Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Νέα κινητικότητα στον προοδευτικό χώρο με επίκεντρο ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά – Ο ρόλος Κατσέλη

Η Προανακριτική για τα Τέμπη έδωσε το έναυσμα προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, καταρχάς, στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών, που φαίνεται να αποτελούν και ένα τεστ για παραπέρα. Παράλληλα όμως, καθώς ο χρόνος τρέχει, και η κατακερματισμένη αντιπολίτευση δε βλέπει «ανάσταση» των ποσοστών της, το αντίθετο, αρχίζουν και παίρνουν ξανά μπρος οι συζητήσεις και οι πρωτοβουλίες για τις «συγκλίσεις» των προοδευτικών κομμάτων.
Κατά βάση οι συζητήσεις αυτές περιλαμβάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά ενώ κάποιοι συμπεριλαμβάνουν και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως κόμμα και ως ηγεσία έχει ξεκόψει κάθε συζήτηση, πρόσωπα και δυνάμεις όμως στο εσωτερικό του κρατούν ορθάνοιχτους διαύλους με στελέχη των κομμάτων της αριστεράς.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά συμφώνησαν ότι προχωρούν στην προσπάθεια να καταθέσουν κοινή πρόταση Προανακριτικής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Της συμφωνίας που επισφραγίστηκε σε συνάντηση του Σωκράτη Φάμελλου με τον Αλέξη Χαρίτση, είχαν προηγηθεί ζυμώσεις στο παρασκήνιο τόσο για την Προανακριτική όσο και για την κοινή ερώτηση για την εκδικητική απόλυση του Κώστα Γενιδούνια από την Hellenic Train.

Και οι δύο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι η συνεργασία για την Προανακριτική θα προχωρήσει, με την Έφη Αχτσιόγλου (Action24), να δίνει σε αυτή– και όσες ανάλογες κοινές πρωτοβουλίες ακολουθήσουν – μια διάσταση προεργασίας με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κομμάτων ώστε βαθμιαία να ανοίξει ο δρόμος για πιο σοβαρά βήματα σύγκλισης.

Και τα δύο κόμματα έχουν μέσα στον Ιούνιο τα συνέδριά τους, οπότε εκεί θα φανεί αν θα υπάρξουν εξελίξεις άμεσα ή θα λειτουργήσουν ως σταθμοί σε καταλυτικές διεργασίες που θα εκδηλωθούν στη συνέχεια.
Με ορίζοντα το φθινόπωρο

Πάντως, απώτερος ορίζοντας για πιο πυκνές εξελίξεις στο μέτωπο των συγκλίσεων φαίνεται να είναι ο Σεπτέμβριος ή οι αρχές του φθινοπώρου, χρόνος στον οποίο η Νέα Αριστερά έχει παραπέμψει τις κρίσιμες αποφάσεις για το τι θα κάνει τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι θα «επανεκτιμήσει» την κατάσταση, ενώ τότε θα λάβει χώρα και το προγραμματικό Συνέδριο των τεσσάρων Ινστιτούτων στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Λούκα Κατσέλη, η οποία και μέσα από αυτή την πρωτοβουλία επιχειρεί να στήσει γέφυρες μεταξύ των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Χθες ήρθε στο φως η πρωτοβουλία της για μια «μάζωξη» που έγινε πριν μερικές μέρες με τη συμμετοχή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, της Έφης Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά, και του Πέτρου Κόκκαλη από τον «Κόσμο». Στόχος, η ζύμωση και η ανταλλαγή απόψεων για το τι πρέπει να γίνει στην προοδευτική αντιπολίτευση και την προοπτική των συγκλίσεων.
Η πρωτοβουλία Κατσέλη

Η ίδια η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ όπως είπε στην Naftemporiki TV, την Πέμπη, πιστεύει ότι μπορεί (και πρέπει) να εμφανιστεί ένα νέο αξιόπιστο ψηφοδέλτιο στον προοδευτικό χώρο, κάτι που φέρεται να διατύπωσε και στην εν λόγω «σύναξη» η οποία είχε προηγηθεί. Οι πληροφορίες λένε ότι η ίδια δε μίλησε για υπέρβαση και κατάργηση των υπαρχόντων κομμάτων, αλλά για συμμετοχή τους με την πολιτική τους αυτοτέλεια.

Σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο «Βήμα» προ μηνών (15.3.2025) σημείωνε – αποκαλύπτοντας και πώς η ίδια αντιλαμβάνεται το ρόλο της -ότι «όσο παραμένει ο κατακερματισμός των δυνάμεων (σ.σ. της αντιπολίτευσης) είναι αδύνατον να υπάρξει αποτέλεσμα και ότι κάθε κόμμα θα συρρικνώνεται αντί να δυναμώνει. (…) Το θέμα είναι πως θα πεισθούν όλοι να κάνουν την υπέρβαση που απαιτείται. Αυτό μπορεί να γίνει με τρείς τρόπους: Δι’ απορροφήσεως, δια συγχωνεύσεως, δι’ ανασυγκρότησης. (…) Ευρύτερη όμως συνεργασία και συγχώνευση μοιάζει, σήμερα τουλάχιστον, ανέφικτη. (…) Το τρίτο, είναι να υπάρξει μια ομάδα πρωτοβουλίας από κοινωνικούς φορείς και ανεξάρτητα πρόσωπα χωρίς κομματική ένταξη, που θα δράσει ως καταλύτης για τη δημιουργία ενός μετώπου δυνάμεων σε διαβούλευση με τα κόμματα του χώρου που διατηρούν την αυτονομία τους. Στόχος η συγκρότηση ενός αξιόπιστου ενωτικού ψηφοδελτίου στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και προγραμματικής σύγκλισης».

Η «σκιά» του Τσίπρα

Ωστόσο, δεδομένου ότι η Λούκα Κατσέλη συγκαταλέγεται μεταξύ των στενών συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα και η ίδια πυκνά διατρανώνει την πεποίθησή της πως ο πρώην πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην πολιτική, εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά για όσους παρακολουθούν τις κινήσεις της, αν οι πρωτοβουλίες της συνδέονται και με τα γνωστά σενάρια επιστροφής του στο πολιτικό προσκήνιο.

Τόσο από τη Νέα Αριστερά, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνούνται την προοπτική συμβολής του Αλέξη Τσίπρα στις διεργασίες σύγκλισης και ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου, όχι όμως με όρους επιστροφής σε ηγετικό ρόλο. Υπενθυμίζεται πως πριν από το Πάσχα οι Αλέξης Χαρίτσης και Έφη Αχτσιόγλου απέρριπταν λογικές «μεσσιανισμού», όπως χαρακτήριζαν τα σενάρια επιστροφής Τσίπρα σε ρόλο ηγεσίας, ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος, επιχειρώντας να διαψεύσει τα διάφορα σενάρια (τα οποία φέρνουν σε δύσκολη θέση τη σημερινή ηγεσία του κόμματος, στο βαθμό που δεν διαψεύδονται), σημείωνε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι συμμέτοχος στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προσεχώς εκδηλώσεις

Πάντως, σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι συζητήσεις γίνονται και θα γίνονται με στόχο κάθε πλευρά να διερευνήσει το τοπίο και το τι μπορεί να γίνει χωρίς να τίθενται εν κινδύνω κάποιες σταθερές και χωρίς να απειλούνται οι συγκροτημένοι χώροι με διάλυση.


Ενδεικτικά, την ερχόμενη Πέμπτη 22 Μαΐου, είναι προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα Δικαιοσύνη, Κράτος Δικαίου και Δημοκρατία, στα Γιαννιτσά, με τη συμμετοχή της Έφης Αχτσιόγλου (που είναι και η γενέτειρά της), του Χάρη Καστανίδη και του Διονύση Τεμπονέρα. Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ και το Ινστιτούτο Πουλαντζάς (ΣΥΡΙΖΑ) έχει προγραμματισμένη με εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 21 Μαΐου με ομιλητή, μεταξύ άλλων, τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα.
https://www.topontiki.gr/2025/05/17/nea-kinitikotita-ston-proodeftiko-choro-me-epikentro-siriza-ke-nea-aristera-o-rolos-katseli/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου