Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Θ. Πλεύρης: Πλήρης ελευθερία στους εμβολιασμένους - Η μεγάλη "έξοδος"

Της Σοφίας Κωστάρα

Όπως ήδη είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπαίνουν σε κατάσταση ελευθερίας… μετά προσοχής, ενώ δεν θα υπάρχει δέσμη μέτρων αυστηροποίησης για τους ανεμβολίαστους, καθώς επικρατεί η αντίληψη ότι τα ήδη υπάρχοντα είναι επαρκή. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα ισχύσουν για 15 μέρες.

"Δεύτερος κύκλος” πανδημίας

Το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μαζί με την Επιτροπή των Ειδικών κατέληξαν σε συγκεκριμένο πλάνο για τον "δεύτερο κύκλο" της πανδημίας κρατώντας ως

"άσσο” στο μανίκι το γεγονός ότι το φετινό φθινόπωρο υπάρχει το εμβόλιο, με το οποίο έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τι θα ισχύσει για τους εμβολιασμένους - Πλήρης ελευθερία 

Η φιλοσοφία είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες να μπορέσουν πλέον να επιστρέψουν σταδιακά στην κανονικότητα, προστατεύοντας συγχρόνως τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους δεν υπάρχουν επιπλέον περιορισμοί.

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να υπάρχουν όρθιοι στα καταστήματα διασκέδασης που λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους, να μη χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid test σε καμία δραστηριότητα ή να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία στις μεγάλες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα στις συναυλίες. Εκεί θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας. Το προσωπικό που εργάζεται σε όλους τους χώρους θα τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας.

Προβλέπεται πλήρης ελευθερία σε κλειστούς χώρους για τους αμιγώς εμβολιασμένους, ενώ στην εστίαση δεν ισχύει κανένας περιορισμός, με τήρηση αντισηψίας. Για το προσωπικό προβλέπεται και χρήση μάσκας.

Συγχρόνως, πλήρης λειτουργία δίνεται στους ανοικτούς χώρους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός και για μη εμβολιασμένους, αλλά με αυστηρή επιτήρηση.

Μεικτοί χώροι

Στους μεικτούς χώρους  ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.

Τι θα ισχύσει στις κόκκινες περιοχές

Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται κάθε φορά ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού είπε ο κ. Πλεύρης, δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.

Ωστόσο, θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοιό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.

Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή. Ο στόχος είναι, οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ για 15 ημέρες και θα ξανασταθμιστούν στην πορεία ώστε να απλοποιηθούν και να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες οι οδηγίες προς τους πολίτες.

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής των Ειδικών

Σύμπλευση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης εκφράζουν τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, συστήνοντας βέβαια σε κάθε περίπτωση την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

"Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν την διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται.

Τέλος, τονίστηκε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αποσκοπούν στην προστασία τους."

https://www.msn.com/el-gr/news/national/%ce%b8-%cf%80%ce%bb%ce%b5%cf%8d%cf%81%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%ae%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7-%ce%ad%ce%be%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82/ar-AAPcncQ?ocid=mailsignout&li=BBqxHCu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου