Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Μάχη για τους παλαιούς Συριζαίους – Τι θα κρίνει την τύχη ΣΥΡΙΖΑ και… Νέας Αριστεράς

Το κλειδί για τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και αριστεράς φαίνεται ότι το κρατάνε οι περσινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχουν πειστεί από τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά παραμένουν αναποφάσιστοι.

Έτσι όπως καταγράφουν την κατάσταση οι δημοσκοπήσεις, ουσιαστικά αυτοί θα κρίνουν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 18%, που είναι ο πραγματικός πήχης για τον Κασσελάκη, αλλά και θα δώσουν ανάσα ζωής στη Νέα Αριστερά.

Από τους περσινούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ποσοστό 40% παραμένει απρόθυμο. Πρόκειται για περίπου ένα 7% στο σύνολο του εκλογικού σώματος – η συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κόμματος δεν ξεπερνά το 60% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ανώτερη συσπείρωση που μπορεί να επιτευχθεί είναι γύρω στο 70%. Αυτό το κρίσιμο 10% στην αύξηση της συσπείρωσης είναι κοντά στις δύο ποσοστιαίες μονάδες στο γενικό εκλογικό σώμα.

Αν το καταφέρει ο Κασσελάκης τότε μπορεί να φτάσει στο 18% ή και παραπάνω, ώστε να προκύψει από τις ευρωεκλογές ένα υπολογίσιμο αντίβαρο στην παντοκρατορία Μητσοτάκη.

Το θέμα είναι ότι σε αυτό το χώρο, των αναποφάσιστων περσινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «ψαρεύει» και η Νέα Αριστερά. Η οποία θέλει να κερδίσει το 20% της εκλογικής βάσης του 2023, που σημαίνει περίπου 3,5% στο συνολικό εκλογικό σώμα, και το οποίο ποσοστό θα της εξασφαλίσει πέραν πάσης αμφιβολίας την είσοδο στην ευρωβουλή.

Γι’ αυτό και την τελευταία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, θα έχουμε σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑΡ.
https://www.topontiki.gr/2024/06/03/machi-gia-tous-paleous-sirizeous-ti-tha-krini-tin-tichi-siriza-ke-neas-aristeras/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: «Πάμε Μανώλη» απαντά ο Δούκας – Έτοιμοι για «σκληρό ροκ» στην Κεντρική Επιτροπή

Ένα πρώτο δείγμα για το ποια θα είναι η εικόνα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής μας έδωσε αυτή η εβδομάδα των πολλών εξελ...