Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Μασάι: Επείγουσα έκκληση για βοήθεια

Φίλες και φίλοι,

Το μέλλον των Μασάι είναι αβέβαιο.

Εδώ και χρόνια η κυβέρνηση της Τανζανίας τους τρομοκρατεί – εκατοντάδες σπίτια έχουν γίνει στάχτη.

Τώρα η κυβέρνηση είναι ακόμα πιο αποφασισμένη να τους ξεφορτωθεί, κάνοντας περικοπές στην υγεία κι απειλώντας να ξεσπιτώσει χιλιάδες οικογένειες για να δώσει τη γη σε μια ξένη εταιρεία που θέλει να ανοίξει πάρκα για κυνήγι άγριων ζώων.
Οι Μασάι είναι κυρίως βοσκοί. Αν τα πατρογονικά τους εδάφη στο Νγκορονγκόρο γίνουν κυνηγετικά πάρκα, χιλιάδες θα καταδικαστούν σε μια ζωή βαθιάς φτώχειας. Και πλέον δεν έχουν τους πόρους για μια ακόμα δικαστική διαμάχη.

Ζητούν τη βοήθειά μας.

Εκατομμύρια άνθρωποι διαβάζουμε αυτό το email. Αν αρκετές κι αρκετοί από εμάς στηρίξουμε έστω και με ένα μικρό ποσό, μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας ανατρεπτικής δίκης για να υπερασπιστούμε τους Μασάι, να διαθέσουμε τους καλύτερους δικηγόρους, να τραβήξουμε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, να υποστηρίξουμε το τοπικό κίνημα και να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο ταμείο για τη στήριξη κι άλλων αυτοχθόνων κοινοτήτων που απειλούνται σ’ όλο τον κόσμο.

Το 2014, το κίνημά μας βοήθησε να μπει φρένο στους μαζικούς διωγμούς των Μασάι – ας το ξανακάνουμε!

Οι Μασάι παλεύουν για την επιβίωσή τους – βοήθησε να δείξουμε μαζική παγκόσμια στήριξη στον γενναίο αγώνα που δίνουν για την προστασία της γης τους και των άγριων ζώων απ’ τους κυνηγούς. Στήριξε τώρα με ό,τι μπορείς:






ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 1€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 2€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 4€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 8€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 16€


ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ


Αν ξεριζωθούν απ’ τη γη τους, χιλιάδες περήφανοι Μασάι θα καταδικαστούν στη φτώχεια και τη μιζέρια – ενώ πάνω στα ίδια εδάφη που εκείνοι προστατεύουν για αιώνες, θα ανθίσει το κυνήγι. Ήδη τους έχουν αρπάξει το 70% της γης τους!

Αλλά τώρα η κυβέρνηση της Τανζανίας επανέρχεται με βίαιες, επικίνδυνες τακτικές για να τους αναγκάσει να φύγουν.

Δεν έχουν περιθώρια να χάσουν. Και το χειρότερο είναι ότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι Μασάι: Το 80% της βιοποικιλότητας που απομένει στον πλανήτη προστατεύεται από αυτόχθονες λαούς και τοπικές κοινότητες. Κι όμως, όπου κι αν κοιτάξουμε, οι κοινότητες αυτές δέχονται επίθεση από υλοτόμους, εταιρείες εξορύξεων και τουρισμό – κι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, συνήθως με μηδενικούς πόρους.

Μπορούμε να βοηθήσουμε να αλλάξει αυτό. Αν αρκετές κι αρκετοί από εμάς στηρίξουμε με ένα μικρό ποσό, μπορούμε:


Να χρηματοδοτήσουμε την καλύτερη νομική υπεράσπιση για να βοηθήσουμε τους Μασάι να προσφύγουν στα δικαστήρια για τους διωγμούς και την αρπαγή των εδαφών τους,
Να τους στηρίξουμε με ακτιβιστικές δράσεις και προβολή στα μέσα ενημέρωσης, φέρνοντας στο προσκήνιο τον γενναίο αγώνα τους,
Να δημιουργήσουμε ένα ταμείο για την προστασία των αυτοχθόνων, ώστε να παρέχουμε αστραπιαία στήριξη σε ακτιβιστές κι ακτιβίστριες που υπερασπίζονται τις κοινότητές τους,
Να καλύψουμε τα έξοδα, ώστε να συμμετέχουν αρχηγοί κι εκπρόσωποι των αυτοχθόνων λαών στις επερχόμενες διεθνείς συνόδους για τη βιοποικιλότητα και το κλίμα, ώστε να ακουστούν οι φωνές τους,
Να ενισχύσουμε επείγουσες εκστρατείες για την προστασία των αυτοχθόνων κοινοτήτων και της ζωής στον πλανήτη.
Οι αυτόχθονες λαοί προστατεύουν τα ποτάμια, τα δάση και τις σαβάνες του πλανήτη μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα αγωνίζονται για τη δική τους επιβίωση, γι’ αυτό ακόμα κι η παραμικρή δωρεά έχει τεράστια σημασία σ’ αυτή την άνιση μάχη – στήριξε τώρα με ό,τι μπορείς:

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 1€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 2€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 4€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 8€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 16€


ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ


Μπορούμε να βοηθήσουμε τους Μασάι να κερδίσουν. Πριν τρία χρόνια στηρίξαμε τον λαό των Ουαοράνι στο Εκουαδόρ για να μηνύσουν την κυβέρνησή τους – και κέρδισαν! Και το 2014, βοηθήσαμε τους Μασάι να σταματήσουν ξανά μαζικούς διωγμούς. Ό,τι κάνει το Avaaz το χρωστάει στα εκατομμύρια των ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο. Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να καταφέρουμε απίστευτα πράγματα. Κι αυτή τη στιγμή, η βοήθειά μας είναι πολύτιμη για τους Μασάι στη Β. Τανζανία.

Με αλληλεγγύη,

Kaitlin, Marigona, Mike, Adela, Camille, Alis, Sofia, Nell, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου