Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη προς την ΕΕ: Ευρωπαϊκή αποτυχία αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα ενεργειακά

Στην «γραμμή» που έχει υιοθετήσει από τις τοποθετήσεις του στο Φόρουμ των Δελφών επέμεινε ο πρωθυπουργός και κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική συζήτηση των δύο ανδρών, επισήμανε ότι «πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη. Εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, φυσικά, τους προϋπολογισμούς μας. Αλλά αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, θα είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία».

Μάλιστα, τόνισε ότι «σε εκλογές στην Ευρώπη, ορισμένες δυνάμεις του λαϊκισμού ενισχύονται από τη δυσαρέσκεια των πολιτών όσον αφορά το κόστος ζωής. Και αυτές είναι πραγματικές και εύλογες ανησυχίες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι η στιγμή η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και να προχωρήσει σε κάποια λύση. Και υπάρχουν επιλογές. Μπορούμε να τις συζητήσουμε πιο λεπτομερώς».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «κύριο μέλημά μας -καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο- είναι με ποιο τρόπο θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, κυρίως της ηλεκτρικής ενέργεια» και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια πολιτική δέσμευση ότι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι δεν θα αφήσουμε απλά τα κράτη-μέλη μόνα τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες».


Από την πλευρά του, ο Β. Χόιερ σημείωσε ότι το 2021 «ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για την ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Και πιθανώς να ήταν καλή και η αντίστοιχη εμπειρία της Ελλάδας με την Τράπεζα. Εμείς έχουμε μακροπρόθεσμους στόχους. […] Υπάρχει ένα ζήτημα βέβαια. Ότι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, δεν έχει ανάγκη από μακροπρόθεσμο χρηματοδότη. Και εμείς αυτό προσφέρουμε. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρούμε λύσεις, δημιουργικές λύσεις, έξυπνες λύσεις, για να μπορούμε να βοηθήσουμε».

https://www.topontiki.gr/2022/04/12/neo-minima-mitsotaki-pros-tin-ee-evropaiki-apotichia-an-den-iparxi-simfonia-gia-ta-energiaka/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου