Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Μητσοτάκης: Πολύ σύντομα το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο κατώτατος μισθός και το επίδομα καυσίμων δεν δίνουν λύσεις σε όλες τις ανάγκες και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στον πολίτη για όσο χρειαστεί.

Βίκυ Σαμαρά  Στο νέο εθνικό σχέδιο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης, αναφέρθηκε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε στη σκιά των νέων ρωσικών εκβιασμών με αιχμή τη διακίνηση του φυσικού αερίου. Ο κ.Μητσοτάκης επ' αυτού σχολίασε ότι: “Πρώτον, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι απόλυτα διασφαλισμένη και δεύτερον, οι

προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.”

Υπενθύμισε ότι ήδη η Ελλάδα συνδράμει τη φίλη, γείτονα Βουλγαρία, ενώ ανέφερε ότι την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη στον νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής το οποίο, όπως υποστήριξε, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα έχει δώσει τη δυνατότητα πλήρους διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και όλης της Βαλκανικής χερσονήσου.

“Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά”, υποστήριξε συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι: “Πολύ σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης».”

Ειδικότερα το νέο πακέτο μέτρων, με έμφαση στο ηλεκτρικό ρεύμα, αναμένεται να ανακοινωθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται στις 30 και 31 Μαΐου.

“Ξέρω πολύ καλά πως αυτή η εισαγόμενη ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν έπαψα ποτέ να τονίζω ότι οι μισθοί στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα χαμηλοί, ως απόρροια της δεκάχρονης οικονομικής περιπέτειας. Είναι κάτι το οποίο, προφανώς, μάς απασχολεί ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων εμείς αναπτύσσουμε και δρομολογούμε, όπως το έχουμε κάνει εδώ και αρκετούς μήνες, τις δικές μας εθνικές δράσεις. Και η στήριξη των εισοδημάτων είναι η βασική μας προτεραιότητα, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε επίσης ότι: Από τη Δευτέρα -όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει- ο κατώτατος μισθός, η βασική αμοιβή, αυξάνεται κατά 50 ευρώ το μήνα. Από τα 663 ευρώ πηγαίνει στα 713 ευρώ. Σε συνδυασμό με την πρώτη δόση, του Ιανουαρίου, είναι μια αύξηση της τάξης του 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Ουσιαστικά δίνουμε στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έναν επιπρόσθετο 15ο μισθό τον χρόνο.”

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για: “Μία πολύ σημαντική αύξηση, μια κίνηση στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων. Ένα μήνυμα ότι η πολιτεία στέκεται στο πλευρό των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας και ένας δίκαιος τρόπος να επιμερίζεται το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους συμπολίτες μας.”

Σημείωσε επιπλέον ότι ανάλογα αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας, όπως και όλη η μισθολογική κλίμακα και υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο ακολουθεί νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

“Και επιμένω πολύ -και θέλω και εσείς να το κάνετε- στις συγκεκριμένες πολιτικές μας, γιατί τις θεωρώ σφραγίδες της κοινωνικής μας πολιτικής. Δεν δίνουν λύσεις στις ανάγκες όλων των πολιτών, καταδεικνύουν όμως τη δική μας συστηματική προσπάθεια να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που έχει η χώρα”, είπε στους υπουργούς και πρόσθεσε:

“Είναι, προφανώς, μέτρα τα οποία διαδέχονται άλλες ελαφρύνσεις, ισχύουν παράλληλα και με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα. Είναι μέτρα τα οποία βρίσκουν ανταπόκριση, αν σκεφτείτε ότι μέσα σε 48 μόλις ώρες, πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας μπήκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Fuel Pass.”

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι: “Είναι μέτρα τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις, μετριάζουν όμως τις απώλειες από τις ανατιμήσεις.”

Επέμεινε ότι “αυτή η μάχη με την πανευρωπαϊκή κρίση είναι άνιση και τελικά θα χρειαστεί μία πανευρωπαϊκή απάντηση”, τόνισε όμως ότι σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση στήνει ήδη τα δικά της αναχώματα στην ακρίβεια.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός των τιμών δεν αντιμετωπίζεται, σε καμία περίπτωση, με «πληθωρισμό εντυπώσεων». Αλλά μόνο με επιλογές οι οποίες είναι συνετές και αποτελεσματικές”, πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων.

Ο κ.Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι: “Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί. Χωρίς ποτέ να κρύβουμε τα εμπόδια της συγκυρίας, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά εξαντλώντας τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας.”

Το πρώτο θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου άλλωστε ήτανι ία αναλυτική παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εντός του 2022, που όπως είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς “θα δώσουν σε όλους μας μια καλύτερη εντύπωση και μία καλύτερη εικόνα για τα πραγματικά περιθώρια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για την άσκηση τέτοιων πολιτικών.”

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δύο ακόμη θέματα της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου: Πρώτον, το σύνθετο ζήτημα των δημοσίων ακινήτων τα οποία κατά καιρούς έχουν καταπατηθεί. Πρόκειται για 90.000 περιπτώσεις, για το 92% των δημοσίων ακινήτων που επί δεκαετίες έχουν γίνει, σπίτια, κτήματα, επαγγελματικές στέγες πολιτών. Αυτοί πλέον θα μπορούν να τα εξαγοράσουν, αποκαθιστώντας το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, ενισχύοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα με το τίμημα και τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων.

Δεύτερον, το ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. “Είναι ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και με το νέο και εξαιρετικά καινοτόμο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, εκσυγχρονίζεται και στη χώρα μας, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις, το πλαίσιο το οποίο διέπει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Για παράδειγμα, αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο, ιδρύεται επίσημη τράπεζα γενετικού υλικού. Κυρίως όμως, με τις νέες ρυθμίσεις θεραπεύονται δεκάδες δυσλειτουργίες οι οποίες είχαν καταγραφεί στα διάφορα στάδια αυτής της κρίσιμης διαδικασίας και ταλαιπωρούσαν αφόρητα γυναίκες αλλά και ζευγάρια που επέλεγαν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προκειμένου να κάνουν οικογένεια”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε εμμέσως και στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση του με τον Πρίγκηπα Κάρολο για την αξιοποίηση του Τατοϊου. Η αντιπολίτευση ασχολείται πότε με μύθους της καταστροφολογίας και πότε με παραμύθια, στα οποία πρωταγωνιστούν βασιλιάδες, πρίγκιπες, δράκοι. Ούτε το ψέμα, ούτε και η γελοιότητα -βλέπετε- έχουν όρια”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σημειωτέον ότι η σημερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης θα είναι η τελευταία που γίνεται ψηφιακά με τηλεδιάσκεψη, γιατί καθώς αίρονται σταδιακά και οι τελευταίοι περιορισμοί της πανδημίας, το επόμενο υπουργικό συμβούλιο -μετά από παραπάνω από δύο χρόνια- θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των μελών του.

https://www.news247.gr/politiki/mitsotakis-poly-syntoma-to-neo-ethniko-programma-stirixis-apenanti-stin-akriveia.9613450.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι θα πει ο Καραμανλής;

Αλλος τρόμος μας βρήκε πάλι στα καλά του καθουμένου. Αλλη φοβερή απειλή επικρέμεται πάνω από τα συφοριασμένα κεφάλια μας, άλλη αβυσσαλέα κατ...