Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Εκλογικός πυρετός σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Σε εκλογική τροχιά και επισήμως μπαίνουν τα τρία βασικά κόμματα του πολιτικού σκηνικού, καθώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παίρνουν πλέον θέση στην αφετηρία ενός αγώνα που θα λήξει στην εθνική κάλπη.

Βεβαίως, είναι ακόμη νωπό το μελάνι με το οποίο γράφτηκαν οι διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από βήματος του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και πως έχει μείνει ένα «γεμάτο» 12μηνο κυβερνητικού έργου. Ωστόσο, ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός υιοθέτησε ένα σκληρά προεκλογικό προφίλ, επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και «ξορκίζοντας» τους «λαϊκιστές» και

τον «λαϊκισμό». Συν τοις άλλοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και επισήμως την ΝΔ σε προεκλογική ετοιμότητα, ενώ προφανώς και έχει τη δική του σημασία η επιστροφή του στο δόγμα της αυτοδυναμίας. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε τόσο το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής «κλείνοντας» το Συνέδριο, όσο όμως και την περασμένη Παρασκευή κατά την εναρκτήρια ομιλία του, πως αποτελεί στρατηγική επιδίωξή του η «αυτοδύναμη Ελλάδα» -κάτι που επανέλαβε και κατά την συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αυτή τη συνέντευξη, έσπευσε να αναφερθεί στους στόχους της «δεύτερης τετραετίας» δείχνει, κατά πολλούς, ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του παραμένει ένας εκλογικός αιφνιδιασμός.

Συνολική αντεπίθεση

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας κορυφώνει τις επιθέσεις του στην κυβέρνηση, αλλά και την προεκλογικού τύπου δημόσια παρουσία του, με ορίζοντα βεβαίως και την πανελλαδική κάλπη που θα στηθεί την ερχόμενη Κυριακή. Ο λόγος, φυσικά, για την διαδικασία μέσω της οποίας τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να επανεκλέξουν τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και να αναδείξουν τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Βεβαίως, με δεδομένο ότι η διαδικασία έχει «στεγανοποιηθεί» μόνο στα μέλη του κόμματος, στελέχη της Κουμουνδούρου απορρίπτουν διαρρήδην και κατηγορηματικά κάθε σύγκριση είτε με τις 400.000 μέλη και φίλους που ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 2016, είτε με τις 270.000 που ψήφισαν τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πριν λίγο καιρό -ούτε καν με τις σχεδόν 180.000 που προχθές εξέλεξαν τους συνέδρους του ΚΙΝΑΛ και επικύρωσαν την επιστροφή στον «πράσινο ήλιο» του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμμετοχή, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε κίνητρο εκλογής αρχηγού, αξιολογείται από την Χαριλάου Τρικούπη ως κάτι πολύ σημαντικό και υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «βλέπουν» πίσω από αυτή την μαζική προσέλευση μελών και φίλων του Κινήματος ένα πρώτο δείγμα ότι οι συσχετισμοί στην Κεντροαριστερά βρίσκονται σε πορεία αναδιάταξης.

http://www.matrix24.gr/2022/05/eklogikos-piretos-se-nd-siriza-pasok/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου