Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

«Συνθήκες ΕΝΦΙΑ» με ενεργειακή κρίση και ακρίβεια

 Μπορεί επισήμως το κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία να είναι πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ξεπερνά όλες τις προβλέψεις, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τον προδιαγραφόμενο «αβίωτο» χειμώνα που έρχεται, αλλά και για το πολιτικό κόστος που αυτός μπορεί να επιφέρει. Η προειδοποίηση… 

διαρκείας που απευθύνει σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Νικήτας Κακλαμάνης, ότι δηλαδή «διαμορφώνονται συνθήκες ΕΝΦΙΑ», έχει αρχίσει να βρίσκει ευήκοα ώτα ακόμη και εντός του υπουργικού συμβουλίου, καθώς κάθε μέρα που περνά πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία.

Εκρηκτικό κοκτέιλ

Βεβαίως, η έκρηξη της κατανάλωσης κάθε άλλο παρά προοιωνίζεται έναν δύσκολο χειμώνα. Ωστόσο, στο Μαξίμου έχουν γίνει κοινωνοί της έντονης δυσφορίας που προκαλείται σε όσα νοικοκυριά λαμβάνουν τους… λογαριασμούς ρεύματος, ενώ οι παραγωγικοί φορείς και οι έμποροι καυσίμων προειδοποιούν για έναν χειμώνα ενεργειακής φτώχειας -μ’ άλλα λόγια, οι παραγγελίες είναι πολύ λίγες αν συνυπολογίσει κανείς και τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων εδώ και ημέρες για την επισυμβαίνουσα αλλαγή του καιρού. «Θα μιλάμε πάλι για μαγκάλια», λένε ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ -και ιδιαίτερα μεταξύ των βουλευτών που εκλέγονται από… Λάρισα και πάνω- ο προβληματισμός είναι έντονος.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το κύμα ανατιμήσεων έχει φτάσει για τα καλά στο λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού», αφού οι πρώτες σοβαρές αυξήσεις τιμών παρατηρούνται τόσο στο σούπερ μάρκετ, όσο και στην λαϊκή αγορά -στα χρειώδη, δηλαδή, που κανένα σπίτι δεν μπορεί να αποφύγει όσο και να θέλει.

Μακροοικονομικός κίνδυνος

Μέσα σ’ όλα αυτά, μαύρα σύννεφα αρχίζουν να απλώνονται και πάνω από την ελληνική βιομηχανία, μετά την απόφαση της ΔΕΗ να ενημερώσει μικρές και μεσαίες βιομηχανίες πως εφεξής θα συνδέει την τιμή του ρεύματος με τις διακυμάνσεις στην χονδρεμπορική αγορά. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι από 1ης Δεκεμβρίου, που θα ισχύσει το νέο σύστημα τιμολόγησης, η τιμή του ρεύματος για τη βιομηχανία και τις βιοτεχνίες θα υπερδιπλασιαστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές και σε όλα τα προϊόντα. Αυτό, όμως, δεν είναι μόνο ένας κίνδυνος που αφορά στο «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά και στα μεγάλα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας: σε μία φάση, δηλαδή, που μαζί με το ΑΕΠ, μεγαλώνει και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η Ελλάδα συνεχίζει «να μην παράγει», ο υπερδιπλασιασμός του ρεύματος στην ελληνική βιομηχανία ναρκοθετεί τις όποιες προοπτικές παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και εξορθολογισμού του παραγωγικού της μοντέλου.

Όπως προαναφέρθηκε, όλα τα παραπάνω έχουν βάλει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και διαμορφώνονται συνθήκες για μία εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα. Στο Μαξίμου, λοιπόν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσες κυβερνήσεις αμέλησαν ή υποτίμησαν τα θέματα της καθημερινότητας, το πλήρωσαν στις κάλπες. Είναι άλλωστε πολλάκις επιβεβαιωμένο πως όταν στο κάθε νοικοκυριό «το ταμείον είναι μείον», τότε αργά ή γρήγορα ο λογαριασμός είναι πολιτικός και εκλογικός και αποτυπώνεται στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών…

http://www.matrix24.gr/2021/10/sinthikes-enfia-me-energiaki-krisi-ke-akrivia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου