Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ό,τι πιο αποτελεσματικό έχουμε κάνει;!

Φίλες και φίλοι,

Ίσως είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό έχει καταφέρει ποτέ το Avaaz.

Εδώ και χρόνια, κολοσσοί των κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, το YouTube και το TikTok, βγάζουν δισεκατομμύρια κατακλύζοντας τον κόσμο με fake news και ρητορική μίσους. Όμως μετά από χρόνια επίμονης εκστρατείας, η ΕΕ μόλις πέρασε έναν νέο νόμο που θα αναγκάσει τα κοινωνικά δίκτυα να συμμορφωθούν – κι αυτή μπορεί να είναι η αρχή μιας παγκόσμιας επανάστασης για την προστασία όλων μας!

Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως ο νέος Ευρωπαϊκός Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς το Avaaz. Διεξήγαμε μεγάλες έρευνες για τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων και δημοσιοποιήσαμε τα ευρήματά μας παντού. Στη συνέχεια ετοιμάσαμε πρωτοποριακές νομοθετικές προτάσεις για την προστασία της κοινωνία μας, καθώς και την ελευθερία λόγου, και ασκήσαμε μαζική πίεση για να κερδίσουμε τη στήριξη των νομοθετών! Και δούλεψε!



Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στήριξε την έκκλησή μας για μια «Συμφωνία του Παρισιού για το Διαδίκτυο». Κι ο Επίτροπος της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, πείστηκε τόσο απ’ την έρευνά μας που μίλησε γι’ αυτή στην τηλεόραση μια μέρα μετά τη γνωριμία μας!



Ευρωπαίοι ηγέτες ευχαριστούν δημοσίως το Avaaz και τα μέλη του
Για πάνω από τέσσερα χρόνια, το κίνημά μας – μαζί με την κοινωνία των πολιτών – πρωτοστατεί στον αγώνα για την προστασία των πολιτών και της δημοκρατίας. Δες παρακάτω όλη την ιστορία για το πώς μερικές δεκάδες ερευνητές, ακτιβιστές κι ακτιβίστριες κι εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του Avaaz απ’ όλο τον κόσμο, τα έβαλαν με ορισμένες απ’ τις ισχυρότερες εταιρείες στην ιστορία – και νικήσαμε!



2018: Εκατό Ζάκερμπεργκ (😱)Όλα ξεκίνησαν πριν σχεδόν 4 χρόνια, το 2018: η παραπληροφόρηση διέλυε δημοκρατίες κι η ρητορική μίσους είχε γίνει όπλο. Εκείνο τον Απρίλιο, ξεκινήσαμε την πρώτη μας παγκόσμια εκστρατεία για να ζητήσουμε από πλατφόρμες και ρυθμιστικές αρχές να «διορθώσουν το Facebook» και να χαλιναγωγήσουν τους κολοσσούς της τεχνολογίας.

Πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες λάβαμε μέρος στην έκκληση και πλημμυρίσαμε την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες με περισσότερα από εκατό χάρτινα ομοιώματα του διευθυντή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Η δράση μας προβλήθηκε από μέσα ενημέρωσης σ’ όλο τον κόσμο – έγινε ακόμα και πρωτοσέλιδο στη New York Times.

Ταξιδέψαμε στη Σίλικον Βάλεϊ για να συναντήσουμε στελέχη του Facebook, του Twitter και της Google και να τους πιέσουμε λάβουν μέτρα. Μέχρι που μας απαγόρεψαν την είσοδο στα γραφεία τους, και κάποιες συναντήσεις μας έγιναν αναγκαστικά στο πάρκινγκ!



Ήταν ξεκάθαρο πως οι εταιρείες δεν είχαν πάρει στα σοβαρά την τοξικότητα στις πλατφόρμες τους. Έπρεπε να αλλάξουμε τους νόμους.

Επόμενη στάση: Ευρωπαϊκή Ένωση.

2019: Διάγνωση του προβλήματος κι εύρεση της λύσηςΜέχρι και το 2019, πολλοί νομοθέτες της ΕΕ δεν είχαν κατανοήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Δυσκολεύονταν να πιστέψουν πως τα ψέματα κι οι θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονταν στο διαδίκτυο είχαν σοβαρό αντίκτυπο στη δημοκρατία – και χωρίς αποδείξεις, δεν θα αναλάμβαναν δράση.

Έτσι, παίρνοντας έμπνευση από ένα πρόγραμμα στη Λιθουανία, προσλάβαμε ερευνητές, τους οποίους ονομάσαμε «ξωτικά», για να ερευνήσουν τι κρύβεται πίσω απ’ τα ιντερνετικά «τρολ» και να ξεσκεπάσουν το μέγεθος του προβλήματος της παραπληροφόρησης, κι ειδικά τον αντίκτυπο που είχε στην Ευρώπη.

Δουλεύοντας από ένα «στρατηγείο» που στήσαμε στις Βρυξέλλες, η ομάδα των 30 «ξωτικών» μας ξεσκέπασε κάτι που φαίνεται να ξέφυγε στους 30.000 διαχειριστές κι ειδικούς του Facebook: τεράστια δίκτυα με λογαριασμούς μαϊμού και ψεύτικες σελίδες να σπέρνουν τοξικά ψέματα και μίσος σ’ όλη την Ευρώπη, λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Ακολουθώντας την έρευνά μας, το Facebook έκλεισε δίκτυα των οποίων το περιεχόμενο έφτανε μέχρι τα 3 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ (!!!) προβολές τον χρόνο!!


Μια ματιά στο «στρατηγείο» μας στις Βρυξέλλες
Καθώς η μέρα των εκλογών πλησίαζε, σημαντικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι κι ειδικοί ασφαλείας επισκέπτονταν το «στρατηγείο» μας σχεδόν κάθε μέρα για να ενημερωθούν. Η δουλειά μας έγινε πρωτοσέλιδο σ’ όλο τον κόσμο, προειδοποιώντας εκατομμύρια Ευρωπαίους για την απειλή της παραπληροφόρησης ακριβώς πριν τις εκλογές. Ακόμα και το Facebook μας ευχαρίστησε δημοσίως!



Η αποκάλυψη αυτών των δικτύων βοήθησε την Ευρώπη να αποφύγει ένα μεγάλο χτύπημα στις εκλογές. Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σοκαρισμένοι απ’ τα ευρήματά μας και μας ρώτησαν: τι μπορεί να γίνει;

Έτσι συνεργαστήκαμε με ειδικούς, ακαδημαϊκούς και νομοθέτες για να αναπτύξουμε προτάσεις με βάση τα ευρήματα των ερευνών μας, με στόχο να καθαρίσουν τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ παράλληλα να προστατεύεται η ελευθερία του λόγου:

Αποτοξίνωση του αλγορίθμου. Να σταματήσουν οι πλατφόρμες να διαδίδουν επικίνδυνα ψέματα κι επιβλαβές περιεχόμενο, απλά και μόνο για να μας κάνουν να περνάμε περισσότερο χρόνο στις οθόνες μας.
Διορθώσεις. Να δείχνουν σ’ όλους τους χρήστες που έχουν εκτεθεί σε fake news διορθώσεις από ανεξάρτητους ερευνητές κατευθείαν στην αρχική τους σελίδα. Το περιοδικό TIME το αποκάλεσε «ριζοσπαστική νέα πρόταση που θα μπορούσε να περιορίσει τα fake news στα κοινωνικά δίκτυα».Όμως με την εμφάνιση ενός νέου ιού στη Γουχάν και τις εκλογές στις ΗΠΑ να πλησιάζουν, επρόκειτο να δούμε μερικές απ’ τις πιο τρομακτικές επιπτώσεις της παραπληροφόρησης.







2020: Κοινωνικά δίκτυα εναντίον δημοκρατίας και δημόσιας υγείαςΚαθώς ο Covid-19 εξαπλωνόταν σ’ όλο τον κόσμο, τα ψέματα κι οι θεωρίες συνωμοσίας έγιναν viral. Οι ερευνητές μας δημοσίευσαν μια εκρηκτική έρευνα που δείχνει πώς το Facebook είχε μετατραπεί στη Μέκκα της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό. Την ίδια μέρα κιόλας, το Facebook ανακοίνωσε πως θα κατευθύνει όσες κι όσους εκτέθηκαν σε fake news σχετικά με τον Covid-19 σε διορθώσεις στη σελίδα του ΠΟΥ. Αυτή ήταν η ΠΡΩΤΗ φορά που το Facebook έκανε κάτι τέτοιο!

Το Politico έγραψε: «…δεν ήταν η ισχυρότερη τεχνολογική ρυθμιστική αρχή του πλανήτη που ανάγκασε το Facebook να αναγνωρίσει τα ελαττώματα στην πολιτική του – ήταν η ακτιβιστική ομάδα του Avaaz…»

Αλλά δεν μείναμε εκεί. Σε μια άλλη δυναμική έρευνα δείξαμε πώς ο ίδιος ο αλγόριθμος του Facebook μετατράπηκε σε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία – δημοσιεύοντας τα ευρήματά μας παντού στα μέσα ενημέρωσης και παρουσιάζοντάς τα σε αρμόδιους της ΕΕ και των ΗΠΑ.


Το 2020 ήταν επίσης η χρονιά των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Έναν χρόνο πριν τις κάλπες, ανακαλύψαμε πως κυκλοφορούσαν ήδη περισσότερα fake news στο Facebook απ’ όσα βρήκαμε τρεις μήνες πριν τις εκλογές του 2016! Προσλάβαμε μια εξειδικευμένη ομάδα Αμερικανών ερευνητών, κι εν όψει των εκλογών διεξήγαμε πάνω από 40 έρευνες για την ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση, το μίσος, τη βία και τον εξτρεμισμό που κατέκλυζε το διαδίκτυο, πιέζοντας έτσι το Facebook να αντιμετωπίσει τα επιβλαβή δίκτυα που διέδιδαν επικίνδυνο περιεχόμενο σε εκατομμύρια χρήστες.

Και λίγο πριν τις εκλογές, το Facebook εφάρμοσε έκτακτα μέτρα που έβαλαν φρένο σε σελίδες που είχαμε ανακαλύψει πως πλημμυρίζουν επανειλημμένα το διαδίκτυο με ψέματα, δυσκολεύοντας την εξάπλωση των fake news και του μίσους στα κοινωνικά δίκτυα.



Αλλά λίγο μετά τις εκλογές, το Facebook απέσυρε ορισμένα απ’ τα μέτρα που είχε εφαρμόσει! Ήταν καταστροφικό. Ένα τσουνάμι από fake news, που διέδιδε πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν στημένο, πλημμύρισε τα κοινωνικά δίκτυα των Αμερικανών.

Ερευνήσαμε πολλά απ’ τα δίκτυα που διέδιδαν fake news κι ένα απ’ τα μεγαλύτερα που εντοπίσαμε, που μάλιστα συνδεόταν με τον πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, απαγορεύτηκε απ’ το Facebook επειδή διέδιδε ψευδείς πληροφορίες για τις εκλογές.

Αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Στις 6 Ιανουαρίου, διαδηλωτές πεπεισμένοι ότι οι εκλογές ήταν στημένες εισέβαλαν βίαια στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.




Οι ερευνητές μας ανέλαβαν δράση και μέσα σε λίγες μέρες κατάφεραν να αποδείξουν τον τρόπο που το Facebook είχε χρησιμοποιηθεί για την υποκίνηση βίας. Η έρευνά μας καλύφθηκε από αρκετά μέσα ενημέρωσης, όπως AP, Time, Washington Post κι άλλα, κι αναφέρθηκε επανειλημμένα σε μια συνεδρίαση στο Κογκρέσο, στην οποία κατέθεσαν ο Ζάκερμπεργκ κι άλλοι διευθυντές κοινωνικών δικτύων.


2021 και μετά: Προς μια «Συμφωνία του Παρισιού για το Διαδίκτυο»Δεν υπήρχε πλέον καμία αμφιβολία για την απειλή που αποτελούσε η παραπληροφόρηση. Αλλά ακόμη δεν είχαμε τους νόμους που χρειαζόμασταν. Και τότε ήρθε η ευκαιρία – η ΕΕ σχεδίαζε τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, έναν νέο νόμο για τον έλεγχο της ψηφιακής τεχνολογίας. Και καθώς συναντούσαμε συνεχώς αρμόδιους για να υποστηρίξουμε πως η νομοθεσία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην απόδοση ευθυνών στις πλατφόρμες για τους κινδύνους που κρύβουν οι αλγόριθμοί τους, σιγά σιγά η ιδέα άρχισε να κερδίζει έδαφος.

Και δεν το αφήσαμε έτσι - δώσαμε το παρόν σε κάθε συνάντηση, εκδήλωση και βιντεοκλήση με τα ευρήματά μας και συνεχίσαμε να δημοσιεύουμε όλο και περισσότερα στοιχεία. Οργανώσαμε ακόμα και συνέδριο για την παραπληροφόρηση, στο οποίο συμμετείχαν ορισμένοι απ’ τους σημαντικότερους πολιτικούς της ΕΕ και στελέχη του Facebook και του Twitter για να υποστηρίξουν την έρευνά μας!

Παρά το ξέφρενο λόμπι απ’ τις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, τα πράγματα άρχισαν να είναι με το μέρος μας. Αλλά ακόμα δεν είχαμε πετύχει κάποια συμφωνία – έτσι για να δείξουμε δημόσια υποστήριξη, διεξήγαμε μια τεράστια δημοσκόπηση που βρήκε ότι το 83% των πολιτών στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία θέλουν να αλλάξουν οι αλγόριθμοι των κοινωνικών δικτύων, αν ευθύνονται για τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου. Παραδώσαμε ακόμη και μηνύματα σε πολιτικούς από μέλη του Avaaz απ’ όλη την Ευρώπη σε όμορφα βιβλία!



Πάτα στην εικόνα για να διαβάσεις το βιβλίο!
Κι ύστερα, μετά από χρόνια δουλειάς, μήνες διαπραγματεύσεων και πάνω από 16 ώρες ασταμάτητων συζητήσεων στις Βρυξέλλες, το πετύχαμε: αρχές και νομοθέτες συμφώνησαν σε έναν ιστορικό νόμο που καθιστά τις πλατφόρμες υπεύθυνες για τους κινδύνους που κρύβουν οι αλγόριθμοί τους.

Αυτά θα κάνει ο νόμος όταν τεθεί σε ισχύ:
Αποτοξίνωση του αλγορίθμου → Διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Facebook θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα προβλήματα που προκαλούν στην κοινωνία, όπως η διάδοση επικίνδυνων fake news στο διαδίκτυο,
Άνοιγμα μαύρου κουτιού → Να επιτρέπεται σε ανεξάρτητους ελεγκτές, ερευνητές και την κοινωνία των πολιτών να ελέγχουν τις πλατφόρμες και να αποκαλύπτουν τα παραπτώματά τους,
Μεγάλες κυρώσεις → Να επιβάλλονται στις πλατφόρμες πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους, αν δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς – ναι εννοούμε δισ. ευρώ,
Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση των διαφημίσεων παρακολούθησης → να απαγορευτεί η εκμετάλλευση των παιδικών δεδομένων, όπως και των στοχευμένων διαφημίσεων με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου για το μέλλον του διαδικτύου και της δημοκρατίας. Θα μπορούσε να είναι η αφετηρία για να ονειρευτούμε ξανά ένα διαδίκτυο που θα μας φέρνει πιο κοντά, θα μας ενημερώνει καλύτερα και θα μας δίνει δύναμη. Ένα διαδίκτυο που είναι ΥΠΕΡ ΜΑΣ κι όχι ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ.

Ήμασταν στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα μαζί με ένα απίστευτο σύνολο οργανώσεων, ερευνητών, πληροφοριοδοτών και, ναι, πολιτικών. Αλλά ο τρόπος λειτουργίας αυτών των τεράστιων εταιρειών δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί. Σήμερα το κίνημά μας γιορτάζει αυτή την τεράστια νίκη κι υπόσχεται να συνεχίσει να αγωνίζεται για το διαδίκτυο που χρειάζεται ο κόσμος και που αξίζουν οι άνθρωποι.

Με βαθιά ευγνωμοσύνη που ήσουν μέρος αυτής της ιστορικής προσπάθειας για ένα καλύτερο μέλλον για όλες κι όλους μας,

Luca, Sarah A, Nadia, Rosie, Joana, Luana, Rebecca, Fadi, Christoph, Antonia, Nate, Barbara, Mat, Banafshe, Giulia, Isabella, Manou, Gizem, Adela, Ine, Mo, Ana, Fra, Marco, Ruth, Christine, Nick, Vanessa, Kaitlin, Andy L, Lily, Luis, Arber, Steve, Sam, Camille, Chase, Martyna, Alice, Samir, Pascal, Ahmed, Fey, Mike, Mario, John, Sarah M, Leon, Aloys, Chris M, Daniel, Julie, Luciana, Mario, Muriel, Will, Raul, Jameelah, Patricia, , Andrew S, Nell, Bert, Κατερίνα....κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου