Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Αργεντινή και Τουρκία υπό πολιορκία από τις αγορές – Κρίσιμη η Δευτέρα μετά από εβδομάδα - εφιάλτη

Τη Δευτέρα θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Τουρκία τον Αύγουστο, ενώ στην Αργεντινή η κυβέρνηση Μάκρι φαίνεται ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που αναμένουν από το Μπουένος Αϊρες να παρουσιάσει λεπτομερές σχέδιο με αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Η Αργεντινή και η Τουρκία πέρασαν μία πολύ δύσκολη εβδομάδα. Το πέσο Αργεντινής ανέκαμπτε χθες κατά 2% έναντι του δολαρίου, αφότου είχε υποχωρήσει κατά σχεδόν 20% την Τετάρτη και την Πέμπτη. Από την άλλη, η τουρκική λίρα υποχωρεί κατά περίπου 8,5% από την αρχή της εβδομάδας. Ο Τούρκος
πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η λίρα αποτελεί στόχο στο πλαίσιο επιχείρησης υπονόμευσης της Τουρκίας και προέβλεψε ότι η αναταραχή στη συναλλαγματική της ισοτιμία σύντομα θα περάσει. Ωστόσο και η επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα είναι δύσκολη για την Τουρκία και την Αργεντινή. Τη Δευτέρα θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Τουρκία τον Αύγουστο, ενώ στην Αργεντινή η κυβέρνηση Μάκρι φαίνεται ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που αναμένουν από το Μπουένος Αϊρες να παρουσιάσει λεπτομερές σχέδιο με αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Το ΔΝΤ εξέφρασε χθες πλήρη υποστήριξη προς την κυβέρνηση Μάκρι. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της Αργεντινής θα συναντηθεί με την κ. Λαγκάρντ την Τρίτη για να αναθεωρήσουν από κοινού το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και να επισπεύσουν την εκταμίευση του δανείου συνολικού ύψους 50 δισ. που έχει χορηγήσει το Ταμείο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η τουρκική λίρα ενισχυόταν κατά περίπου 0,4% έναντι του δολαρίου χθες. Ομως από την αρχή της εβδομάδας έχει υποχωρήσει κατά περίπου 8,5%, χάρη στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μειώσει τον φόρο για τραπεζικές καταθέσεις σε λίρα και να τον αυξήσει για τραπεζικές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα.
Ωστόσο, η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνεί ότι αυτό το μέτρο δεν πρόκειται να σταθεροποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε χθες ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια για να αντιληφθεί ποιοι βρίσκονται πίσω από την αναταραχή στην ισοτιμία της λίρας και ότι πρόκειται για επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Τουρκίας. Ομως οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι τη Δευτέρα ο πληθωρισμός του Αυγούστου θα είναι κατά 2,2% αυξημένος σε σχέση με τον πληθωρισμό του Ιουλίου, οπότε είχε καταγραφεί στο 15,85% (σε ετήσια βάση). Αυτό που περιμένουν οι επενδυτές είναι η τουρκική κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, κίνηση που δεν φαίνεται καθόλου πιθανή, δεδομένης της έντονης αντίδρασης εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν.
Το δεύτερο μεγάλο θύμα της αναταραχής που πλήττει τις αναδυόμενες αγορές από την άνοιξη είναι η Αργεντινή, η οποία βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της δημοσιότητας αυτήν την εβδομάδα, όταν ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο πρόεδρος της χώρας, ζήτησε ξαφνικά την Τετάρτη την επίσπευση της εκταμίευσης δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων που εξασφάλισε από το ΔΝΤ τον Ιούνιο.
Η αντίδραση της αγοράς ήταν πολύ έντονη, με αποτέλεσμα το πέσο Αργεντινής να υποχωρεί έναντι του δολαρίου κατά 7% την Τετάρτη και κατά 13% την Πέμπτη, παρά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού στο 60% από το 45%. Μιλώντας στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Νικολάς Ντουχόβνε δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νέους, σκληρότερους, δημοσιονομικούς στόχους τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μειώσει το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 1,3% του ΑΕΠ το 2019. Στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι να το μειώσει στο 2,7% του ΑΕΠ το 2018, από 3,9% του ΑΕΠ το 2017. Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μάκρι είναι ότι ΔΝΤ και αναλυτές πιέζουν για υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων λιτότητας, που όμως θα υπονομεύσουν την επίτευξη των στόχων για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τα οποία ορίζονται ως ποσοστό του ΑΕΠ. H συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου προκαλεί εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, πιέζοντας νομίσματα και μετοχές. Ο χρηματιστηριακός δείκτης αναδυόμενων αγορών της MSCI υποχωρούσε χθες κατά 0,4% και αναμένεται ότι θα ολοκληρώσει τον Αύγουστο με πτώση 3% (εξαιτίας και των απειλών Τραμπ για επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές από Κίνα), ενώ έχει υποχωρήσει κατά 9% από την αρχή του έτους.
http://www.topontiki.gr/article/287535/argentini-kai-toyrkia-ypo-poliorkia-apo-tis-agores-krisimi-i-deytera-meta-apo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...