Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης με ετήσια άνοδο 1,1% του ΑΕΠ σε όγκο το α’ εννιάμηνο του 2017, υπογράμμισε ο υπουργός.
Στην Κέρκυρα βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί της Κέρκυρας, ο κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε χθες με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον Δήμαρχο της Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνο Νικολούζο. Αμέσως μετά πραγματοποίησε επισκέψεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα όπως την Κερκυραϊκή Αλλαντοποιία, την
Κερκυραϊκή Ζυθοποιία όπως και στην εταιρεία Ginger Beer Χειμάριος που παράγει το παραδοσιακό κερκυραϊκό αναψυκτικό Τσιτσιμπύρα από το 1975.Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί της Κέρκυρας, ο κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε χθες με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον Δήμαρχο της Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνο Νικολούζο. Αμέσως μετά πραγματοποίησε επισκέψεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα όπως την Κερκυραϊκή Αλλαντοποιία, την
Επίσης, ο Υπουργός Οικονομίας συνάντησε χθες το απόγευμα στην Νομαρχία εκπροσώπους τουλάχιστον 15 εταιρειών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Σήμερα ο κ. Παπαδημητρίου πραγματοποίησε ομιλία στην 2η παράλληλη πρωινή συνεδρία με θέμα συζήτησης την Επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις, την Κοινωνική Συνοχή και την Απασχόληση.
Ο υπουργός τόνισε πως το 2017 είναι το πρώτο πραγματικό έτος βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Και όσοι επιμένουν να το συγκρίνουν με το 2014 παραβλέπουν να αναφέρουν πως τότε η μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε είχε ως βάση την κατανάλωση και όχι τις επενδύσεις, που είχαν μειωθεί κατά 5%.
Δηλαδή, δεν είχε στέρεη βάση εκκίνησης, πολύ περισσότερο που δεν προχώρησε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις με συνέπεια να αποχωρήσουν οι θεσμοί και να μην κλείσει το έτος με τις δύο αξιολογήσεις που έπρεπε να γίνουν, επιβαρύνοντας έτσι τη μετέπειτα πορεία της χώρας.
Αντιθέτως, σήμερα, η ανάπτυξη της οικονομίας βασίζεται στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι οποίες το α’ εννιάμηνο του 2017 σημείωσαν ετήσια αύξηση 2,6% σε σταθερές τιμές, με τις ξένες άμεσες επενδύσεις καταγράφουν ετήσια άνοδο 69%.
Βασίζεται, επίσης, στην αύξηση του όγκου εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες στο α’ εννιάμηνο αυξάνουν 7,6% ετησίως.
Κατόπιν τούτου, θεωρείται εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% το 2017, καθώς το δ’ τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ λόγω του κλεισίματος της γ’ αξιολόγησης, της παραδοσιακής ενίσχυσης του ΠΔΕ στο τέλος του έτους, της διανομής κοινωνικού μερίσματος και της περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, με ετήσια άνοδο 1,1% του ΑΕΠ σε όγκο το α’ εννιάμηνο 2017 (με βάση τα προσωρινά στοιχεία).
Περνά, δε, με επιτυχία όλες τις αξιολογήσεις από τους θεσμούς, γιατί βασίζεται στη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την τόνωση των εξαγωγών.
Μάλιστα, η τρέχουσα ανάκαμψη δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, τη βιομηχανία ή τις εξαγωγές, αλλά περιλαμβάνει επίσης κλάδους που μέχρι πρότινος υποφέρανε εξαιτίας της δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας, όπως είναι οι κατασκευές, το εμπόριο ή άλλες υπηρεσίες, ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.
Με συνέπεια τη δημιουργία 260.000 καθαρών θέσεων απασχόλησης στο διάστημα αυτής της διακυβέρνησης, εκ των οποίων το 55% φέτος, και τη μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες περίπου.
Κυρίως, όμως, αφορά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, το οποίο μεταξύ α’ και γ’ τριμήνου 2017 έχει βελτιωθεί κατά 18,5% σύμφωνα με την ICAP.
Αντίστοιχα, ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της μεταποίησης τον Νοέμβριο σημείωνε ετήσια άνοδο 8%, δήλωσε ο υπουργός.
Μάλιστα, η απασχόληση στον κλάδο της ελληνικής μεταποίησης αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα δεκαοκτώμισι ετών καθώς οι νέες παραγγελίες στον κλάδο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2014.
Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε το γεγονός ότι οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Συγχρόνως, τα ιδιωτικά χρέη έχουν μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 5 δις περίπου τους τελευταίους 7 μήνες, οι συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά πληθαίνουν και οι συνθήκες ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες βελτιώνονται, με συνέπεια ο δανεισμός τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA να έχει μειωθεί δραστικά κατά 63 δισ. από τον Μάιο του 2015.
Επίσης, το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα μειώνεται αργά αλλά σταθερά και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων προβλέπεται να υπερβούν το 1 δισ. φέτος.
Ενδεικτικά της αξιοσημείωτης επιχειρηματικής κινητικότητας που σημειώνεται φέτος είναι:
(α) τα υπερδιπλάσια κεφάλαια απ’ ότι στο σύνολο του 2016 που έχουν ως σήμερα (Σεπτέμβριος) δαπανήσει οι εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία,
(α) τα υπερδιπλάσια κεφάλαια απ’ ότι στο σύνολο του 2016 που έχουν ως σήμερα (Σεπτέμβριος) δαπανήσει οι εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία,
(β) η σταθερή αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων από 0,23% του ΑΕΠ το 2011, σε 0,32% το 2015 και 0,41% το 2016,
(γ) η εκτίναξη των κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων κατά 10% το α’ εννιάμηνο 2017 και η αλλαγή της ποιοτικής σύνθεσης στις μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων μετοχών στο ΧΑ από τα επιθετικά-κερδοσκοπικά fund του παρελθόντος σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια που «έρχονται για να μείνουν».
Τέλος, παρά τα υπαρκτά προβλήματα, βελτίωση σημειώνεται τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και στην αγορά εργασίας όπως παραδέχονται αντίστοιχα οι τελευταίες εκθέσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ, ενώ σημαντικά ενισχυμένη είναι η διάθεση για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ernst & Young.
Δεν έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε ούτε με μία προβληματική και αβέβαιη ανάκαμψη όπως ορισμένοι εκτιμούν, αλλά με μία σταθερή και γενικευμένη βελτίωση η οποία καθρεφτίζεται τόσο στην γενική αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς και πιστωτές της προόδου που έχει συντελεστεί, όσο και στην πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, δήλωσε ο κ. .
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1582334/papadhmhtrioy-efiktos-o-stohos-gia-anaptyxh-16-to.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου