Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Δύσκολη η επόμενη μέρα – Πολλαπλά «χτυπήματα» κατά Ανδρουλάκη από τους επίδοξους αρχηγούς

Τέσσερις μέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο πολιτικής κρίσης. Βουλευτές – όλοι πλην ενός εκλέγονται στην Αττική – αμφισβητούν την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη ζητώντας νέα εκλογή από τη βάση.

Οι… επίδοξοι αρχηγοί

Οι υποψήφιοι αρχηγοί στο ΠΑΣΟΚ είναι γύρω στους έξι και αυτό από μόνο του δείχνει την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Κίνημα. Παύλος Γερουλάνος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου και Νίκος Παπανδρέου έχουν αμφισβητήσει την ηγεσία του κόμματος ζητώντας νέα εκλογή από τη βάση χωρίς να ξεκαθαρίζουν αν οι ίδιοι θα δώσουν τη μάχη της κάλπης.

Την ίδια ώρα σοβαρά σκέφτονται να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, εισηγήσεις και πιέσεις δέχεται ο Χάρης Δούκας ενώ κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους Παύλος Χρηστίδης και Μιχάλης Κατρίνης.
Τι θα κάνουν οι «Παπανδρεϊκοί»;

Σε όλη αυτή τη συζήτηση ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα ακολουθήσει ο Γιώργος Παπανδρέου καθώς ο ίδιος δεν έχει πάρει ακόμα θέση, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Από την άλλη οι υποστηρικτές του εντός του κόμματος, οι λεγόμενοι «Παπανδρεϊκοί» είναι μοιρασμένοι και δεν έχουν ενιαία φωνή ή δε συντάσσονται πίσω από συγκεκριμένο πρόσωπο. Στους «Παπανδρεϊκούς» εντάσσεται και ο πρώην Γραμματεάς του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Στο κάδρο για την επόμενη μέρα μπαίνει και ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος ακούγεται έντονα ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, με τον ίδιο να έχει μόλις έξι μήνες αναλάβει το δήμο της Πρωτεύουσας θα προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι θα μεταπηδήσει τόσο γρήγορα στην κεντρική σκηνή. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο στήριξε δυναμικά ο Νίκος Ανδρουλάκης (παρά τις εισηγήσεις που δεχόταν τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) και συνομιλεί με όλες τις τάσεις του κόμματος.
Η στάση Ανδρουλάκη

Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη θέση που θα ακολουθήσει όλα δείχνουν ότι θα επιχειρήσει μία πιο διαλλακτική στάση και δε θα προχωρήσει σε κινήσεις «εν βρασμώ». Καθόλου τυχαίο δεν ήταν και το χθεσινό σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη: «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εσωκομματικές εκλογές απαντούν: «το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό». Πράγμα που σημαίνει Δεκέμβριος του 2025. «Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στην «όχθη των νικητών» καθώς «το κόμμα κέρδισε σε δύο νομούς στην Κρήτη με 30%, σε πάρα πολλές περιοχές της περιφέρειας έχει ποσοστά 17%-18%, συγκεκριμένα σε 20 νομούς είναι δεύτερη δύναμη και στα αστικά κέντρα υπολείπεται. Την ίδια ώρα υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία ασσυμετρία καθώς «οι χαμηλότερες επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται στα δύο αστικά κέντρα».

Παράλληλα η πλευρά Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμη για συζήτηση στα όργανά: «προφανώς κάθε κόμμα αυτή τη στιγμή κάνει την αποτίμησή του. Έτσι και το ΠΑΣΟΚ θα αξιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα στα όργανά του. Θα δούμε τι κάναμε καλά, τι δεν κάναμε καλά και πως μπορούμε να βελτιωθούμε».
https://www.topontiki.gr/2024/06/13/pasok-diskoli-i-epomeni-mera-pollapla-chtipimata-kata-androulaki-apo-tous-epidoxous-archigous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δύσκολη η επόμενη μέρα – Πολλαπλά «χτυπήματα» κατά Ανδρουλάκη από τους επίδοξους αρχηγούς

Τέσσερις μέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο πολιτικής κ...