Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία για τη νέα κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με μεγάλες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις θα βρεθεί η νέα κυβέρνησηκάτι που επισημαίνουν τόσο οι θεσμοίόσο και διεθνείς οργανισμοί και επενδυτικοί οίκοι.
Κοινή διαπίστωση των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ είναι πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις με τη μορφή ενός αδύναμου χρηματοπιστωτικού τομέα, σε συνδυασμό με υψηλή ανεργία, υψηλά αποθέματα εξωτερικού χρέους και δυσμενή καθαρή διεθνή επενδυτική θέση. Το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα περιορίζει την απομόχλευση και την κερδοφορία των τραπεζών μειώνοντας το
ύψος των πιστώσεων που μπορούν να διοχετευθούν στην οικονομία η οποία πάσχει από ανεπαρκείς επενδύσεις και χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας.
Αλλά οι προκλήσεις δεν περιορίζονται στις τράπεζες. Μολονότι κατά τα προσεχή έτη αναμένεται μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους, η πορεία της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης φαίνεται να είναι λιγότερο βιώσιμη λόγω της εξάρτησης της προσαρμογής του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από την υποχώρηση της ζήτησης.
Παράλληλα, με την ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων, θα χρειαστεί αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών για να αποφευχθεί νέα επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης της χώρας.
Για τον σκοπό αυτό, χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στους τομείς του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της αδειοδότησης των επενδύσεων, της διευκόλυνσης του εμπορίου και των αγορών προϊόντων και εργασίας.
Επιπλέον, οι επενδύσεις ανακάμπτουν με βραδύ ρυθμό λόγω της απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα ενώ η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την πλημμελή εκτέλεση των συμβάσεων, τις ανεπάρκειες του δικαστικού συστήματος, τα εμπόδια στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα και την έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τους δανειολήπτες.  
Κατά τη διάρκεια των Μνημονίων υιοθετήθηκαν μέτρα μεγάλης εμβέλειας για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, η νομοθεσία για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, το πιστωτικό μητρώο και το μητρώο εταιρειών, να στηριχθεί η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος και να επιτραπεί η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αν και για την μεταμνημονιακή περίοδο συμφωνήθηκε μια σειρά σχεδίων δράσης για να εξασφαλιστεί η συνέχεια και η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε. Και οι επενδυτές πλέον στρέφουν την προσοχή στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τους ίδιους, η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα κόστους, θα αναζωογονήσει την οικονομία ενισχύοντας τη δημιουργία παραγωγικών, ικανοποιητικών και βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

New York Times: Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί της Ευρώπης, πρωτοπόροι στην ανάπτυξη – Πώς ξεπέρασαν την Γερμανία

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την επώδυνη λιτότητα, Ελλάδα , Πορτογαλία και Ισπανία αναπτύσσονται ταχύτερα από τις παραδοσιακές δυνάμει...