Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Μυστική συνάντηση Ελλάδας Τουρκίας Γερμανίας – Τι συμβαίνει κύριε Δένδια;

Στην αποκάλυψη ότι υπήρξε μυστική συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας, την Κυριακή στο Βερολίνο, προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το θέμα δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά από τη στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δεν έκανε καμία ενημέρωση  σχετικά με τη συνάντηση.

Σε κάθε περίπτωση (πολύ δε περισσότερο μετά τις ακατανόητες δηλώσεις στις οποίες κατέφυγε για το θέμα ο κ.Δένδιας – παρατίθενται στη συνέχεια), το ερώτημα είναι απλό και σαφές: Οταν η κυβέρνηση συζητά με την Τουρκία, αλλά το μαθαίνουμε από τον Τσαβούσογλου, κι όταν δεν ξέρουμε τι συζητά

αλλά αυτό το γνωρίζει η Γερμανία που οργάνωσε και παρίστατο στην συνάντηση στο Βερολίνο, αυτό είναι “πολιτικά κανονικό”, “επικοινωνιακά άριστο” και “διπλωματικά διαφανές”;

Σύμφωνα με άρθρο του Αθανασόπουλου Αγγελου στο tovima.gr:

«Τριμερής συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδος – Τουρκίας έλαβε χώρα στο Βερολίνο την Κυριακή, ένα 24ωρο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και παρά το επιβαρυμένο κλίμα εξαιτίας της απόφασης για τη μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συμμετείχαν οι διπλωματικοί σύμβουλοι της Άνγκελα Μέρκελ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι Γιαν Χέκερ και Ελένη Σουρανή, καθώς και ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εξ’ απορρήτων σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την καταφανή προσπάθεια της Γερμανίας να οικοδομήσει μία «διπλωματική γέφυρα» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για να πέσουν οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη σχετική αποκάλυψη πραγματοποίησε σε δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τρίτη 14 Ιουλίου. Διπλωματικοί κύκλοι των Αθηνών επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα στο «Βήμα» την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου, «εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο. Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος», κατέληξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η γερμανική διπλωματία επιδιώκει να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Είχε προηγηθεί η προετοιμασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία είχαν εργαστεί μεθοδικά οι Γερμανοί και πιο συγκεκριμένα ο διπλωματικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, ο Γιαν Χέκερ.

Αυτός ήταν που διευκόλυνε αρχικώς τον δίαυλο μεταξύ του Ιμπραχίμ Καλίν και της Ελένης Σουρανή, της επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Παρά το βαρύ κλίμα και από την υπόθεση της Αγιά-Σοφιάς, η Αθήνα έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να τορπιλιστεί εκ μέρους της αυτή η δυνατότητα συνομιλίας και η εκτίμηση είναι ότι η συνάντηση του Βερολίνου βοήθησε στο θετικό, όπως εκτιμάται, αποτέλεσμα της συνάντησης του ΣΕΥ της Δευτέρας».

Ακατανόητες απαντήσεις από τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών σε συνέντευξή του

Αρκετές ώρες μετά την αποκάλυψη της τριμερούς συνάντησης από τον Τούρκο Υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ  Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΣΤΑΡ στην ερώτηση: «…στη δήλωση Τσαβούσογλου πριν από λίγη ώρα, ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έχει ξεκινήσει παράλληλα και ένας διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας, αναφερόταν υποθέτω σε μια συνάντηση που έγινε χτες, με την κα Σουρανή την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού και αντιστοίχως τον κ. Καλίν. Τι συμβαίνει με την υπόθεση αυτή; Διεξάγεται παράλληλα και κάποιος παρασκηνιακός διάλογος;» ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απάντησε:

«Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν σωστός αποδέκτης της ερώτησής σας θα ήταν ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών όχι ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών.
Είναι αυτονόητο, νομίζω υπήρξε σχετική ανακοίνωση, η ανακοίνωση των διπλωματικών πηγών ή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου επ’ αυτού. Βεβαίως η γερμανική Προεδρία έχει τη δυνατότητα να ζητά οποιεσδήποτε διευκρινίσεις από οποιοδήποτε κράτος – μέλος.
Και βεβαίως υπάρχουν και είναι ευκταίο να υπάρχουν επαφές υπηρεσιακών παραγόντων. Μέχρι εκεί όμως. Εάν η Τουρκία θέλει αυτό να το εμφανίσει ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω».

Παρότι ακατανόητη η …απάντησή του υπουργού μάλλον να υποθέσουμε ότι η συνάντηση έγινε. Ήταν μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων. Αλλά δεν ήταν …«διάλογος». Τι να ήταν όμως άραγε μεταξύ τριών υπηρεσιακών παραγόντων;

https://eleutheriellada.wordpress.com/2020/07/18/%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3/#more-115329

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έσπασαν το ρεκόρ του 2008 τα ακίνητα στην Αττική - 90% Ακριβότερα από ό,τι το 2017

Σχεδόν 90% ακριβότερα από ό,τι το 2017, είναι σήμερα τα ακίνητα στην Αττική. Υπενθυμίζουμε το 2017 ήταν η χρονιά  όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη τ...