Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Έρανοι στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας για να πάρουν πετρέλαιο

Σε αναζήτηση χορηγών για λίγο πετρέλαιο έχουν επιδοθεί Σύλλογοι γονέων και Κηδεμόνων και διευθυντές σχολείων στη Βόρεια – κυρίως – Ελλάδα λόγω έλλειψης χρημάτων αφού ο κρατικός προϋπολογισμός, λόγω μνημονίων, έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που μαθητές, γονείς και δάσκαλοι, βρίσκονται σε απόγνωση.
Το πρόβλημα εστιάζεται, στις βόρειες περιοχές της χώρας, εκεί όπου η θερμοκρασία πέφτει αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν.  Πολλοί μάλιστα είναι οι διευθυντές σχολείων που στέλνουν αιτήματα σε ιδιωτικούς οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα ζητώντας τους οικονομική βοήθεια. Και όλα αυτά παρόλο που η κρατική επιχορήγηση έχει φτάσει στα σχολεία. Ο διευθυντής δημοτικού σχολείου Σαμοθράκης κ. Χαράλαμπος Διαμαντής,  τονίζει:
«Εμείς  φέτος θα έχουμε πετρέλαιο γιατί μας πρόσφερε ένας κύριος που έχει καταγωγή από το Βέλγιο και μένει στη Σαμοθράκη , έκανε δωρεά,  σε κάθε σχολείο  που το είχε ανάγκη, ένα τόνο πετρέλαιο και έτσι σωθήκαμε. Μεγάλη προσφορά αυτή για εμάς και μάλιστα ο κύριος αυτός , δεν έχει παιδιά αλλά προσφέρθηκε  να δώσει για να ζεστάνει τα παιδιά άλλων οικογενειών».
Ο κ. Διαμαντής ο οποίος όπως επισημαίνει έχει διδάξει και έχει περάσει από πολλά σχολεία στον Έβρο εξηγεί την τραγική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια πολλά σχολεία.  «Έχω κάνει σε πολλά σχολεία στον Έβρο και είμαι ο πλέον κατάλληλος να σας μιλήσω για αυτό το θέμα. Φανταστείτε ότι πέρυσι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είχε κλειστά τα σχολεία μια εβδομάδα για να κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο γιατί είχε -10 βαθμούς κελσίου και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία μόνωση στα κτίρια.  Πέρυσι ήμουν σε σχολείο του Έβρου όπου η θερμοκρασία από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Φλεβάρη ήταν σταθερά στους -8. Το λιγοστό πετρέλαιο που είχαμε, είχε παγώσει και είχαμε φέρει ξυλόσομπα από το σπίτι για να ζεσταθούν οι μαθητές. Το πρόβλημα εκτός από το πετρέλαιο είναι και οι μονώσεις. Όσο πετρέλαιο και να βάλουμε  αυτό έχει τρομερές απώλειες στα κτίρια. Δεν υπάρχουν  λεφτά για να φτιαχτούν οι μονώσεις  των σχολείων. Στην Αλέξανδρούπολη ανάβουν για δύο ώρες το πετρέλαιο και μετά το κλείνουν. Kαι αυτό γίνεται γιατί όταν φυσάει μπαίνει αέρας μέσα στα σχολεία, δεν υπάρχει μόνωση και χάνεται η ζέστη. Κάθε τέλος της χρονιάς οι Δήμοι, μας στέλνουν ένα έγγραφο που λέει ‘’τι χρειάζεστε για το σχολείο’’. Εμείς οι διευθυντές τους στέλνουμε το έγγραφο αλλά κινούμαστε αναλόγως με τα οικονομικά του κάθε Δήμου μετά . Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική».
Πολλοί διευθυντές, όπως εξηγούν γίνονται «ζητιάνοι» για λίγα ευρώ προκείμενου να αγοράσουν πετρέλαιο, αφού όπως τονίζουν, τα χρήματα από τον κρατικό κορβανά δίνονται μεν για τη θέρμανση, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν και τις άλλες λειτουργικές ανάγκες. Πολλές φορές μάλιστα αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΚΟ προκειμένου να έχουν θέρμανση στις αίθουσες. «Μακάρι να βρίσκονταν κάθε χρόνο ένας με δυο ιδιώτες να μας χορηγούν με έναν ή δυο τόνους πετρέλαιο αλλά η προσπάθειά μας δεν είναι πάντα επιτυχής. Λόγω του ότι οι δαπάνες του κράτους προς τα σχολεία έχουν μειωθεί 30% με 40% δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να λυθούν  τα λειτουργικά προβλήματα που έχουμε. Για παράδειγμα εμείς εδώ χρειαζόμαστε 7 τόνους πετρέλαιο για 760 τ.μ σχολείο  και το κράτος , δίνει  8000 ευρώ.
Εγώ με τα χρήματα αυτά μπορώ να βάλω 8 τόνους αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν με φτάνουν τα χρήματα αυτά και για τις άλλες υποχρεώσεις του σχολείου όπως είναι τα λειτουργικά έξοδα, ΔΕΗ, τηλέφωνα, internet , έκτακτες ανάγκες , χαρτικά αναλώσιμα για φωτοτυπίες , πώς θα πληρωθούν όλα αυτά;» αναρωτιέται ο κ. Σταύρος  Βοσκόπουλος διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Υδρούσας στη Φλώρινα  και προσθέτει: «Ετοιμαζόμουν να κάνω μια αίτηση σε  εταιρεία με  πετρελαιοειδή  που χορηγεί δωρεάν πετρέλαιο σε σχολεία και θα έστελνα μια επιστολή για να στείλει και στο δικό μας σχολείο που έχουμε ανάγκη. Δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα πάρουμε αλλά κάποια σχολεία πέρυσι πήραν πετρέλαιο με αυτό τον τρόπο». Πολλά σχολεία κλείνουν για κάποιες ημέρες ώστε να εξοικονομηθεί το πετρέλαιο ενώ στη «Δημόσια Παιδεία» πολλοί γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν τα απαραίτητα αναλώσιμα και παιχνίδια που χρειάζονται τα παιδιά τους για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αφού τα χρήματα δεν επαρκούν για να αγοραστούν από το σχολείο. «Κάνω αγώνα δρόμου για να έχει το σχολείο πετρέλαιο όλους τους κρύους μήνες και έχουμε γίνει ζητιάνοι εμείς οι διευθυντές  με το να απευθυνόμαστε οπουδήποτε γιατί η χρηματοδότηση είναι λιγοστή. Τα κονδύλια μοιράζονται με βάση των αριθμών των παιδιών. Σε ένα σχολείο που είναι μικρό και έχει πέντε παιδάκια μέσα και είναι μεγάλη η έκτασή του, τα λεφτά  είναι λιγοστά και πολλές φορές δεν φτάνουν ούτε για το πετρέλαιο .
Η συντήρηση και το πετρέλαιο είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του σχολείου  και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να επιβιώσουμε με την καλή πρόθεση των  γονιών  και με τα ιδρύματα που μας βοηθούν με το δωρεάν πετρέλαιο» λέει διευθυντής δημοτικού  σχολείου από το νομό Πέλλας. Και στη Δράμα διευθυντές σχολείων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τη θέρμανση εξαιτίας των λιγοστών χρημάτων που φθάνουν στα χέρια τους από τον κρατικό κορβανά.  «Ο Δήμος μας τροφοδοτεί πετρέλαιο γιατί εδώ στη Δράμα όταν έχει -20 βαθμούς κελσίου  θα κάψεις στο σχολείο 250 λίτρα την ημέρα γιατί διαφορετικά δεν μπορείς  να σταθείς  από το κρύο και να κάνεις μάθημα στα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολα τα πράγματα με τα οικονομικά  και για αυτό κι εγώ ως διευθυντής μαζί με άλλους διευθυντές άλλων σχολείων έχουμε στείλει αιτήματα σε διάφορες οργανώσεις για δωρεάν πετρέλαιο και έχουν ανταποκριθεί . Αν δεν βοηθήσουν και αυτές οι οργανώσεις είναι δύσκολο να βγει μια ζεστή χρονιά στο σχολείο», επισημαίνει διευθυντής σχολείου στη Δράμα. 
Διευθύντρια σχολείου στον Έβρο, εμφανίστηκε αρκετά καταγγελτική αφού τόνισε ότι το κράτος πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες του για τα σχολεία και ειδικά όσον αφορά τη θέρμανσή τους και κυρίως για τα σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές  που το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. "Πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες και όχι μόνο αυτό αλλά θα έπρεπε να το δίνουν αφορολόγητο το πετρέλαιο  στα σχολεία. Θα έπρεπε ανάλογα με  την περιοχή και τις κτιριακές υποδομές του σχολείου να δίνει πάγιο συγκεκριμένα  λίτρα πετρέλαιο  στο σχολείο να καίμε. Αλλά αυτοί που είναι στα υπουργεία , δεν έχουν περάσει από δημόσιο ελληνικό σχολείο και δεν ξέρουν.
Το ίδρυμα Λεβέντη στέλνει στα απομακρυσμένα σχολεία της χώρας  δωρεάν πετρέλαιο  και δίνει  και σε εμάς 1.000 λίτρα  τη μία χρονιά , 800  λίτρα την άλλη χρονιά και με καλή διαχείριση και οικονομία , τα καταφέρνουμε. Καμιά φορά αναγκαζόμαστε και αφήνουμε ΔΕΚΟ απλήρωτη για δύο μήνες το χειμώνα για να μπορέσουμε να βάλουμε πετρέλαιο και να ζεσταθούν τα παιδιά μας. Γιατί αν δεν είναι ζεστό το σχολείο   και κρυώνει ο μαθητής δεν μπορεί να αντεπεξέλθει  στα μαθήματά  του».
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...