Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Γιατί θέλουν να φορολογηθούν οι πολύ πλούσιοι;

Δεν θα εξέπληττε κανέναν εάν οι Αμερικανοί ενθουσιάζονταν από την επιβολή φόρου στους πολυεκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους της χώρας για τα υπερβολικά υψηλά εισοδήματά τους.
Σήμερα, όμως, η ιδέα της φορολόγησης των πλουσίων φαντάζει ελκυστική από τους λίγους που τελικά θα έπρεπε να τον πληρώσουν.
Σε επιστολή με τίτλο: Μια ανοιχτή επιστολή προς τους Προεδρικούς Υποψηφίους του 2020: Είναι καιρός να φορολογηθούμε περισσότερο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Medium.com γίνεται λόγος για την «επιβολή ενός μετρημένου φόρου στην περιουσία του ενός δεκάτου των πλουσιότερων από το 1% των υψηλότερων εισοδημάτων στις ΗΠΑ –
δηλαδή σε εμάς». Σε αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο συνιδρυτής της πλατφόρμας Facebook Κρις Χάτζες, όπως και κληρονόμοι αμύθητων περιουσιών όπως η παραγωγός ταινιών Αμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ ή οι συνιδρυτές του επενδυτικού οργανισμού Blue Haven Initiative, Λιζλ Πρίτσκερ και Ιαν Σίμονς. «Πιστεύουμε πως ήταν μια καλή ιδέα», εξηγεί ο κ. Σίμονς. «Η Λιζλ και εγώ αποφασίσαμε να το συζητήσουμε με κάποιους άλλους, που συμφώνησαν πως είναι καλή ιδέα».
Η επιστολή συντάχθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Δεκαοκτώ άτομα που ανήκουν σε 11 οικογένειες υπέγραψαν την επιστολή. Όλοι τους έχουν αναπτύξει δραστηριότητα σε έρευνες και πολιτικές οργανώσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ως αποστολή το γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στους πλουσιότερους Αμερικανούς και τους υπόλοιπους.
Σε πρόσφατη έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) επισημαίνεται πως οι καθαρές περιουσίες του 1% των πλουσιότερων Αμερικανών αυξήθηκαν κατά 21 τρισ. δολάρια, ενώ αυτές του 50% που βρίσκονται στα χαμηλότερα στρώματα υποχώρησαν κατά 900 δισ. δολάρια. Η επιστολή απευθύνεται σε όλους τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών και αναφέρεται, ειδικότερα, σε πρόταση που έχει παρουσιάσει η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Εκείνη προτείνει, ουσιαστικά, την επιβολή πρόσθετου φόρου στα νοικοκυριά με περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των ομολόγων, των ταχύπλοων σκαφών, των αυτοκινήτων και των έργων τέχνης. Υπολογίζει πως ένας τέτοιος φόρος θα επηρέαζε 75.000 οικογένειες και θα απέδιδε φορολογικά έσοδα 2,75 τρισ. δολάρια εντός δεκαετίας.
Για ποιους πραγματικούς λόγους το κάνουν; Όπως ισχυρίζονται στην επιστολή τους οι λόγοι είναι οι εξής:
  1. Ένας Φόρος Πλούτου είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επίλυση της κλιματικής μας κρίσης.
  2. Ένας Φόρος Πλούτου θα κάνει οικονομικά νικήτρια την Αμερική.
  3. Ένας φόρος πλούτου θα κάνει τους Αμερικανούς πιο υγιείς.
  4. Ένας Φόρος Πλούτου είναι δίκαιος.
  5. Ένας Φόρος Πλούτου ενισχύει την αμερικανική ελευθερία και  δημοκρατία.
  6. Ένας Φόρος Πλούτου είναι Πατριωτικός.
Διαβάζοντας την αιτιολόγηση των παραπάνω λόγων δεν μπορούμε να μη σταθούμε στο: Πιστεύουμε ότι η καθιέρωση φόρου περιουσίας θα οδηγούσε σε πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα, ενισχύοντας και διασφαλίζοντας τις δημοκρατικές ελευθερίες της Αμερικής.
Οι πιο φωτισμένοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου ξέρουν ότι οι κοινωνικές εξελίξεις οδηγούνται σε εκρηκτικές καταστάσεις. Το καπάκι της κατσαρόλας ανοίγουν για να μετριάσουν την κοινωνική πίεση, απογοήτευση και οργή. Το σύστημα που τους τρέφει θέλουν να σώσουν. Αυτοί βλέπουν μακριά ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζομένων δεν βλέπουν τίποτα ακόμη!
Όπως λέει και ο ποιητής:
Xάιντε θύμα, χάιντε ψώνιο,
χάιντε Σύμβολον αιώνιο!
Aν ξυπνήσεις, μονομιάς
θά ρτει ανάποδα ο ντουνιάς.
Επιμέλεια-σχόλιο : Χρήστος Αειβάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...