Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στα Χανιά

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι προσκεκλημένος της κας Μπακογιάννη, που είναι επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για να μετάσχω ως εισηγητής σε μια από τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που φυσικά θα έχει ως κεντρικό αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανατροπή των έως τώρα δεδομένων, διότι έχουμε μπει σε ένα νέο κεφάλαιο της Ιστορίας. Είναι σημαντικό και το Συμβούλιο της Ευρώπης, που είναι θεματοφύλακας των αξιών της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, να δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στο ζήτημα αυτό, ιδίως μετά την αποχώρηση της Ρωσίας και την εκ μέρους της καταγγελία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι μια πολύ μεγάλη υποχώρηση ως προς την προστασία των Δικαιωμάτων και των Ρώσων πολιτών, αλλά και όσων πολιτών άλλων χωρών βρίσκονται στην πραγματική δικαιοδοσία των ρωσικών αρχών και δυνάμεων.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε σε σχέση με την ένταξη της Φινλανδίας και τη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ότι αυτό σημαίνει για την Ευρώπη και γενικότερα για την ασφάλεια της περιοχής τι σχόλιο έχετε να κάνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Η δραματική πρωτοβουλία του Βλάντιμιρ Πούτιν να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία λειτουργεί ως επιταχυντής πολλών εξελίξεων. Μια από τις εξελίξεις που επιταχύνεται είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Παραδοσιακά ουδέτερες χώρες αποφασίζουν, νιώθοντας ανασφάλεια, νιώθοντας απειλούμενες, να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Και νομίζω ότι αυτή είναι μια πράξη άμυνας, στην οποία θα συμπράξει και η Βορειοατλαντική Συμμαχία, διότι πρέπει να προσφέρει αίσθημα ασφάλειας και πραγματική υποδομή ασφάλειας στους πολίτες αυτών των χωρών. Αυτό δεν σημαίνει απειλή κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν απειλείται η Ρωσική Ομοσπονδία, δεν έχει έλλειμμα ασφάλειας. Δυστυχώς, αυτή είναι που έχει εισβάλει στην Ουκρανία και απειλεί με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία. Με εντυπωσιακή ευκολία, απρόσμενη για την εποχή μας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έθεσε από την πρώτη σχεδόν μέρα του πολέμου, ζήτημα πυρηνικών όπλων. Αυτό αλλάζει ριζικά όλα τα δεδομένα.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι θα σταματήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν νομίζω, δυστυχώς. Πρέπει να διαμορφωθεί ένας αρκετά σαφής συσχετισμός επί του εδάφους. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πόλεμος προφανής που αφορά την Ουκρανία, την αξιοπρέπεια, την κυριαρχία, την εδαφική της ακεραιότητα. Αυτή είναι που θα κρίνει. Από την άλλη μεριά, υπάρχει ένα πρόβλημα φιλελεύθερης δημοκρατίας, ισορροπίας δυνάμεων, παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης. Αυτά όλα έχουν δυστυχώς διαταραχθεί. Άρα, βεβαίως, πρέπει να πάμε το ταχύτερο στην αποκατάσταση της ειρήνης και πάντως σε μια κατάσταση μη πολέμου ή έστω ψυχρού και όχι θερμού πολέμου, αλλά για να επιτευχθεί αυτό, καλώς ή κακώς, το λέω με πολύ μεγάλη μου λύπη, πρέπει να έχουν διαμορφωθεί εμφανείς συσχετισμοί δυνάμεων που θα εξαναγκάζουν σε κάτι τέτοιο. Και αυτό η Δύση το ξέρει. Και όταν λέω Δύση εννοώ αυτό που εκπροσωπεί τις αξίες μας, γιατί και εμείς πιστεύουμε ως χώρα σε κάποιες αξίες οι οποίες τελικά αφορούν τους πολίτες και το πεπρωμένο τους.



Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για μια νέα εποχή. Σε αυτή τη νέα εποχή η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες. Θέλουμε ένα σχόλιο για τις ενέργειες αυτές και ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής η στάση της κυβέρνησης αναφορικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής -βάζω και στην εξίσωση και την Τουρκία.

Ευ. Βενιζέλος : Η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως κόμματος, είναι κυβέρνηση μιας χώρας που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, του ΝΑΤΟ από το 1952. Είναι μια σαφώς δυτική χώρα και υπερασπιζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία και τα εθνικά μας συμφέροντα, όταν είμαστε καθαροί και δεν έχουμε αμφιθυμίες και αμφιταλαντεύσεις. Η Τουρκία προσπαθεί να αναδείξει τον ρόλο της και γεωγραφικά παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο γιατί εκτίθεται σε κινδύνους, από την άλλη μεριά, βεβαίως, πάντα πρέπει να αποδεικνύει ότι είναι συνεπής σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ότι είναι μια χώρα που ανήκει εντέλει στη Δύση. Εμείς όμως πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας αναβαθμίζεται επίσης. Άλλωστε η Ελλάδα ιδρύθηκε ως ανεξάρτητο κράτος με το επιχείρημα ότι σε συνδυασμό με την τότε παρακμάζουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά ή έστω πιο αποτελεσματικά ως ανάχωμα σε σχέση με την παντοτινή επιδίωξη της Ρωσίας, ανεξαρτήτως καθεστώτος και εποχής, να πλησιάσει στις λεγόμενες θερμές θάλασσες.

Δημοσιογράφος: Η αμυντική συνεργασία που υπογράφεται μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δέχτηκε κριτική από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ένα σχόλιο.

Ευ. Βενιζέλος : Η εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής εταιρικής σχέσης, που είναι μια σχέση αμυντική , είναι προϊόν όλων των κυβερνήσεων. Και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έκανε βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μπορεί να υπάρχει μια συγκυριακή ρητορεία γύρω από τα θέματα αυτά, αλλά νομίζω ότι με ευρύτατη συναίνεση το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η ελληνική κοινωνία θέλει αυτή τη σχέση, τη στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να ξεχνάμε βεβαίως, ότι είμαστε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



https://evenizelos.gr/mme/statementsgr/454-statements2022/6641-diloseis-ev-venizelou-koinovouleftiki-synelefsi-tou-symvouliou-tis-evropis-xania.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι θα πει ο Καραμανλής;

Αλλος τρόμος μας βρήκε πάλι στα καλά του καθουμένου. Αλλη φοβερή απειλή επικρέμεται πάνω από τα συφοριασμένα κεφάλια μας, άλλη αβυσσαλέα κατ...