Παροχές σε ορίζοντα 4ετίας, ρυθμίσεις των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και μία ακόμη έξοδος στις αγορές, πιθανότατα στο διάστημα 9-16 Μαΐου, συνθέτουν το σκηνικό στην οικονομία το προσεχές 20ήμερο ώς τις ευρωεκλογές, υπηρετώντας αυστηρά τις κυβερνητικές προεκλογικές επιδιώξεις.
Οι επικεφαλής των θεσμών που έρχονται σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, θα είναι η μόνη διαφορετική νότα. Θα παραμείνουν μόνο για τρεις μέρες, ώς την Τετάρτη και παρότι όλα δείχνουν ότι δεν θα θελήσουν να ανοίξουν μέτωπα, ενόψει ευρωεκλογών, έρχονται με την ατζέντα τους, που περιλαμβάνει σημαντικά
θέματα, στα οποία η κυβέρνηση είναι «ανοιχτή»: Η Κομισιόν αναμένεται να αναδείξει και να θέσει στο επίκεντρο το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, επιμένοντας ιδιαιτέρως στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στο Ελληνικό και στην Εγνατία. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα επισημάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχοντας ενοχληθεί από την περαιτέρω παράταση, ώς τα τέλη Μαΐου, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση για την εκκαθάρισή τους. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το πώς προχωράει ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το σχήμα επιδότησης που προβλέπει.
Κυρίως, όμως, κατά τις τριήμερες αυτές επαφές, το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στη συνεννόηση των δύο πλευρών ως προς το περιεχόμενο των παροχών που θα εξαγγελθούν, ακόμη και της ρύθμισης των 120 δόσεων, για την οποία υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις, καθώς θεωρείται ότι υπονομεύει την κουλτούρα πληρωμών. Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι ικανοποιημένη από την τακτική των υπερπλεονασμάτων, κυρίως καθώς αυτή βασίζεται στην υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στερώντας έτσι αναπτυξιακή ανάσα από τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα αποδεχθεί την ύπαρξη υπερπλεονασμάτων, όπως αυτά που παρουσίασε η κυβέρνηση στο πρόγραμμα σταθερότητας την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, λογικά θα συναινέσει στην κατανομή τους, αν και μάλλον σε μικρότερη έκταση από αυτήν των 5,5 δισ. ευρώ, που βλέπει η κυβέρνηση αθροιστικά ώς το 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα γίνει με αναπτυξιακά κριτήρια. Αλλωστε, σε αυτή την κατεύθυνση έδειξε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις όταν άφησε ανοιχτό παράθυρο πρόσφατα για τη μη μείωση του αφορολογήτου. Το τι σημαίνει μέτρα σε αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι κάτι που πιθανότατα θα διαπραγματευθούν οι δύο πλευρές το προσεχές τριήμερο. Πάντως, η κυβέρνηση θέλει, σύμφωνα με πληροφορίες, να μοιράσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο μεταξύ κοινωνικών παροχών (βλ. 13ος μισθός) και φορολογικών ελαφρύνσεων (μειώσεις συντελεστών, μετατάξεις προϊόντων σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ). Την εικόνα της γεμάτης παροχές ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να συμπληρώσει στη συνέχεια μια νέα έξοδος στις αγορές. Δευτέρα και Τετάρτη υπάρχουν αργίες στην Ευρώπη, οπότε η νέα έκδοση τοποθετείται αμέσως μετά και πάντως όχι την τελευταία εβδομάδα των εκλογών. Η απόφαση είναι μάλλον ειλημμένη για την έκδοση 7ετούς ομολόγου, με στόχο να αντληθούν περί τα 2,5-3 δισ. ευρώ. Με την άντληση 2 μόνο δισ. ευρώ, ο στόχος για φέτος (7 δισ. ευρώ) θα έχει καλυφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αγοράς ομολόγων, δεν πρόκειται να υπάρξει στη συνέχεια και ώς το τέλος της χρονιάς καμιά άλλη έκδοση για άντληση κεφαλαίων. Θα γίνουν απλώς ασκήσεις διαχείρισης ενεργητικού και παθητικού (liability management) με στόχο την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου