Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

«Το "Ταμείο Ανάκαμψης" είναι στην πραγματικότητα μνημόνιο για όλους τους λαούς της Ευρώπης»

«Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής αποτελεί έναν προσωρινό συμβιβασμό και δεν μπορεί να συγκαλύψει τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και οι οποίες οξύνονται σε περίοδο κρίσης. Δεν έγινε για να ικανοποιηθούν λαϊκές ανάγκες, αλλά είναι προϊόν διαπάλης ανάμεσα στα ισχυρά κράτη της ΕΕ για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν περισσότερο κερδισμένοι μέσα από τα πακέτα και του "Ταμείου Ανάκαμψης" και του πολυετούς προγράμματος», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Κανάλι της Βουλής», ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Όπως επισήμανε ο κ. Καραθανασόπουλος, «μπορεί η κυβέρνηση να κομπάζει ότι επιστρέφει με 70 δισ. ευρώ, αλλά επιστρέφει και με όρους πολύ επώδυνους, με επιλεξιμότητα στη χρηματοδότηση, με πρόγραμμα ανάπτυξης που θα αξιολογείται κλπ. Στην πραγματικότητα, το "Ταμείο Ανάκαμψης" είναι ένα μνημόνιο για όλους τους λαούς της Ευρώπης, γιατί είναι οι λαοί που θα πληρώσουν τα πακέτα ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσα και από τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν».

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά και τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «όχι μόνο δεν μπαίνει στο περιθώριο η Τουρκία, αλλά αντίθετα στηρίζεται με έμμεσο τρόπο στις παράλογες διεκδικήσεις της και στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, στην προσπάθεια να υλοποιηθεί το αμερικάνικο και ΝΑΤΟϊκό σχέδιο συνδιαχείρισης. (...) Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα καζάνι που βράζει και όσο η Ελλάδα εμπλέκεται περισσότερο σε αυτούς τους σχεδιασμούς, τόσο οι κίνδυνοι για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής θα είναι μεγάλοι, τόσο για ένα θερμό επεισόδιο, όσο και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Για υποθέσεις διαφθοράς, διαπλοκής κλπ., ο κ. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «η ουσία των ζητημάτων είναι ότι προκύπτει με σαφήνεια ότι οι κυβερνήσεις εκτός από τους νόμους, με τους οποίους εξυπηρετούν συλλογικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα, έχουν και δεσμούς με συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτοί οι δεσμοί είναι που ανοίγουν την πόρτα της σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής». Επίσης, σημείωσε ότι «από τη στιγμή που η ηγεσία της δικαιοσύνης ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε κυβερνητικές επιλογές, κυβερνητικές απαιτήσεις για τον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων. (...) Αυτό είναι ένα ζήτημα που είχε θέσει το ΚΚΕ και στη συνταγματική αναθεώρηση, να εκλέγεται δηλαδή η ηγεσία της δικαιοσύνης από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα».

http://www.matrix24.gr/2020/07/to-tamio-anakampsis-ine-stin-pragmatikotita-mnimonio-gia-olous-tous-laous-tis-evropis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...