Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΑΤΟ… το ίδιο συνδικάτο

του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γιορτάσει σήμερα (4 Απριλίου 2019) την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυσης του ΝΑΤΟ; Σύμφωνα με τις κατά καιρούς διακηρύξεις του, πρέπει να την απαξιώσει. Σύμφωνα με την πολιτική του όμως, πρέπει να κάνει ένα μεγάλο πάρτυ.
Δεν πρόκειται για κάποιου είδους πολιτική αντίφαση. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή αφού τα τελευταία 6 χρόνια, με προπομπούς τις πράξεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί από την θέση για «απεμπλοκή» από το ΝΑΤΟ, στην παραμονή και την υπηρέτηση των στόχων της στρατιωτικής αυτής συμμαχίας. Ακόμη και στο να ψηφίζει στην Βουλή για την ένταξη ενός άλλου κράτους, της Βόρειας Μακεδονίας
που μπαίνει στο ΝΑΤΟ μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.
Βασικό διαπιστευτήριο
Όπως εύκολα σήμερα αντιλαμβάνεται κανείς,  η παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ήταν από τα πρώτα «διαπιστευτήρια» που όφειλε να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να «κατοχυρωθεί» ως κόμμα που θα μπορούσε να διαχειριστεί την διακυβέρνηση. Αυτό συνέβη την περίοδο της … «γάτας των Ιαμαλαϊων». Τότε  που ο ΣΥΡΙΖΑ «ανέβαινε» εκλογικά με τη έντονη αντιμνημονιακή ρητορική του.
Έτσι λοιπόν στην περίφημη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 στις 19 Μαίου του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ξεκάθαρα ότι:
«Το λέω με όλη την δύναμη της φωνής ότι η χώρα ειναι πράγματι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην Ε.Ε, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται, όμως δεν μπορεί να είναι μια χώρα ασήμαντη της Δύσης».
Οράματα και πράξη
Βέβαια εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να διαχωρίζει την πολιτική του σε «οραματική» και «πρακτική». Έτσι από το βήμα της ΔΕΘ του 2014 θα πει:
«Εμείς δεν αλλάζουμε θέσεις σαν τα πουκάμισα. Η εκτίμηση ήταν και παραμένει ότι στις νέες διεθνείς ισορροπίες ενός πολυπολικού κόσμου ο στρατιωτικός σχηματισμός που αφορά μία παρελθούσα εποχή την εποχή του ψυχρού πολέμου δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να υπάρξουν νέοι θεσμοί που θα αναλάβουν τον ρόλο της εποπτείας, της ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης. Δείτε για παράδειγμα πως χειρίστηκε το ΝΑΤΟ κρίσιμες υποθέσεις για την παγκόσμια ειρήνη όπως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, την Λιβύη, την Συρία. Θέλω λοιπόν να σας πως ότι η θέση αρχής , η αξιακή μας δεν αλλάζει».
Με αυτή τη θέση για το ΝΑΤΟ θα βρεθεί στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015.
Λίγο διαφορετικά όμως θα τα πει ο Αλέξης Τσίπρας, το καλοκαίρι του 2015. Λίγο πριν την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου.  Στις 26 Ιουνίου σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ξεκαθαρίζει ότι θέμα αποχώρησης από το ΝΑΤΟ δεν τίθεται. Τονίζει ότι
«εμείς ερχόμενοι στην κυβέρνηση του τόπου έχουμε ευθύνη να διαχειριστούμε τις σχέσεις της χώρας μας με τους διεθνείς οργανισμούς την Ε.Ε, το ΝΑΤΟ με τρόπο που δεν θα ζημιώσει τα εθνικά συμφέροντα. Δεν θα διαπραγματευθούμε μόνο το μνημόνιο. Θα διαπραγματευθούμε τα πάντα. Θα επανδιαπραγματευθουμε τους όρους ένταξης της χώρας στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι. Δεν έχουμε ώς προγραμματική θέση της αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Αυτό θα ήταν επιπόλαιο αν σας το έλεγα. Έχουμε όμως προγραμματική θέση ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μία χώρα που θα είναι πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας και άρα δεν θα υπάρχει ούτε ένας Έλληνας φαντάρος σε αποστολές του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό».
Φυσικά σήμερα υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες και στο Αφγανιστάν όπως και σε πολλές άλλες χώρες στο πλαίσιο αποστολών του ΝΑΤΟ.
Πρόθυμο μέλος
Η τελευταία δήλωσή του Αλέξη Τσίπρα που αφορούσε συνολικά την σχέση της Ελλάδας με  το ΝΑΤΟ έγινε στις 12 Ιουλίου του 2018, τρία χρόνια αργότερα. Αμέσως μετά την συμμετοχή του στην Ατλαντική Σύνοδο, στις Βρυξέλλες. Εκεί πλέον τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Ο Αλέξης Τσίπρας όχι απλά δήλωνε πρόθυμο μέλος της συμμαχίας αλλά ζήτησε και από άλλες χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες υπέρ του ΝΑΤΟ.
Όπως είχε πει:
«Εμείς καταστήσαμε τις θέσεις μας πιο σαφείς στην σύνοδο και στο ευρωατλαντικο συμβούλιο. Τόνισα στις παρεμβάσεις μου ότι η χώρα μας είναι πυλώνας ασφάλειας σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη. Μια χώρα που όχι μόνο έχει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις σε αμυτικές δαπάνες παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε αλλά με συνέπεια τα τελευταία χρόνια αναπτύσει διεθνείς πρωτοβουλιες και πολυμερή σχήματα συνεργασίας που προωθούν την σταθερότητα, την συνεργασία στα Βαλκάνια την Ν.Α Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. Απόδειξη αυτού του αναντικατάστατου σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας αποτελεί η βελτίωση των σχέσεων μας με τους βόρειους γείτονές μας για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων».
Λίγο αργότερα ζήτησε
«δίκαιη κατανομή των βαρών. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποχρεώσεις των μελών για την συμμετοχή τους στους εξοπλισμούς».
Τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί πολλά. Μεταξύ αυτών,  τα πλοία του ΝΑΤΟ έχουν κληθεί να περιπολούν στο Αιγαίο στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον «διαβολικό» Ντόναλντ Τράμπ και λίγο αργότερα ψηφίστηκε στην Βουλη συμφωνία με την συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16. Πάντα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
«Να φύγουμε, το λέει το συνέδριο μας»
Στο φόντο όλων αυτών, μοιάζει τουλάχιστον αστεία μια κόντρα που καταγράφηκε στην Βουλή στις 4 Σεπτεμβρίου του 2014 μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Θοδωρή Δρίτσα. Με τον πρώτο να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζει την θέση του για το ΝΑΤΟ και τον δεύτερο να δηλώνει ευθαρσώς ότι ειναι υπέρ της εξόδου της χώρας από την συμμαχία.
Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής:
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κατ’ αρχάς, εγώ θα απευθύνω ένα ερώτημα ευθύ και θα ήθελα μία ευθεία απάντηση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ έχει μια σαφή θέση. Λέει γενναία και ρητή απάντηση. Να μείνουμε ή να φύγουμε; Εάν πείτε να φύγουμε, προφανώς…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Να φύγουμε. Το λέει το Συνέδριό μας με επίσημη απόφαση
Αυτά δεν τα έλεγε όμως μόνον ο Θοδωρής Δρίτσας, αλλά ένα μεγάλο μέρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που φρόντιζε να «αμβλύνει τις εντυπώσεις» από τις συνεχείς διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα περί παραμονής στο πλαίσιο της ατλαντικής συμαχίας και του ΝΑΤΟ. Να «κλείνει το μάτι» στο πολιτικό κοινό που διαφωνούσε με αυτό.
Η επιχειρηματολογία τους συνοδεύονταν συνήθως με την ατάκα «δεν γίνεται να τα βάλεις και με τους δύο δράκους μαζί», όπως χαρακτηριστικά έλεγε μεγαλοστέλεχος του κόμματος που σήμερα έχει αποχωρήσει. Υπονοώντας πως πρώτα θα λυθεί το θέμα του μνημονίου και μετά του ΝΑΤΟ. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι γνωστό.
Έτσι για την ιστορία πάντως,  να αναφέρουμε ότι όντως στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2013 υπήρξε πολιτική απόφαση που έκανε λογο για απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ. Όπως ανέφερε
«η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού, ο σεβασμός των διεθνών συμβάσεων και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, η αποτροπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και η εφαρμογή της αρχής «κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξω από τα σύνορα της χώρας» συνιστούν άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής».
Στην πολιτική απόφαση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2016, που βρίσκεται εν ισχύ,  η λέξη ΝΑΤΟ δε υπάρχει καν…
Υ.Γ: Αν ο τίτλος του κειμένου σας θυμίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου, τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ και τις υποσχέσεις του για το διώξιμο των αμερικανικών βάσεων είναι απλή σύμπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...