Πανηγυρικό το κλίμα στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού, των κομμάτων που συνέπραξαν για να δημιουργηθεί το Κίνημα Αλλαγής. Στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή τα χαμόγελα και οι αγκαλιές πρωταγωνιστούσαν, αλλά και τα … γλυκά, καθώς αρκετοί γιόρταζαν. Η πρεμιέρα συνέπεσε και με τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα που αποτυπώνουν μία ανοδική πορεία του νέου φορέα και γεμίζει αισιοδοξία ότι θα επιστρέψουν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το παρόν έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστα Σημίτης, ο οποίος κάθισε δίπλα στον Δήμαρχο Αθηνών Γιώργο Καμίνη. Παρόντες ήταν, επίσης, όλοι υποψήφιοι για το νέο
φορέα, εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
Καταχειροκροτούμενος έλαβε το λόγο ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό της διαδικασίας εκλογής. " Νομίζω τα καταφέραμε" τόνισε και περιέγραψε πόσο σημαντικός είναι ο νέος φορέας.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης πήρε το λόγο και ανέφερε ότι οι λέξεις κίνημα και αλλαγή είναι αυτές που οφείλουν να ενώνουν το χώρο. Κίνημα γιατί δεν θέλουμε να φτιάξουμε ένα ακόμα κόμμα. Και τη λέξη αλλαγή την χρησιμοποιήσαμε όλοι οι υποψήφιοι προεκλογικά επεσήμανε. Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι ο μεγάλος αντίπαλος του νέου φορέα είναι ο λαϊκισμός και τόνισε με νόημα ότι όλες οι αλλαγές που θέλουμε θα πρέπει να αρχίσουν από τη λειτουργία του κόμματος.
Η Φώφη Γεννηματά ανέβηκε στο βήμα και δέχθηκε παρατεταμένο χειροκρότημα από τους βουλευτές και τα στελέχη των δύο κομμάτων. Στην ομιλία της περιέγραψε την αντιπολιτευτική τακτική αλλά και τα βήματα προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα και χαρακτήρισε τη συνεδρίαση πρώτο σημαντικό βήμα υλοποίησης της εντολής των 210 χιλιάδων πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες.
Επεσήμανε την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής λέγοντας ότι ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να το εντάξουν σε διάφορα πολιτικά μέτωπα. Έκανε λόγο για ένα φορέα που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. " Ταράξαμε τα νερά" ανέφερε και τόνισε την ανάγκη στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της παρεμπόδισης της επιστροφής στην εξουσία των συντηρητικών πολιτικών.
Επιχείρησε, παράλληλα, να αποδομήσει το αφήγημα του πρωθυπουργού για έξοδο απο το Μνημόνιο λέγοντας οτι αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού.
«Πρόκειται για μια έξοδο-μαιμού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τόνισε οτι άμεσα θα υπάρξει νομοθετική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επίσης χαρακτήρισε εγκληματική την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και προαννήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία και στο θέμα αυτό.
Από τα βέλη της κυρίας Γεννηματά δεν ξέφυγε ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ που όπως τόνισε πάει όλο και πιο δεξιά.
Στη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένονταν να ληφθούν αποφάσεις για πρακτικά ζητήματα, καθότι τα διαδικαστικά θα συζητηθούν στην πρώτη συνεδρίαση του εξαμελούς πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής (Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης) την επόμενη εβδομάδα, καθώς το εν λόγω κομματικό όργανο έχει αναλάβει την καθοδήγηση της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει συγκροτηθεί η οργανωτική επιτροπή συνεδρίου που θα απαρτίζεται από περίπου 150 άτομα. Βασική αποστολή η δημιουργία ομάδων εργασίας που θα καταθέσουν προτάσεις σε θέματα, όπως το καταστατικό, ο ιδεολογικός χαρακτήρας, τα σύμβολα.
Πηγές τόσο από τη ΔΗΣΥ, όσο και από το Ποτάμι, αναφέρουν ότι έχουν προηγηθεί ζυμώσεις, που θα συνεχιστούν, μεταξύ των δύο κομμάτων με θέμα την κοινή παρουσία τους στη Βουλή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διατηρούν την αυτόνομη υπόστασή τους. Η σημερινή συνεδρίαση σηματοδοτεί ότι γίνονται τα πρώτα βήματα για συνεννοήσεις σε βασικά ζητήματα, όπως η κοινή αντιπολιτευτική στάση προς την κυβέρνηση, αλλά και με κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία.
Πηγές από την Αγ. Κωνσταντίνου έλεγαν ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τη σημερινή εικόνα ενότητας για την οποία έχουμε παλέψει από το 2015 για να βρεθούν όλα τα στελέχη της Κεντροαριστεράς μαζί. Σχετικά με τα θέματα και τις διαφωνίες που έχουν προκύψει τις προηγούμενες ημέρες παραμένουν όπως έχουν εκφραστεί και θα υπάρξουν τοποθετήσεις στην πορεία προς το συνέδριο ενώ οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι η πρόταση για ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα παραμένει επίκαιρη ώστε να μη κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
http://www.matrix24.gr/2017/12/f-gennimata-anagki-stratigikis-ittas-tou-siriza/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου