Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Ποιες κυρώσεις «προωθεί» η Αθήνα κατά της Άγκυρας

Σε μεγάλη πρόκληση έχει εξελιχθεί για την ελληνική διπλωματία η υπόθεση της Αγίας Σοφίας, καθώς στην Αθήνα αναγνωρίζουν πως αν αυτή τη φορά η Ευρώπη μείνει στο «θα δούμε», στις γενικόλογες καταδίκες και στη λογική των ίσων αποστάσεων, τότε αυτό θα σημάνει την πλήρη αποθράσυνση του Ερντογάν, αλλά και την επί της ουσίας αφόρητη πολιτική μοναξιά της Ελλάδας έναντι μελλοντικών τουρκικών προκλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική διπλωματία αλλά και εν γένει η κυβέρνηση επιχειρούν να σφίξουν τον κλοιό για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας πως σε αυτή τη φάση, η

απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν επιτρέπει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα «να κάνει ότι δεν βλέπει και δεν καταλαβαίνει», όπως με νόημα επισημαίνουν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Ελληνοκυπριακή συμμαχία

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της πρώτης συζήτησης που έγινε –έστω και εκτός ατζέντας- στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής τις τουρκικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να λειτουργήσουν η Ελλάδα και η Κύπρος ως ένα ενιαίο «μπλοκ», κάτι που επαναβεβαιώνεται σήμερα με την επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στην Αθήνα και τις συναντήσεις του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας.

Το πακέτο των κυρώσεων

Σημειωτέον ότι στην κυβέρνηση έχουν ήδη επεξεργαστεί μία δέσμη μέτρων για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και με αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις αναμένεται να μεταβεί σε μερικές ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων, οι Έλληνες τεχνοκράτες των Βρυξελλών συζητούν με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συναδέλφους τους την λίστα των κυρώσεων που θα αρχίσει να καταρτίζεται, εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πάρει πίσω την απόφασή του για μετατροπή του οικουμενικού συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τζαμί.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι των Βρυξελλών έχει ήδη πέσει η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γείτονα –κάτι που συνεπάγεται και την διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης που ήδη λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη. Επίσης, κυρώσεις που θα μπορούσαν να «πονέσουν» την Τουρκία θα ήταν η διακοπή της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως επίσης και η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης. Στο τραπέζι -και, μάλιστα, με γαλλική υποστήριξη- έχει πέσει και μία ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση κυρώσεων, όπως η διακοπή πώλησης όπλων και ανταλλακτικών από κράτη – μέλη της ΕΕ προς την Τουρκία.

Μπαράζ επαφών

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι έστω και η λήψη της παραμικρής απόφασης που πλήττει οικονομικά την Τουρκία δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού διασταυρούμενα οικονομικά και εθνικά συμφέροντα δεν επιτρέπουν μία συνολική ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή κατά του Τούρκου προέδρου. Είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανία ήδη από προχθές έχει ξεκαθαρίσει ότι... είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ διπλωματικές πηγές αναγνώριζαν εμμέσως πλην σαφώς την αρνητική στάση της Γερμανίας λέγοντας ότι «τουλάχιστον δεν προσπάθησε να σαμποτάρει τη συζήτηση περί κυρώσεων» στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι μεγάλο και σημαντικό, εξ ου και την επιχείρηση «κυρώσεις στην Τουρκία» έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ήδη, από χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει τις επαφές με ανώτατους παράγοντες της Ε.Ε. Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ τις επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ομολόγους του μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα, απώτατος στόχος του πρωθυπουργού είναι να ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα τόσο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη αυτή τη χιονοστιβάδα εξελίξεων, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την όξυνση του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανεβάσει τους τόνους, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «έναν χρόνο αδράνειας». «Ο μηχανισμός ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία που εξασφάλισε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019 δεν χρησιμοποιήθηκε επί ένα έτος, η τουρκική προκλητικότητα μεγάλωσε και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζεται -μόνη αυτή- αιφνιδιασμένη για την Αγία Σοφία, με στελέχη όπως οι Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κτλ. να παριστάνουν τον υπουργό Εξωτερικών», υπογράμμισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. «Μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται αιφνιδιασμένη από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, είναι κάτι που είχε προαναγγελθεί. Αλλά είναι χαρακτηριστικό δείγμα της γενικότερης στάσης της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχοντας αφήσει την χώρα χωρίς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία για σχεδόν ένα χρόνο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας: «Η Ευρώπη δεν είχε ποτέ συνολικά διάθεση να περιορίσει τις συμπεριφορές της Τουρκίας, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπάρχουν συγκρουόμενα εθνικά συμφέροντα. Γι` αυτό και ήταν τόσο δύσκολη και σημαντική η απόφαση που επετεύχθη το 2019 για τις κυρώσεις. Και τώρα δεν είναι εύκολος ο δρόμος, αλλά τουλάχιστον είναι στρωμένος».

«Έστω και με ένα χρόνο εκκωφαντική... καθυστέρηση, ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να πιάσει το νήμα των οικονομικών κυρώσεων προς την Τουρκία, αυτές που προετοίμασαν Τσίπρας και Αναστασιάδης, ώστε να αποφύγουμε χειρότερες εξελίξεις», υπογράμμισε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Δημήτρης Παπαδημούλης.

http://www.matrix24.gr/2020/07/pies-kirosis-proothi-i-athina-kata-tis-agkiras/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...