Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Αφγανιστάν - Πέρα απ' την προθεσμία ..

Φίλες και φίλοι,

Μια νεαρή δημοσιογράφος στο Αφγανιστάν που αναγκάστηκε να κρυφτεί, ζήτησε ένα μόνο πράγμα απ’ όσες κι όσους ακούμε σ’ όλο τον κόσμο:

«Παρακαλώ προσευχηθείτε για μένα», είπε.

Η ζωή της κατέρρευσε μέσα σε μια νύχτα -- δεν μπορούσε πλέον να γράψει άρθρα με το όνομά της, ούτε να αποκαλύψει σε κανέναν την τοποθεσία της. Δεν ήξερε αν θα ξαναέβλεπε την οικογένειά της, ούτε καν αν θα επιβιώσει.
Δεν είναι η μόνη. Απ’ τη στιγμή που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, κι οι Ταλιμπάν εξαπλώθηκαν στο Αφγανιστάν, χιλιάδες άνθρωποι ζουν κρυμμένοι μέσα στον φόβο. Ορισμένοι γαντζώθηκαν από αεροπλάνα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια διαφυγής, ενώ οι νεκροί απ’ τους βομβαρδισμούς στην Καμπούλ ξεπέρασαν τους 100.

Το κίνημά μας δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.

Το τελεσίγραφο για αποχώρηση ξένων στρατευμάτων απ’ τη χώρα έληξε μόλις χθες. Όμως, λίγες οργανώσεις κι ακτιβιστές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παρέχουν ζωτική ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμη και μετά τη λήξη της προθεσμίας και παρά τους κινδύνους που διατρέχουν. Αλλά χρειάζονται επειγόντως τη στήριξή μας -- και τη χρειάζονται τώρα.

Εκατομμύρια από εμάς λαμβάνουμε αυτό το email -- αν έστω και μερικοί στηρίξουμε με ένα μικρό ποσό, μπορούμε να παρέχουμε απαραίτητα τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στους πιο ευάλωτους, να στηρίξουμε νοσοκομεία, μαιευτήρια και καταφύγια ώστε να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά και να βοηθήσουμε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο.

Στήριξε τώρα -- το 100% των δωρεών που θα συγκεντρώσουμε θα πάει στις ομάδες στην πρώτη γραμμή που δίνουν μάχη για να σώσουν ζωές στο Αφγανιστάν:






ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 1€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 2€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 3€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 4€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 5€


ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ


Ο λαός του Αφγανιστάν έχει περάσει περισσότερα από όσα μπορεί να χωρέσει ο νους. Ολόκληρες γενιές παγιδευμένες στον πόλεμο και τις ξένες εισβολές, παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν μέσα στη βία, σε στρατόπεδα προσφύγων ή κάτω απ’ τα δεσμά εξτρεμιστών.

Όμως αγωνίστηκαν για τα βασικά δικαιώματά τους, το δικαίωμα των κοριτσιών στην παιδεία και των γυναικών στην εργασία, αλλά και για μια κοινωνία χωρίς βία και κακοποίηση. Και τώρα, τρέμουν στη σκέψη ότι ο κόσμος τους εγκατέλειψε, και πως με μια κυβέρνηση Ταλιμπάν θα χάσουν όλα όσα κέρδισαν με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα.

Δεν είναι μόνο τα ξένα στρατεύματα που αποχωρούν. Μεγάλες δωρήτριες χώρες έχουν επίσης παγώσει τα ανθρωπιστικά κι αναπτυξιακά κονδύλια. Γι’ αυτό υπάρχει τεράστια ανάγκη για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Και σ’ αυτό μπορούμε όλες κι όλοι να βοηθήσουμε. Αν αρκετές κι αρκετοί από εμάς στηρίξουμε σήμερα με ένα μικρό ποσό, μπορούμε:

να χρηματοδοτήσουμε ομάδες που παραδίδουν τρόφιμα, νερό, στέγη και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες σε ευάλωτες κοινότητες και ξεριζωμένες οικογένειες,
να στηρίξουμε τοπικές υπηρεσίες προσφύγων σε γειτονικές χώρες καλωσορίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες,
να βοηθήσουμε να παραμείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία και τα μαιευτήρια προσφέροντας ιατρική βοήθεια σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές,
να ενισχύσουμε οργανώσεις που προσφέρουν νομική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο,
να βοηθήσουμε τοπικές ομάδες γυναικών να διαφύγουν, και να προσφέρουμε καταφύγιο σε γυναίκες και κορίτσια που κινδυνεύουν.Ας σταθούμε στο πλευρό αυτών των φοβισμένων ανθρώπων που τρέμουν για τη ζωή τους. Έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη όλου του κόσμου. Ας μην τους απογοητεύσουμε -- στήριξε τώρα:

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 1€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 2€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 3€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 4€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 5€


ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ


Το κίνημά μας έχει συσπειρωθεί τόσες φορές σε στιγμές κρίσης, στηρίζοντας τις ηρωίδες και τους ήρωες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Είτε παρέχοντας απαραίτητα τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες σε ευάλωτες και ξεχασμένες κοινότητες μέσα στον κορονοϊό, είτε προσφέροντας ζωτική βοήθεια σε θύματα του πολέμου στην Υεμένη, είτε στηρίζοντας τους Μασάι… το κίνημά μας αρνείται να κάνει τα στραβά μάτια. Σήμερα ας σταθούμε στο πλάι του λαού του Αφγανιστάν.

Με ελπίδα κι ευγνωμοσύνη,

Sarah, Marigona, John, Mouhamad, Adela, Aloys, Will, Bert, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου