίου, να έχουν αποσπάσει από την Αθήνα την "πρόσκληση" ένταξής τους στην Ε.Ε. 
Το ευρωπαϊκό χαρτί παίζει άλλωστε ο κ. Ζάεφ στο εσωτερικό του, το οποίο θα επιφέρει στην πΓΔΜ σωρεία ευεργετημάτων, μεταξύ άλλων και το εξόχως σημαντικό: Ζεστό ευρωπαϊκό χρήμα για μια οικονομία η οποία βρίσκεται κάθε άλλο παρά σε εύρωστη φάση. 
Δέχεται ωστόσο μια σειρά πιέσεων στο εσωτερικό του από το VMRO , το κόμμα της εθνικιστικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο Γ. Ιβάνοφ, ο οποίος ανήκει σε αυτή την πλευρά. 
Τα μηνύματα που δέχεται και ο ίδιος ο Ζάεφ από τον διεθνή παράγοντα ωστόσο, καταδεικνύουν ότι η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει και θα πρέπει να κινηθεί σε αυξημένες ταχύτητες για συμφωνία με την Ελλάδα. 
Παρά ταύτα, στην Αθήνα, η Κυβέρνηση εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική για το κατά πόσο είναι θέμα ωρών το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του "σκοπιανού" πρωθυπουργού στον κ. Τσίπρα. 
Ακόμα και χθες, αρμόδιες πηγές διαμήνυαν ότι ναι μεν κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες εξελίξεις από την πλευρά της πΓΔΜ, αλλά βάσει της προόδου που έχει επιτευχθεί σε διπλωματικό επίπεδο για την άρση των διαφωνιών της γείτονος χώρας, τίποτα δεν προμηνύει ότι ο κ. Ζάεφ, θα είναι άμεσα έτοιμος να δεχθεί συμφωνία σε ονομασία "έναντι όλων" (erga omnes ) μέσα στις επόμενες ώρες. 
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πάντως ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό, μέσα στο προσεχές σαββατοκύριακο. 
"Πόλεμος" στο εσωτερικό
Οι τόνοι πάντως στο εσωτερικό της Ελλάδας έχουν πάρει την ανιούσα. 
Η κυβέρνηση εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση για ασαφή θέση με μοναδικό στόχο να προσποριστεί εκλογικό όφελος, καθώς και για "πατριδοκαπηλεία". 
Αντιστρόφως, η Ν.Δ, επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ( δεδομένου μάλιστα πως ο κυβερνητικός του εταίρος Π. Καμμένος, έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει συμφωνία που να εμπεριέχει τον όρο "Μακεδονία"), δεν έχει την απαιτούμενη νομιμοποίηση για να διαπραγματεύεται με την πΓΔΜ λύση του ονοματολογικού.
https://www.msn.com/el-gr/news/politics/%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B6%CE%AC%CE%B5%CF%86-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9-%CF%8C%CE%BB%CF%89%CE%BD/ar-AAykj73?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...