Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Συναγερμός και νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Να προλάβει την εκδήλωση δεύτερου κύματος της πανδημίας επιχειρεί άρον άρον και όπως-όπως η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλεί το απόγευμα εκτάκτως σύσκεψη στο γραφείο του με όλους τους ειδικούς και τους συναρμόδιους, προκειμένου να αξιολογηθεί η ανησυχητική κατάσταση.

Τα τελευταία 24ωρα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αφού οι πολλαπλές υγειονομικές «υποχωρήσεις» που φαίνεται ότι έγιναν στον «βωμό» της επανεκκίνησης οικονομίας και τουρισμού έχουν αρχίσει να δείχνουν τα δόντια τους. Επί της ουσίας, η

κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και οι δυσκολίες που εντοπίζονται στην διαδικασία ιχνηλάτησης (άλλο ανέμελοι τουρίστες που κάνουν διακοπές, άλλο κρούσματα σε κλειστές κοινωνίες εν μέσω καραντίνας...) δείχνουν ότι κάτι έχει πάει στραβά. Στόχος, λοιπόν, της σύσκεψης είναι να εξεταστούν όλα τα λάθη και τα κενά στα μέτρα ελέγχου του κορωνοϊού, προκειμένου η Ελλάδα να προλάβει ένα δεύτερο κύμα.

Έκτακτη σύσκεψη

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταλήξει σε έκτακτα μέτρα, σε αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και σε απόφαση για εντατικοποίηση των ελέγχων και των υφιστάμενων μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

Ο φόβος του Ισραήλ

Επί της ουσίας, λοιπόν, η σύσκεψη θα εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα και βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι να αποφύγουμε να γίνουμε... Ισραήλ: ως γνωστόν, το Ισραήλ τα πήγε περίφημα στο πρώτο κύμα της πανδημίας –ακριβώς όπως και η Ελλάδα- ωστόσο η άγαρμπη και «αμέριμνη» επανεκκίνηση της οικονομίας οδήγησε σε αναζωπύρωση του κορωνοϊού, η οποία με τη σειρά της έφερε ένα δεύτερο κύμα, που τώρα βρίσκεται στην κορύφωσή του.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η κατάσταση έχει αρχίσει να προσομοιάζει με την έξαρση στο Ισραήλ μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος. Για τον λόγο αυτό, όπως τουλάχιστον έχει διαμηνύσει η επιτροπή των «26» στον υπουργό Υγείας και στο Μέγαρο Μαξίμου, αν δεν ληφθούν σκληρές αποφάσεις τώρα, τότε μπορεί η χώρα μας να δει να εξανεμίζονται όλες οι επιτυχίες από την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος κορωνοϊού.

Άλλωστε, τα ίδια τα νούμερα δείχνουν ότι απαιτείται εγρήγορση και πως η ισορροπία που πρέπει να τηρηθεί είναι εξαιρετικά εύθραυστη: για παράδειγμα, χθες ανακοινώθηκαν 58 νέα κρούσματα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων έχει ήδη εισηγηθεί να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, κάτι που προφανώς περιλαμβάνει τα malls και τα εμπορικά κέντρα, όπου πρόσφατα καταργήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο. Επίσης, ενστάσεις, έχουν εκφραστεί και για την «απελευθέρωση» του ορίου καθημένων στα τραπεζοκαθίσματα των εστιατορίων, ενώ στο Μαξίμου προβληματίζονται για το κατά πόσον πρέπει να ληφθούν μέτρα και για τις λοιπές «μαζικές» εκδηλώσεις, όπως έγινε για τα πανηγύρια.

Το πρόβλημα της ιχνηλάτησης

Εξάλλου, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Υγείας, αλλά και της επιτροπής των «26» ειδικών υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, η βασική πρόκληση της παρούσης συγκυρίας είναι ότι η ιχνηλάτηση είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, απαγορεύθηκαν και τα πανηγύρια, αφού ακόμη κι αν εντοπιστεί έγκαιρα ένα κρούσμα κορωνοϊού, προφανώς ο ασθενής δεν μπορεί να θυμάται πού κάθησε, ποιοι πέρασαν από δίπλα του, με ποιους χόρεψε κτλ. Κατά συνέπεια, το ίδιο ισχύει για τις συγκεντρώσεις στις παραλίες, για τα beach bar, τα beach party και για τα νυχτερινά μαγαζιά.

Δραματική προειδοποίηση

Την επί τα χείρω αλλαγή του σκηνικού παραδέχθηκε, επί της ουσίας, και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», είπε χαρακτηριστικά –και αυτό προφανώς και διαφέρει από την ρητορική που ήθελε την Ελλάδα να έχει «νικήσει» τον κορωνοϊό. «Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε δεύτερο οριζόντιο lockdown. Ενα plan B, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR (μοριακές εξετάσεις) ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα είναι το δεύτερο πλάνο. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πολλάκις ότι «είναι στο χέρι του καθενός να τηρεί τα μέτρα, ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και να μη χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου μέτρα». «Είναι στο χέρι μας να έχουμε μια απλή αύξηση, την οποία θα ελέγξουμε. Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

http://www.matrix24.gr/2020/07/sinagermos-ke-nea-metra-gia-ton-koronoio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έσπασαν το ρεκόρ του 2008 τα ακίνητα στην Αττική - 90% Ακριβότερα από ό,τι το 2017

Σχεδόν 90% ακριβότερα από ό,τι το 2017, είναι σήμερα τα ακίνητα στην Αττική. Υπενθυμίζουμε το 2017 ήταν η χρονιά  όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη τ...