Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Βροχή από παράπονα καταναλωτών για το ρεύμα στην πλατφόρμα της ΡΑΕ

Περίπου εννιά στα 10 αιτήματα των καταναλωτών αφορούν στον ηλεκτρισμό, ενώ πάνω από το 50% έχουν να κάνουν με προβλήματα στους λογαριασμούς ρεύματος.

Και στην πλατφόρμα υποβολής παραπόνων της ΡΑΕ πέφτουν «βροχή» τα παράπονα των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας τα «ενεργά» αιτήματα στην πλατφόρμα MyRAE ανήλθαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και λειτούργησε, μέχρι τις 8 Μαίου στα 5.457. Πρόκειται για αιτήματα καταναλωτών που απαντήθηκαν και παραμένουν σε εκκρεμότητα. Στο σύνολο τους το 51% έχει απαντηθεί, το 32% βρίσκεται σε εκκρεμότητα και το 17% έχει απορριφθεί.

Να σημειωθεί πως η MyRAE μεταβιβάζει τα αιτήματα των καταναλωτών στις εταιρείες και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το περιεχόμενο τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής μέχρι τις 8 Μαίου το 65% των αιτημάτων αφορούσε προμηθευτές ενέργειας, το 28% συνδυαστικά παρόχους και Διαχειριστές και το 7% μόνο Διαχειριστές.

Περίπου εννιά στα 10 αιτήματα των καταναλωτών αφορούν στον ηλεκτρισμό, ενώ πάνω από το 50% έχουν να κάνουν με προβλήματα στους λογαριασμούς ρεύματος. Οι τέσσερις κατηγορίες με τον υψηλότερο αριθμό αιτημάτων αφορούν μέχρι τις 8 Μαίου:Αμφισβήτηση χρεώσεων : 1234 αιτήματα
Ρήτρες αναπροσαρμογής: 560 αιτήματα
Όρους σύμβασης: 637 αιτήματα
Ανεπαρκή ενημέρωση για τιμές και χρεώσεις: 327 αιτήματα

Όμως και τα υπόλοιπα 1.715 αιτήματα έχουν να κάνουν, κατ’ εκτίμηση, με τις τέσσερις προαναφερόμενες κατηγορίες.

Ο πρόεδρος της Αρχής κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη Βουλή έκανε γνωστό ότι σε προμηθευτές που παραβαίνουν τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εκτός από την επιβολή κυρώσεων, προχωρά και στη διαδικασία υποχρέωσης τους και για επιστροφή χρημάτων στους θιγόμενους πελάτες τους.

Τέλος ανήγγειλε και τη λειτουργία του θεσμού του ενεργειακού διαμεσολαβητή, ο οποίος θα αναλαμβάνει εκτός από την καταγγελία του καταναλωτή και τη διαμεσολάβηση για την εξεύρεση λύσης με τον πάροχο.
Μέτρησαν οι επιδοτήσεις

Εν τω μεταξύ η ενίσχυση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος τον Απρίλιο είχε ως συνέπεια το μέσο οικιακό τιμολόγιο ρεύματος να μειωθεί στη χώρα μας κατά 11% σε μηνιαία βάση, καθώς διαμορφώθηκε στα 21,04 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 23,61 τον Μάρτιο.

Αυτό προκύπτει από τον μηνιαίο δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που εκπονούν οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT, και καταγράφουν τις τιμές της κιλοβατώρας ανάμεσα σε νοικοκυριά 33 ευρωπαϊκών πόλεων.

Σύμφωνα με τον εν λόγω δείκτη, για τον Απρίλιο η μέση τιμή του οικιακού ρεύματος στις 27 πόλεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. άγγιξε τα 27,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αρκετά ψηλότερα από την τιμή στην Αθήνα. Το ίδιο ισχύει και με τον μέσο όρο για τις 33 πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα και ο οποίος για τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στα 26,45 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια αυξήθηκαν σημαντικά, με τη μέση μηνιαία ενίσχυση να αυξάνεται κατά 80% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, από 40 ευρώ σε 72 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Επομένως, η ενίσχυση της ελάφρυνσης των νοικοκυριών υπεραντιστάθμισε την άνοδο του χονδρεμπορικού κόστους.

https://www.news247.gr/oikonomia/vrochi-apo-parapona-katanaloton-gia-to-reyma-stin-platforma-tis-rae.9631909.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι θα πει ο Καραμανλής;

Αλλος τρόμος μας βρήκε πάλι στα καλά του καθουμένου. Αλλη φοβερή απειλή επικρέμεται πάνω από τα συφοριασμένα κεφάλια μας, άλλη αβυσσαλέα κατ...