Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Ενέργεια: Η κυβέρνηση αναζητά πόρους για το εθνικό σχέδιο και ελπίζει στην ευρωπαϊκή παρέμβαση

Σε πραγματικό αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς καθημερινά κλιμακώνεται το πρόβλημα των αυξήσεων στην ενέργεια ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φως από την Ευρώπη.

Έτσι το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει εάν η Ευρωπαϊκή αναβλητικότητα συνεχιστεί για πολύ να θέσει πριν από τον Ιούνιο σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο το οποίο θα διασφαλίζει τη μείωση της τιμής που φτάνει στους καταναλωτές.
Το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι αν πρέπει να περιμένει μέχρι τις 18η Μαΐου, που θα δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης ή εάν πρέπει να δράση νωρίτερα.

Ο ενδοιασμός αυτός έχει να κάνει την προσδοκία των κυβερνητικών στελεχών ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή η Ευρώπη μπορεί να αντιδράσει .Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα θα αναμένει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέσει σε εφαρμογή το δικό της πλάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκας, έχει στείλει νέα επιστολή προς την Ε.Ε με την οποία επαναλαμβάνει την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού διατίμησης στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος.

Στην περίπτωση πάντως που η κυβέρνηση εφαρμόσει το εθνικό σχέδιο αυτό θα έχει εξάμηνη διάρκεια, και θα κοστίσει περίπου 4 δις ευρώ .

Πιο συγκεκριμένα βασική στόχευση θα είναι η μείωση της τιμής της κιλοβατώρας στη λιανική, στα επίπεδα του μέσου όρου του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Αυτό θα γίνει με την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Δηλαδή το κράτος θα επιδοτεί την διαφορά της τρέχουσας τιμής από την ανώτατη που θα ορίσει στους παραγωγούς ενέργειας, ώστε το ρεύμα στην τελική του τιμή να μειωθεί σημαντικά.

Αυτό που λείπει πάντως για την ώρα είναι το βασικό εργαλείο του σχεδίου. Δηλαδή το που θα βρεθεί η χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στους εθνικούς πόρους αλλά και στα ευρωπαϊκά δάνεια.

Ο φόβος του Οικονομικού επιτελείου είναι μέσα από αυτή την κίνηση μην τυχών υπάρξει εκτροχιασμός του προϋπολογισμού.

Πάντως μέσα στις επόμενες μέρες , τα συναρμόδια υπουργεία θα καταθέσουν στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη εναλλακτικές προτάσεις για τη χρηματοδότηση του σχεδίου, προκειμένου όταν θα φανεί αν θα βγει ή όχι «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες, να είναι σε θέση η Αθήνα να το υλοποιήσει, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου.
https://www.topontiki.gr/2022/04/19/i-kivernisi-anazita-porous-gia-to-ethniko-schedio-gia-tin-energia-ke-elpizi-stin-evropaiki-paremvasi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου