Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Αναμέτρηση για τη «συνένωση» της κεντροαριστεράς – Ο Κασσελάκης κόβει τη συζήτηση με ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΡ

Εν μέσω μετεκλογικού αναβρασμού μετά το 14,92% και τις συζητήσεις που ανοίγουν, σφοδρή ήταν χθες η αντίδραση Κασσελάκη στα σενάρια συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, μια μέρα αφότου οι Τεμπονέρας – Κοτσακάς πρότειναν την δημιουργία κοινού συντονιστικού για τον διάλογο μεταξύ αυτών των κομμάτων και άλλων (μικρότερων κομμάτων, κινημάτων, τριτοβάθμιων οργανώσεων).

Και αν αυτή ήταν μια απόπειρα να κατατεθεί μια πιο προωθημένη πρόταση για να κινητοποιήσει δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση, δεν ήταν η μόνη, καθώς από το βράδυ της Κυριακής μια σειρά στελέχη έχουν βάλει στο τραπέζι το θέμα της ανάγκης συνεργασιών για την ανάκτηση της κυβερνητικής προοπτικής.
Χθες, επανήλθε ο Χρήστος Σπίρτζης κάνοντας λόγο για συνεργασία έως και «συνένωση» των κομμάτων αυτών (και άλλων χώρων, μεμονωμένων προσωπικοτήτων, κλπ), με στόχο την κοινή εκλογική κάθοδο. Μάλιστα πρότεινε οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου να συμβάλουν στην διαμόρφωση του πλαισίου και των κανόνων για να προχωρήσει η συνεργασία, και έτσι να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην συμπόρευση των προοδευτικών κομμάτων.

Στα στελέχη που στηρίζουν την προοπτική των συνεργασιών έως και της συνένωσης προστέθηκε χθες και ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης.

Ειδική περίπτωση φαίνεται να αποτελεί ο Νίκος Παππάς ο οποίος κάνει ένα άνοιγμα στα σενάρια αυτά στέλνοντας τα μηνύματά του προς την ηγεσία η οποία αποκλείει συνεργασίες σε επίπεδο κορυφής και κάνει ανοίγματα μόνο στη βάση άλλων χώρων του προοδευτικού τόξου. Έτσι λοιπόν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε τη Δευτέρα κατά σεναρίων που «προϋποθέτουν την καταστροφή δύο πολιτικών χώρων», εντούτοις είπε πως για να θεωρήσει ο κόσμος ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, θα πρέπει να υπάρξει μια «αξιοπιστία ισχύος» και διεμήνυσε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα μπορούσε να συγκροτηθεί «μία πολιτική δύναμη, μία πολιτική συμμαχία η οποία να μπορεί να καταστεί πλειοψηφική την επόμενη μέρα» διότι, είπε, αυτή είναι προσδοκία του πολιτικού κόσμου.

Η άγρια κόντρα Κασσελάκη – Νέας Αριστεράς

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση Κασσελάκη στα σενάρια συνεργασίας που περιλαμβάνουν και τη Νέα Αριστερά, καταλυτικό για την εκδήλωση της αντίδρασής του στο συγκεκριμένο τάιμινγκ φάνηκε πως ήταν το πρωτοσέλιδο της Απογευματινής. Το εν λόγω πρωτοσέλδιο παρουσίασε σενάριο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ με Νέα Αριστερά, με κοινή κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να καταστούν αξιωματική αντιπολίτευση και με αντιπρόεδρο την Έφη Αχτσιόγλου. Το σενάριο διαψεύστηκε άμεσα και με επίσημο σχόλιο από τη Νέα Αριστερά και στην συνέχεια από κύκλους του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο Στεφανος Κασσελάκης «άνοιξε πυρ» κατά της πρώτης κάνοντας λόγο για «Ιουλιανά» και «αποστασία». Και διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι όσο ο ίδιος είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα “Νέα Αριστερά” δεν πρόκειται να υπάρξει».

«Κατανοώ το μίσος» από τη στιγμή «που τους “πήρα το μαγαζί” όπως θεωρούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάρτησή του. «Νύχια» πάντως έβγαλε και η Νέα Αριστερά στην αντίδρασή της κατηγορώντας τον Στ. Κασσελάκη ότι «αντιγράφει το ίνδαλμά του τον Τραμπ», και λέγοντας ότι «υπό το βάρος της αποτυχίας του αναζητεί τους επόμενους υπονομευτές» και ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι «κανείς δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει ή να συμπράξει μαζί του». Τα «σκάγια» πήραν και το Νίκο Παππά καθώς στο υστερόγραφο προτρέπουν τον Κασσελάκη να αναζητήσει στο περιβάλλον του όσους θεωρούν «μαγαζί» τον ΣΥΡΙΖΑ (παραπέμπουν στα ηχητικά που είχαν διαρρεύσει το 2020 με συνομιλίες Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή).

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ των εκλογών επαναφέρει με ένταση το θέμα επιστροφής των «κλεμμένων εδρών» από τη Νέα Αριστερά, με το σκεπτικό ότι δε νομιμοποιήθηκε στη συνείδηση του λαού αφού δεν πέρασε το κατώφλι του 3%. Σε αυτό το πλαίσιο, το σενάριο του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος «παιάνισε» μέσω Facebook ο Παύλος Πολάκης διερωτώμενος «γι’ αυτό δεν δίνουν τις έδρες;».

Για τα περί «κλεμμένων εδρών» είχε απαντήσει την Δευτέρα ο Νάσος Ηλιόπουλος λέγοντας ουσιαστικά πως πρόκειται για «βαθιά υποκριτικό» επιχείρημα, καθώς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν υποδεχόταν τέτοιες έδρες, οι οποίες μάλιστα κατέστησαν δυνατή την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπων, δεν τις θεωρούσε «κλεμμένες».

Κοινοβουλευτική ομάδα υπό Κασσελάκη το απόγευμα της Πέμπτης

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τον κύκλο σύγκλησης των οργάνων για την αποτίμηση του αποτελέσματος, αρχής γενομένης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη και μάλιστα προαναγγέλλονται από αρμόδιες πηγές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται την Πέμπτη, μεταξύ άλλων, να προαναγγείλει το Συνέδριο και την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, δείχνοντας ότι συνεχίζει την πορεία που έχει χαράξει. Θα αναδείξει τα δικά του μηνύματα προς το εσωτερικό – και όχι μόνο – ότι «ήρθε για να μείνει», ότι «χτίζουμε την προοδευτική αριστεία» και ότι «προχωράμε ακάθεκτοι». Και θα επιχειρήσει μια πρώτη «θερμομέτρηση» του μετεκλογικού κλίματος στο επίπεδο των βουλευτών.

Μένει να φανεί αν στην κοινοβουλευτική ομάδα θα ακουστούν κάποιες πρώτες γκρίνιες για το εκλογικό αποτέλεσμα και την προεκλογική εκστρατεία, ή θα κρατηθούν για τα κομματικά όργανα – στο τέλος του μήνα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και προηγουμένως αναμένεται να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία.

Στο μεταξύ, όλες τις γκρίνιες ή αλλιώς την κριτική που ακούγεται αυτές τις μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, από εσωκομματικούς αντιπάλους αλλά και από υποστηρικτές του Κασσελάκη, τις συνόψισε σε άρθρο του ο Θανάσης Καρτερός, δείχνοντας ως κύριο υπεύθυνο για το αποτέλεσμα τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του.
https://www.topontiki.gr/2024/06/12/siriza-anametrisi-gia-ti-sinenosi-tis-kentroaristeras-o-kasselakis-kovi-ti-sizitisi-me-pasok-ke-near/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δύσκολη η επόμενη μέρα – Πολλαπλά «χτυπήματα» κατά Ανδρουλάκη από τους επίδοξους αρχηγούς

Τέσσερις μέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο πολιτικής κ...