Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Novartis: Το «σκάνδαλο του αιώνα» που έγινε φιάσκο

Τέσσερις ημέρες πριν από την επίσημη λήξη της θητείας της, η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροί της διαβιβάζουν σκέλος της δικογραφίας για το σκάνδαλο Novartis στη Βουλή, ζητώντας την άρση ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου.

Η έρευνα του σκανδάλου, που έφερε ως όπλο στη φαρέτρα της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απέδωσε για την ώρα ως φαίνεται… πενιχρά αποτελέσματα, καθώς τα όποια στοιχεία αφορούν μόλις ένα πολιτικό πρόσωπο, χωρίς να έχουν βρεθεί χρήματα συνδεδεμένα με τη Novartis.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά την ενημέρωση για την πορεία της έρευνας από την

Εισαγγελία Διαφθοράς, ζητά την άδεια της Βουλής κατά τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου ο κ. Λοβέρδος να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Ο πρώην υπουργός και εν ενεργεία βουλευτής ελέγχεται, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, για τέσσερα φάρμακα, τα οποία επί υπουργίας του τιμολογήθηκαν σε πολύ υψηλές τιμές και βγήκαν στην αγορά σε χρόνο που θεωρείται από τους εισαγγελείς πολύ σύντομος, με αποτέλεσμα η Novartis να εκτινάξει τον τζίρο της στην επίμαχη περίοδο. Κατά τις ίδιες πηγές, τα τέσσερα φάρμακα είναι τα Gilenya (καταπολεμά τη σκλήρυνση κατά πλάκας), Tasigna των 200 και των 150 ml (αντικαρκινικά) και Lucentis (για την ωχρά κηλίδα).
Τα στοιχεία

Οι ενδείξεις για τον κ. Λοβέρδο, κατά τις ίδιες πηγές, προκύπτουν από μαρτυρικές καταθέσεις, χειρόγραφες σημειώσεις, αλλά και βίντεο (για το λόγο αυτό στη Βουλή θα διαβιβαστεί, εκτός από τη χειρόγραφη δικογραφία και οπτικοακουστικό υλικό μέσω usb stick.) Οι μαρτυρικές καταθέσεις φέρονται να αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός και οι αρμόδιες επιτροπές, αν και όφειλαν να επανατιμολογούν τα φάρμακα λαμβάνοντας ως τιμή το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη, επέλεγαν άλλες μεθόδους τιμολόγησης. Στα υπόλοιπα στοιχεία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται εσωτερική ενημέρωση της Novartis προς στελέχη της εταιρίας.

Στα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνονται και εικονικά τιμολόγια. Στελέχη από τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, κατά πληροφορίες, έχουν καταθέσει πως δεν αναγνωρίζουν τα τιμολόγια που φαίνονται να έχουν εκδοθεί για λογαριασμό των σταθμών, ως παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών. Τα τιμολόγια αυτά «έκοβε» μία εταιρία που εμφανίζεται ως διαφημιστική, ενώ όμως κατέθετε τα χρήματα που φαινομενικά εισέπραττε, την επόμενη ημέρα γινόταν ανάληψη των χρημάτων, με τους εισαγγελείς να θεωρούν πως η εταιρία λειτουργούσε ως όχημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για λογαριασμό στελεχών της Novartis. Με την εταιρία αυτή δεν φαίνεται να προκύπτει ευθεία διασύνδεση με τον πρώην υπουργό, ωστόσο η λειτουργία της κατά τον τρόπο που ελέγχεται ως παράνομος φαίνεται πως σε ένα βαθμό συμπίπτει με το χρονικό διάστημα για το οποίο καλείται ως ύποπτος και ο κ. Λοβέρδος.

Κατά τις ίδιες πηγές, στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται χρήματα: τόσο για τον κ. Λοβέρδο όσο και για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα δεν έχει βρεθεί κάποιο ποσό που να φαίνεται να προκύπτει από δωροδοκία, τουλάχιστον προς το παρόν.
Οι άλλοι εννέα

Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση για τέσσερις από τους εμπλεκομένους: πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς Υγείας Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Για τους τέσσερις ολοκληρώθηκε η ποινική αξιολόγηση όλων των στοιχείων, χωρίς να προκύψει τίποτα μεμπτό. Ετσι η εμπλοκή τους παύει οριστικά, εκτός φυσικά αν προκύψουν νέα στοιχεία που προς το παρόν δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Την ίδια ώρα, ο φάκελος παραμένει ανοιχτός για πέντε πολιτικά πρόσωπα: τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Αδωνη Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Σαλμά. Παρά τις φήμες των προηγούμενων ημερών πως οι αρχειοθετήσεις για τη Novartis θα ήταν περισσότερες, τελικά η Εισαγγελία Διαφθοράς θα συνεχίσει την έρευνα για τους πέντε, με κάποιους από τους εμπλεκόμενους να έχουν ήδη κάνει λόγο για ιδιότυπη δικαστική ομηρεία. Πάντως ανώτατες εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως το δεύτερο σκέλος των αρχειοθετήσεων ή των παραπομπών δεν θα καθυστερήσει, αφού θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις μέσα στον Απρίλιο (και πάντως πριν από τις ευρωεκλογές).
Μη πολιτικά πρόσωπα

Παράλληλα με την αποστολή του φακέλου στη Βουλή, θα σταλούν και οι πρώτες κλήσεις προς παροχή εξηγήσεων σε μη πολιτικά πρόσωπα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 με 30 κλήσεις που θα σταλούν σε στελέχη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων, καθώς και σε στελέχη της διαφημιστικής εταιρίας που φέρεται να εξέδιδε τα εικονικά τιμολόγια. Τα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν τη δωροδοκία και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αφού το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί. Σε αυτό το σκέλος, δεν θα σταλούν κλήσεις σε γιατρούς που φαίνονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η δικογραφία για τον κ. Λοβέρδο διαβιβάζεται αρχικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου στη συνέχεια να διαβιβαστεί στη Βουλή, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

https://fimotro.gr/novartis-to-skandalo-tou-eona-metatrapike-se-fiasko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...