Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Με το βλέμμα στις κάλπες της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ

Το βάρος στη «νέα εποχή»

Με το βλέμμα στις κάλπες της επόμενης Κυριακής 8 Μαΐου βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ημερομηνία ‘σταθμός’ στην πορεία προς το συνέδριο του κόμματος στις 20-22 Μαΐου.

Στην πραγματικότητα, τα μέλη του κόμματος, αλλά και όσοι θέλουν να εγγραφούν μέλη την ίδια μέρα, αφού το μητρώο θα είναι ανοιχτό, ψηφίζουν για περίπου 4500 συνέδρους, νέες νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα, αλλά και το όνομα με το οποίο θα πάει το κόμμα τους στις εθνικές κάλπες. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η εδραίωση ενός ανοικτού κόμματος, με την ανάδειξη των μελών του σε κεντρικούς πρωταγωνιστές, τόσο του συνεδρίου, όσο του ίδιου του κόμματος στο εξής. Μέχρι αυτή την ώρα, το όνομα που δείχνει να κερδίζει έδαφος είναι το «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής», που στις μετρήσεις είναι πολύ μπροστά από το «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη», και φαίνεται να προτιμάται ακόμα και από το σκέτο «ΠΑΣΟΚ», που πάντως δεν έπεσε ποτέ επισήμως στο τραπέζι, αφού στόχος της ηγεσίας του κόμματος είναι το ‘άνοιγμα’ και όχι η περιχαράκωσή του. Είναι εξάλλου η λέξη «Κίνημα», που για μεγάλο μέρος της βάσης του κόμματος, είναι περίπου …ταυτοτική.
Ακόμα και η επιλογή του χώρου του συνεδρίου, στο στάδιο Τάε Κβο Ντο, σηματοδοτεί την ‘επιστροφή’ του ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες συγκεντρώσεις και κυρίως στις μεγάλες προσδοκίες και τους υψηλούς στόχους. Πέραν των 4500 συνέδρων, εκεί θα βρεθούν καθηγητές, επιστήμονες και δη Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, αγρότες, άνθρωποι από την Κοινωνία των Πολιτών, προσωπικότητες του εξωτερικού κ.ο.κ. Είναι εξάλλου, οι έρευνες που έχουν στα χέρια τους στην Χαριλάου Τρικούπη που δείχνουν μία κεφαλαιοποίηση του αρχικού ενθουσιασμού από την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος και μία ‘παγίωση’ του 13% στις δημοσκοπήσεις, με ανοδική μάλιστα τάση. Επιπλέον, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, φαίνεται ότι στον νέο πρόεδρο του κόμματος αναγνωρίζεται πέραν από το ότι είναι νέος και άφθαρτος, η επιλογή του να προτάξει την πολιτική του συγκεκριμένου και την εποικοδομητική αντιπολίτευση, που δεν στηρίζεται σε ανέξοδες φωνές, αλλά σε υλοποιήσιμες προτάσεις.
Η αίσθηση επανεκκίνησης, πάντως, θα δοθεί ξεκάθαρα στο Συνέδριο. Το βίντεο που θα προβληθεί με την όλη Ιστορία του ΠΑΣΟΚ και την προσφορά του στον τόπο για σχεδόν πέντε δεκαετίες, αλλά και το αφιέρωμα στην αείμνηστη πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, θα παραπέμπει σαφώς στις ρίζες του κόμματος. Το βάρος όμως θα πέσει στη ‘νέα εποχή’ και όσα πρέπει να γίνουν ώστε το κόμμα να πρωταγωνιστήσει ξανά στην πράξη, στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξάλλου, δεν έκρυψε ποτέ την φιλοδοξία του το κόμμα να κυβερνήσει ξανά. Και ο πήχης πλέον μπαίνει ψηλά.
http://www.matrix24.gr/2022/05/to-varos-sti-nea-epochi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου