Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Γεραπετρίτης: Σχεδιασμός για 1 εκατ. εμβολιασμούς τον μήνα - Περισσότερα από 1.000 κέντρα σε όλη τη χώρα

Περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και κάτι παραπάνω από 2 εκατ. δόσεις το μήνα, δηλαδή εμβολιασμός σε 1 εκατ. πρόσωπα μηνιαίως, περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM», υπογραμμίζοντας παράλληλα τους πολύ αυστηρούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στα νέα σκευάσματα. Ξεκινώντας από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, υπάρχει μεν μια παγιοποίηση προς μικρή ύφεση του φαινομένου, αλλά «όχι με ρυθμό τέτοιο που να μας δημιουργεί ασφάλεια. Παραμένουν, άλλωστε, δύο χαρακτηριστικά,

εξαιρετικά ισχυρά: το πρώτο, η μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και από την άλλη υπάρχουν περιοχές που είναι υγειονομικά ακόμη πάρα πολύ επιβαρυμένες, δεν έχουμε δει τη μείωση που θα περιμέναμε σε ό,τι αφορά το ιικό φορτίο. Τα δύο αυτά δεδομένα μας οδηγούν στο να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί, δεν πρόκειται να ανοίξει ο,τιδήποτε, αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για αυτό».

Κληθείς εξάλλου να διευκρινίσει τη δήλωση που είχε κάνει τις προάλλες για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μια δήλωση που βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής κριτικής, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι απολύτως αναγκαίο στοιχείο για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κρίση και για τον λόγο αυτό έχουμε φροντίσει και έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ».

Θυμίζοντας δε, ότι «ήταν το χρόνιο αίτημα των ιατρών, των εντατικολόγων να έχουμε περισσότερες ΜΕΘ», συνέχισε λέγοντας πως «πριν από δύο χρόνια -και για να είμαι δίκαιος σε όλη τη Μεταπολίτευση- η εξεύρεση ΜΕΘ ήταν το πιο δύσκολο ζήτημα στο ελληνικό ιατρικό σύστημα. Με μεγάλη λίστα αναμονής και όλες οι ΜΕΘ ήταν γεμάτες. Σήμερα έχουμε περισσότερες από 1.230 κλίνες ΜΕΘ, είχαμε παραλάβει 557», παρατήρησε εξάλλου.

ADVERTISING

Εν τέλει, όμως, «τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στην πηγή τους. Αν έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ΜΕΘ, αυτό δεν μπορεί να μας οδηγεί στο να αφήνουμε ανοιχτή την κοινωνία και την αγορά για να γεμίζουν οι ΜΕΘ. Σκοπός μας είναι να μην μπαίνουν οι άνθρωποι στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας αναπτύσσοντας το δίπτυχο, ΜΕΘ και «βεβαίως πάνω από όλα η πρόληψη για να μην χρειάζεται να μπουν σε ΜΕΘ».

Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και σχολιάζοντας τη διαπίστωση ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν νωρίτερα από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός επικαλέστηκε τους «πολύ αυστηρούς» ευρωπαϊκούς κανόνες στην έγκριση σκευασμάτων.

«Δεν πρέπει να θυσιαστεί η ασφάλεια για να έχουμε ταχύτητα, από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να καθυστερούμε υπερβολικά», δήλωσε για το θέμα, για να προσθέσει ότι έχει την αίσθηση ότι ίσως η ΕΕ να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμά της, μετά την πίεση από τις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο. Την ώρα αυτή πάντως ισχύει το γνωστό χρονοδιάγραμμα για παραλαβές τέλος Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου.

Στο εσωτερικό τώρα «θα έχουμε περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και ο σκοπός είναι να γίνονται κάτι παραπάνω από 2 εκατ. δόσεις το μήνα, δηλαδή σε 1 εκατ. πρόσωπα».

Μετά δε, και την εξονυχιστική μελέτη των συνεπειών και της ασφάλειας του εμβολίου κανείς δεν θα έχει το άλλοθι, σημείωσε εμφατικά. Και, κλείνοντας το σχετικό θέμα, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει δέσμευση των κρατών - μελών της ΕΕ να κινηθούν από κοινού στο θέμα του εμβολίου.

Με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια του ανελκυστήρα για ΑμεΑ στην Ακρόπολη και τη σημερινή επίσης, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα από συστάσεως του κράτους έχουμε ένα εθνικό σχέδιο για τα δικαιώματα των ατόμων αυτών. Ήταν μια πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και μετά από 15 μήνες είμαστε στη στιγμή να έχουμε αυτό το σχέδιο που αισθανόμαστε ότι θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων αυτών».

Πρόκειται, όπως εξειδίκευσε ο υπουργός Επικρατείας -ήταν εκείνος που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία άλλωστε- για σχέδιο έξι πυλώνων, με συγκεκριμένες ποσοτικοποιημένες δράσεις, με χρονοδιαγράμματα, με υπεύθυνο για κάθε δράση και «αφορούν την πλήρη ένταξη και προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, έτσι ώστε και το στίγμα να μην υπάρχει αλλά και να αισθανθούν επιτέλους ισότιμοι στην κοινωνία».

Ερωτηθείς, τέλος, για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, απάντησε πως «τέτοιου τύπου πυροτεχνήματα είναι μόνο για εφήμερη δημόσια χρήση. Ακόμη και ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής γνωρίζει ότι, δεδομένου ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι Ανεξάρτητη Αρχή κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, όλα τα μέλη και κατ' εξοχήν ο πρόεδρος, διαλαμβάνουν απόλυτη οργανική λειτουργική ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει κανείς αυτή τη στιγμή που να μπορεί να μετακινήσει τον πρόεδρο και τα μέλη από τη θέση τους. Η οποιαδήποτε αντίρρηση που τυχόν υπάρχει για την άσκηση των καθηκόντων είναι θεμιτή, μπορεί να καταγραφεί, εγώ προφανώς διαφωνώ και επί της ουσίας με όσα λέγονται. Εφόσον υπάρχει η κατοχύρωση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των μελών πρέπει να την σεβόμαστε όλοι», σημείωσε ο υπουργός θυμίζοντας εν κατακλείδι -«γιατί έχει και αυτό τη σχετική του αξία»- ότι «η επιλογή των μελών και του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

http://www.topontiki.gr/article/418594/gerapetritis-shediasmos-gia-1-ekat-emvoliasmoys-ton-mina-perissotera-apo-1000-kentra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...