Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας: Ανησυχία στους εργαζόμενους -Ποιοι οι δικαιούχοι (έγγραφο)

Με αφορμή την κίνηση της κυβέρνηση να καταθέσει στην Βουλή τροπολογία, που προβλέπει την εκ νέου παράταση μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 (από 30 Ιουνίου που ισχύει), της προθεσμίας για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής αξιολόγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και την υποβολή τελικής γνωμοδότησης στους συναρμόδιους Υπουργούς, ώστε να εκδοθεί η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση με την οποία θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του εν λόγω επιδόματος, υπάρχει έντονη ανησυχία στις τάξεις των εργαζόμενων.
H τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών (άρθρο 10, ΕΔΩ), που κατατέθηκε την Παρασκευή 19 Ιούνη, στο νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, δίνεται παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020 στην Επιτροπή που έχει συσταθεί για το ανθυγιεινό, ώστε να καταθέσει το τελικό πόρισμά της. Από εκεί και πέρα, αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το ύψος του, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής.



Υπενθυμίζουμε ότι οι περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση από το 2015. Σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, η καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας ήταν διασφαλισμένη μόνο μέχρι τις 31/8/2020 και η αρμόδια επιτροπή είχε χρονικό περιθώριο μέχρι 30/6/2020 να υποβάλει το πόρισμα της.


Φτάσαμε στα τέλη Ιουνίου και τελικά η κυβέρνηση με τροπολογία παρατείνει την παράδοση του πορίσματος της επιτροπής μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020.

Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καταβάλλεται στους μόνιμους και δόκιμους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου που εργάζονται στις υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου.

Το επίδομα αυτή τη στιγμή λαμβάνουν περίπου 93.000 υπαλλήλοι. Πρόκειται για εργαζομένους σε νοσοκομεία (νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων, εργαζόμενοι σε Κέντρα Υγείας, διασώστες κα) μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ήτοι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και στη συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, όπως επίσης και το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, το νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, εργάτες κοπής δένδρων, καθώς και εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων.


Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας διαχωρίζεται σήμερα σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.
Στην πρώτη κατηγορία, το επίδομα ανέρχεται σε 150 ευρώ τον μήνα.
Στη δεύτερη ανέρχεται 70 ευρώ.
Στην τρίτη κατηγορία είναι 35 ευρώ
Η τέταρτη κατηγορία αφορά τους δασικούς υπαλλήλους και εκεί φτάνει τα 105 ευρώ.

Η συνολική ετήσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των περίπου 160 εκατ. ευρώ για ένα πλήθος 93.000 δικαιούχων περίπου (Α’ κατηγορία 83.527, Β’ κατηγορία 5.203, Γ’ κατηγορία 940, δασικοί υπάλληλοι 2.950).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έσπασαν το ρεκόρ του 2008 τα ακίνητα στην Αττική - 90% Ακριβότερα από ό,τι το 2017

Σχεδόν 90% ακριβότερα από ό,τι το 2017, είναι σήμερα τα ακίνητα στην Αττική. Υπενθυμίζουμε το 2017 ήταν η χρονιά  όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη τ...