Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο πρωθυπουργός και τα… χαμογελαστά πρόσωπα

του Μιχάλη Σιάχου

«Η πιο σημαντική είδηση αυτής της περιόδου είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών ανεργίας. Βρισκόμαστε ήδη στα πιο χαμηλά επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε για τον Απρίλιο την ανεργία στο 21,7%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από τις αρχές του 2012. Το οποίο, μάλιστα, τον Απρίλιο του 2014, λίγο πριν αναλάβουμε, είχε -θυμίζω- εκτιναχθεί στο 27,2%». Τα παραπάνω αποτελούν μια από τις βαρύγδουπες επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου.

Λίγες μέρες αργότερα, όμως, έρχεται μια σαφέστατη απάντηση στον πρωθυπουργό, όχι από κάποιους… υπερεπαναστάτες ή «έξαλλους» αριστερούς, αλλά από την Εθνική Τράπεζα στο μηνιαίο δελτίο μακροοικονομικής ανάλυσης για την ελληνική οικονομία, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη Τετάρτη.
Τι διαπιστώνει, λοιπόν, η τράπεζα, που μόνο για αντικυβερνητικό μένος δεν μπορεί να την κατηγορήσει κανείς;
Ότι η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 150.000 θέσεις (ή 5,2% σωρευτικά) από τα μέσα του 2014 μέχρι και το 1ο τρίμηνο του 2017, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης να ανέρχεται σε 1,5%. Σύμφωνα με την τράπεζα, η βελτίωση αυτή έρχεται μετά τη δραματική συρρίκνωση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 1,1 εκατ. θέσεις (ή 23% σωρευτικά) μεταξύ 2009 – 2013, εκ των οποίων οι 780.000 ήταν μισθωτοί και οι 320.000 αυτοαπασχολούμενοι και άμισθοι εργαζόμενοι σε οικογενειακές επιχειρήσεις.
Και τι διαπιστώνει στη συνέχεια η τράπεζα; Ότι για τη βελτίωση είναι σημαντικός ο ρόλος των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με σχετικά μικρό αριθμό εβδομαδιαίων ωρών εργασίας και συχνά επισφαλή χαρακτηριστικά που κυριάρχησε στις νέες προσλήψεις.
Για να γίνει ακόμα πιο σαφής: Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τριετία οι δύο βασικοί παράγοντες που στήριξαν την απασχόληση, ήτοι η μείωση του κόστους εργασίας και η αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, «βοήθησαν» στη δημιουργία της συντριπτικής πλειονότητας των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αναλυτικά, η σωρευτική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 12,6%, σε απόλυτες τιμές και κατά 17,7% συγκριτικά με τους εμπορικούς εταίρους, την περίοδο 2012-2016, αντέστρεψε πλήρως την απώλεια ανταγωνιστικότητας κόστους κατά την προηγούμενη δεκαετία.
Οι εργαζόμενοι-λάστιχο, λοιπόν, σε επισφαλείς και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, που δεν μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα στη ζωή τους και για τους οποίους η εργασιακή ασφάλεια και η δυνατότητα να ζουν από τη δουλειά τους είναι ουτοπία, συνθέτουν την «επιτυχία» της κυβέρνησης.
Ο Σημίτης, που εισήγαγε πρώτος τον όρο «απασχολήσιμος», τώρα δικαιώνεται πανηγυρικά. Ο στόχος, που από την εποχή του αλήστου μνήμης εκσυγχρονισμού τέθηκε, επιτέλους πραγματώνεται από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Και δεν το λέμε εμείς, αλλά η Εθνική Τράπεζα.
Αμφιβάλετε ακόμα ότι ο Τσίπρας βλέπει χαμογελαστά πρόσωπα;
https://www.e-dromos.gr/%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC-%CF%80%CF%81%CF%8C/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!