Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Τσιάρας: Δρομολογούνται γεγονότα που θα είναι δύσκολο να ανατραπούν

«Το ότι αυτή τη στιγμή δημιουργούνται τετελεσμένα είναι μία πραγματικότητα για την εξέλιξη της οποίας ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και με το δημοψήφισμα που πρόκειται να γίνει στη γειτονική χώρα. «Το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τον προηγούμενο Ιούνιο δημιούργησε
μια διαδικασία, η οποία μάλλον παράγει τετελεσμένα. Ξεκινήσαμε με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, συνεχίζουμε με το δημοψήφισμα, πιθανόν μετά θα υπάρξει και αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας. Δρομολογούνται γεγονότα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν σε έναν δεύτερο μελλοντικό χρόνο», διευκρίνισε ο κ. Τσιάρας και επανέλαβε: «Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ αυτής της συμφωνίας. Είτε έλθει σε αυτή τη Βουλή, που κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, είτε στην επόμενη Βουλή, που η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός της χώρας, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την κύρωση αυτής της συμφωνίας».
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία μεγάλη πίεση και μία πρεμούρα ειδικά των κυβερνώντων να έλθει το συντομότερο δυνατόν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είτε για λόγους καθαρά ιδεολογικούς, είτε για λόγους -θα έλεγα εγώ υποθετικά- πίεσης ή ανταλλαγμάτων με τους Ευρωπαίους εταίρους», εκτίμησε ο κ. Τσιάρας, σχολιάζοντας της δηλώσεις του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που παραχώρησε στην WSJ.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας παρατήρησε: «Το ζήτημά μας είναι ότι έχουν καταλυθεί οι κόκκινες γραμμές, είναι μία συμφωνία η οποία προφανώς είναι επιβλαβής και επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα, είναι μία συμφωνία μέσα από την εξέλιξη της οποίας χαίρεται και υπερηφανεύεται ο κ. Ζάεφ και η σκοπιανή πλευρά και αντίθετα η ελληνική κοινωνία νιώθει ότι έχει ηττηθεί σε ένα σοβαρό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής.
Ο κ. Ζάεφ έχει καταργήσει στην καμπάνια που κάνει για το δημοψήφισμα τον όρο Βόρεια Μακεδονία, μιλάει για Ευρωπαϊκή Μακεδονία ή για σκέτη Μακεδονία, λέει ότι οι γείτονές μας στη Βόρεια Ελλάδα δεν λέγονται Μακεδόνες, ότι δεν είναι Μακεδονία εκεί και βεβαίως επιβεβαιώνει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τους ισχυρισμούς της ΝΔ, σε σχέση με το πόσο αρνητική ήταν αυτή η συμφωνία, πόσο ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές στο παρελθόν και πώς ενδεχομένως μπορεί να δημιουργήσει άλλου είδους ζητήματα στο άμεσο μέλλον. Η κυβέρνηση -πιστεύω προσωπικά- χωρίς καμία διαπραγμάτευση εκχώρησε τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα. Ο πυρήνας όλων των προβλημάτων και των προβληματικών διενέξεων, αντιθέσεων που είχαμε με τη γειτονική χώρα εδράζονταν ακριβώς σε αυτό το σημείο».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ενδεχόμενης κακοδιαχείρισης κονδυλίων στο προσφυγικό ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ σημείωσε: «Υπάρχει η συγκεκριμένη επιτροπή που με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο έχει αρχίσει να κάνει μία μεγάλη έρευνα στην Ελλάδα, γιατί υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους. Υπάρχει μία διάσταση πολλαπλή, το αριστερό πρόσημο καταργείται, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Για την έλλειψη ενός air condition στην Αμυγδαλέζα γινόταν επανάσταση και τώρα συνωστίζονται 9.000 άνθρωποι εκεί όπου υπήρχαν εγκαταστάσεις για 300 ανθρώπους με τριτοκοσμικές συνθήκες. Υπάρχει κακοδιαχείριση, άρα διαφθορά, υπάρχουν ζητήματα αυτή τη στιγμή που άπτονται και της ασφάλειας των πολιτών των ελληνικών νησιών, αλλά πολύ περισσότερο μιας πραγματικότητας που ενδεχομένως στο μέλλον θα είναι εξαιρετικά επιβαρυντική».
Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την πρόταση της ΝΔ για την είσπραξη του φόρου ακίνητης περιουσίας από τους δήμους, ο κ. Τσιάρας παρατήρησε: «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση βαφτίζει οτιδήποτε ακούει, οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση, ως νεοφιλελεύθερη, ακραία, ακροδεξιά είναι μία επανάληψη, η οποία έχει κουράσει ακόμη και τους ίδιους που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο [...] Η ΝΔ επεξεργάζεται ένα πολύ σοβαρό σχέδιο αναβάθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκχώρησης ενδεχομένως και ρόλων που μέχρι σήμερα έχει η κεντρική πολιτεία. Ο πόρος είναι που θα κατευθύνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, η όλη διαδικασία πάλι θα καθορίζεται από τη βασική κεντρική πολιτεία».
https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/4027312/tsiaras-dromologoyntai-gegonota-poy-tha-einai-dyskolo-na-anatrapoyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...