Διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες και η Ευρώπη χωρισμένη σε στρατόπεδα – Ποια μέτρα κατά της Άγκυρας θα ζητήσει ο Μητσοτάκης – Δύσκολη η επιβολή εμπάργκο όπλων
Αντίστροφα φαίνεται πως μετρά ο χρόνος για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις πληροφορίες που έρχονται από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον να κάνουν λόγο για επερχόμενη «τιμωρία» του τουρκικού καθεστώτος.
Η υποκρισία και η κουτοπονηριά της Άγκυρας δεν έχει όριο καθώς, από τη μια εμμένει στην επιθετική τακτική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, συνοδευόμενη φυσικά από την απαραίτητη εμπρηστική ρητορική, και από την άλλη, σε μία προσπάθεια να δείξει το «καλό
της πρόσωπο», έχει αποσύρει από την Ανατολική Μεσόγειο το ερευνητικό Oruc Reis, αξιώνοντας την έναρξη διαλόγου δίχως όρους.Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ωστόσο, δεν δείχνουν, αυτή τη φορά, να έχουν «τσιμπήσει» από την τακτική της Τουρκίας, με τη λέξη «κυρώσεις» να ηχεί όλο και πιο έντονα στο χριστουγεννιάτικο τοπίο των Βρυξελλών, δίχως ωστόσο να είναι καθόλου δεδομένο ότι θα αποφασιστεί η επιβολή τους από τη Σύνοδο των «27».
Βέβαιο είναι ωστόσο το γεγονός πως το κλίμα στη βελγική πρωτεύουσα έχει αλλάξει για την Άγκυρα, με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Ζοζέπ Μπορέλ να προϊδεάζει για τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 10 και 11 του μήνα.
«Όλοι οι υπουργοί πιστεύουν ότι δεν έχουμε δει θεμελιώδη αλλαγή κατεύθυνσης στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αντιθέτως, από πολλές πλευρές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει» σημείωσε ο κ. Μπορέλ μετά το ΣΕΥ της Δευτέρα επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αξιολόγηση από την πλευρά των υπουργών δεν είναι θετική.
Το ίδιο κλίμα περιέγραψε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος στη δική του δήλωση σημείωσε αρχικά ότι «διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο, την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια».
«Άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από εκεί και πέρα λοιπόν κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία» κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ωστόσο η Ευρώπη εμφανίζεται -για πολλοστή φορά- διασπασμένη ως προς την τακτική της απέναντι στον ανατολικό της γείτονα, ο οποίος προκαλεί και αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορά της και τα συμφέροντά της τόσο στα ελληνικά ύδατα, όσο και στα κυπριακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με τα ευρωπαϊκά κράτη να έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα.
Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και υπέρ των αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, τάσσονται:
- Γαλλία,
- Αυστρία,
- Λουξεμβούργο,
- Σλοβενία,
- Ολλανδία,
- Βαλτικές χώρες,
- Βέλγιο,
- Ιρλανδία,
- Δανία.
Κατά των σκληρών κυρώσεων τάσσονται:
- Γερμανία,
- Ιταλία,
- Ισπανία,
- Μάλτα,
- Ουγγαρία,
- Πολωνία.
Ωστόσο, ακόμα και η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της φέρονται να έχουν αντιληφθεί ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο αυτή την τακτική στην ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να λάβει ένα ηχηρό ράπισμα που θα «πονέσει» τον «σουλτάνο».
Ποιες κυρώσεις ζητά ο Μητσοτάκης και τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Πληροφορίες από την Αθήνα και από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για κυρώσεις οι οποίες έχουν διαρρεύσει και μάλιστα έχουν φτάσει και μέχρι τα… αυτιά του Ερντογάν, ο οποίος ήδη από την Δευτέρα άρχισε τις λεκτικές επιθέσεις κατά του Ελλάδας, αλλά και κατά των Ευρωπαίων.
«Η Αθήνα είναι αυτή που απειλεί και εισβάλλει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν την Δευτέρα επανερχόμενος στην τακτική της διαστρέβλωσης της αλήθειας από την Τουρκία.
Μεταξύ λοιπόν των μέτρων που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επιβολή κυρώσεων κατά ατόμων για τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, οι οποίες θα είναι αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ελληνική πλευρά πιέζει για επέκταση των κυρώσεων σε τουρκικές εταιρίες, ωστόσο φαίνεται η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο.
Επίσης, η Αθήνα επιδιώκει μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου να δοθεί προς τον Ζοζέπ Μπορέλ εντολή για να παρουσιάσει εκ νέου τη δέσμη ευρύτερων τομεακών κυρώσεων που συζητείται από το περασμένο καλοκαίρι. Σε αυτό το «πακέτο» εντάσσονται από το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μέχρι τη διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησής της και τη διακοπή της χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιριών από ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Στην Αθήνα επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ασκήσει έντονες πιέσεις για εμπάργκο εξαγωγής όπλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για να επιφέρουν πλήγματα σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Θα τονίσει ότι οπλικά συστήματα όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τύπου 214 ή το ισπανικό ελικοπτεροφόρο το οποίο ναυπηγείται στην Κωνσταντινούπολη, με τη Μαδρίτη να έχει παραχωρήσει στην Αγκυρα πλήρη τεχνογνωσία, αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων, ενώ τίθεται και θέμα ηθικής τάξης, διότι η Τουρκία θα τα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που έχει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει συζητήσει για τα συγκεκριμένα θέματα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ενώ τα έθεσε και κατά την πρόσφατη επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Για την Αθήνα, οι επιφυλάξεις για αναστολές των μεγάλων εξαγωγών όπλων είναι εντολές άτοπες και φυσικά αναιτιολόγητες, καθώς ανάλογες διακοπές συμβολαίων είχαν καταγραφεί και στο παρελθόν. Η παραγγελία των δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων κάσης «Μιστράλ», τα οποία είχαν παραγγελθεί από τη Ρωσία το 2010, αλλά το 2015 η παράδοσή τους ακυρώθηκε λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, με τα πλοία τελικά να αγοράζονται από την Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει πως και τώρα, αν η Γερμανία το θέλει, μπορεί να διακόψει τη διαδικασία εξαγωγής των υποβρυχίων Τ-214 προς την Τουρκία, και προκειμένου να μην υποστεί βιομηχανική ζημία, να πουλήσει ό,τι έχει κατασκευαστεί σε άλλη χώρα. Αυτό το προηγούμενο είναι, βεβαίως, δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και για το ελικοπτεροφόρο «Αναντολού», ισπανικής τεχνολογίας.
Η υπομονή λοιπόν έχει και τα όριά της και τελικά φτάνει μία στιγμή που οι υπόγειες σχέσεις και συνεννοήσεις δεν αρκούν για να καλύψουν τις προκλητικές ενέργειες που βάλλουν ευθέως εναντίον μίας χώρας που χωρίς να προκαλεί, επιθυμεί την διευθέτηση των όποιων διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και φυσικά το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις διμερείς μας διαφορές. Αργά αλλά σταθερά όλοι αντιλαμβάνονται τη συνεχή απόπειρα επιρροής της Τουρκίας στην καρδιά μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, μέσω κυρίως της εργαλειοποίησης της θρησκείας. Γιατί αν δεν αποτελεί απειλή το γεγονός ότι οι πρόσφατες ακραίες εκφράσεις μίσους στη Γαλλία και την Αυστρία έγιναν αμέσως μετά τις λεκτικές απειλές του Προέδρου Ερντογάν, τότε τι είναι;
Η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ευρώπη να δείξει ότι μπορεί να συμπεριφερθεί ως ενιαίο σύνολο και να ανασχέσει την απειλή που ονομάζεται Τουρκία. Η χλιαρή μέχρι σήμερα αντίδραση μερίδας ευρωπαϊκών κρατών στο βωμό των οικονομικών συναλλαγών δεν μπορεί να είναι εις βάρος της προκλητικότητας και της ασφάλειας των πολιτών. Κυρώσεις λοιπόν αυτή τη φορά πρέπει να υπάρξουν και να «πονέσουν» την γείτονα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, τα μελλούμενα θα καταστούν πολύ επικίνδυνα!
https://www.msn.com/el-gr/news/other/%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd-%ce%ae%cf%81%ce%b8%ce%b5-%ce%b7-%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%e2%80%93-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ba%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bd%ce%ad%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%c2%ab%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bb%cf%84%ce%ac%ce%bd%ce%bf%c2%bb/ar-BB1bISDI?ocid=mailsignout&li=BBqxHCu
Υποβάλετε αίτηση για δάνειο με το NOVA GLOBAL FINANCE με επιτόκιο 3%.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίτε θέλετε να δώσετε ώθηση στον τρόπο ζωής σας είτε έχετε ένα απροσδόκητο κόστος για να αντιμετωπίσετε, ένα Δάνειο από τη NOVA GLOBAL FINANCE είναι ο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να γίνει αυτό.
Τα Nova Global Finances είναι ευέλικτα: μπορείτε να δανειστείτε έως και 10 εκατομμύρια ευρώ και με μια κατάλληλη περίοδο αποπληρωμής από 1 έως 30 χρόνια. Προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη γκάμα προσωπικών δανείων, επιχειρηματικών δανείων, στεγαστικών δανείων και δανείων ενοποίησης χρέους που μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και περιστάσεις σας με επιτόκιο 3%.
Αυτό που παίρνεις:
Άμεση πρόσβαση στα χρήματά σας μετά την έγκριση
Ανταγωνιστικά επιτόκια
Ευέλικτοι όροι αποπληρωμής
Η δυνατότητα ταχύτερης αποπληρωμής του δανείου σας (οι επιπλέον πληρωμές μειώνουν το κεφάλαιο του δανείου)
Εύκολη έγκριση εάν χρειάζεστε επιπλέον χρήματα
Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο στο δικό σας κατάλληλο μέρος και ώρα
Πώς να εφαρμόσει:
Η αίτηση για δάνειο είναι γρήγορη και εύκολη! Επιχειρήσεις ή ιδιώτες που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για δάνειο με τη Nova Global Finances και απαιτούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αίτησης, θα πρέπει να στείλουν ένα email στο (novaglobalfinances@gmail.com) Ή να επικοινωνήσουν με την Camilla Karlsen στο whatsApp: +31642117819 για περισσότερες πληροφορίες και προφορικές ενημερώσεις. Ισχύουν προϋποθέσεις.
Camilla Karlsen
Ανώτερος διευθυντής δανείου