Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Η νέα γενιά στο προσκήνιο του κόμματος

Ποιοι εκλέγονται στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής


Μπορεί το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής το προηγούμενο τριήμερο να ήταν «η κοινωνία στο προσκήνιο», αυτό όμως δεν εμπόδισε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος να φέρουν και η νέα γενιά στο προσκήνιο του κόμματος. Και αν οι προεδρικοί πλειοψηφούν ανάμεσα στα 300 νέα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, κάθε άλλο παρά απουσιάζει η εκπροσώπηση όλων των συνιστωσών του Κινήματος Αλλαγής και όλων των τάσεων του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, πολλά ονόματα που έχουν συνδεθεί με τη λεγόμενη ‘εσωκομματική αντιπολίτευση’ στον Νίκο Ανδρουλάκη, φιγουράρουν μεταξύ των πρώτων, επιβεβαιώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παραμένει ένας φορέας ανοιχτός στη διαφωνία και με πρόθεση αυτή να προκαλέσει γόνιμη συζήτηση με στόχο μόνο τη βελτίωση όλων. Βεβαίως, τα δύο τρίτα περίπου της σύνθεσης της νέας Κεντρικής Επιτροπής είναι στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο, ενώ την μεγαλύτερη αμέσως μετά εκπροσώπηση έχουν οι ‘παπανδρεϊκοί’. Μένει, ωστόσο, να ‘κλείσει’ η σύνθεση του οργάνου, αφού ναι μεν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση της σταυροδοσίας, τις επόμενες ώρες όμως, θα ενσωματωθούν οι ποσοστώσεις για νέους και γυναίκες, κάτι που ίσως αλλάξει την εικόνα, αν και όχι δραματικά.

Πρώτος με διαφορά στην προτίμηση των συνέδρων (2258 ψήφοι) εξελέγη, όπως αναμενόταν, ο στενότατος συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και κατά πάσα βεβαιότητα πλέον ο επόμενος Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ακολουθούν ο νυν Γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης με 1436 ψήφους και ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης με 1204 ψήφους. Την πρώτη δεκάδα, συμπληρώνουν οι Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Σωτήρης Παπαγεωργίου, Παύλος Χρηστίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Θεόδωρος Λώλος, Κώστας Πανταζής και Άρης Καρβούνης. Πολύ ψηλά, στην εντέκατη μόλις θέση ακολουθεί ο έτερος ‘παπανδρεϊκός’ (μετά τον Μιχάλη Καρχιμάκη) Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ αρκετά ψηλά έχουν εκλεγεί και στενοί συνεργάτες της αειμνήστου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, όπως ο Μανώλης Όθωνας στην 26η θέση, πλην βεβαίως του προαναφερθέντος Παύλου Χρηστίδη. Μεταξύ των εκλεγμένων, όπου πάντως η νέα γενιά κάνει δυναμική εμφάνιση, βρίσκονται και κορυφαία στελέχη με μακρά ιστορία στο κόμμα, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, ο Γιάννης Κουτσούκος, η Κατερίνα Μπατζελή, ο Γιώργος Πεταλωτής, η Πωλίνα Λάμψα, ο Μιχάλης Τζελέπης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Πάρις Κουκουλόπουλος κ.α. Από την άλλη, ‘περίπατο’ έχουν κάνει πολλά νέα στελέχη, όπως η Νανά Βρυώνη, ο Μιχάλης Χάλαρης, ο Δημήτρης Οικονόμου, ο Παναγιώτης Βλάχος, ο Δημήτρης Μάντζος, ο Μιχάλης Κορδαλής, η Ρένια Ζαρκαδούλα κ.α.

Στις εκπλήξεις είναι η εκλογή του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου, που γράφτηκε μέλος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις εσωκομματικές κάλπες της 8ης Μαΐου, σε αρκετά καλή θέση (210η) και πάντως ψηλότερα από ανθρώπους που υπήρξαν ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, όπως ο Κώστας Σπηλιόπουλος, ή είναι στενά συνδεδεμένοι με τον νυν πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, όπως η Αναστασία Σιμητροπούλου.

Επόμενος σταθμός, η συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, πιθανότατα σε περίπου δέκα μέρες από σήμερα, προκειμένου εκεί να εκλεγεί πια ο νέος Γραμματέας του κόμματος, για τον οποίο πλέον, μετά από σχετική ψηφοφορία στο συνέδριο, δεν υπάρχει και ασυμβίβαστο σε περίπτωση που θελήσει να κατέβει υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Στην ίδια συνεδρίαση θα εκλεγεί ασφαλώς και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, όπου και εκεί θα πρέπει να τηρηθούν οι …ισορροπίες.

http://www.matrix24.gr/2022/05/i-nea-genia-sto-proskinio-tou-kommatos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου