Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Κι όμως, οι συντάξεις κόβονται

Της Αντριάννας Βάσιλα
Την ώρα που λιγοστεύει ο χρόνος για τις μειώσεις συντάξεων που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση για τον Ιανουάριο του 2019, οπότε οι συνταξιούχοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τον νόμο που φέρει την υπογραφή του, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος λέει τελικά ότι δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις, ούτε μέσα στη συμφωνία υπάρχει δέσμευση γι’ αυτό. Μιλώντας στο Θέμα 104,6, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός και πετυχαίνουμε» τους στόχους των πλεονασμάτων. «Ο ασφαλιστικός νόμος προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά θα παραμείνει.
Έναν χρόνο μετά, το ΔΝΤ ήρθε με εκβιασμό, λέγοντας ότι επειδή ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός και δεν θα πιάσετε τα πλεονάσματα πρέπει να κόψετε τη διαφορά. Αυτά τα δύο διαψεύστηκαν. Δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις, ούτε μέσα στη συμφωνία υπάρχει δέσμευση γι’ αυτό. Υπάρχει δέσμευση να μην υπαναχωρήσουμε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε.
Ωστόσο, κορυφαίος αξιωματούχος επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα ανακινήσει θέμα αλλαγών στον νόμο Κατρούγκαλου, τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο. Ειδικά για το ΔΝΤ θα ήταν «κόκκινο πανί», αφού η «γραμμή Τόμσεν» ήταν και παραμένει πως το ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με το χρέος. Άλλωστε, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, μπορεί από τη μία πόρτα να βγαίνουμε από τη «μεταμνημονιακή επιτροπεία» από τους θεσμούς, αλλά από την άλλη πόρτα μπαίνουμε στην «παρακολούθηση», όπως την ονομάζουν πλέον οι εμπλεκόμενοι υπουργοί!
Μάλιστα, στην… πρόγευση τη σκυτάλη παίρνει, κυρίως, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Η εξέταση αυτή θα γίνει με βάση τα στοιχεία των συντάξεων, τις οποίες, όπως λέει η νέα Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, έχει επανυπολογίσει ήδη το υπουργείο Εργασίας, αν και δεν τις έχει ακόμα ανακοινώσει στους άμεσα ενδιαφερόμενους συνταξιούχους.
Απειλή η γήρανση
Θυμίζουμε ότι στην Έκθεση Συμμόρφωσης που είχε δημοσιοποιήσει προστέθηκαν τέσσερις σελίδες με τη νέα ανάλυση του ελληνικού χρέους (μετά τις αποφάσεις του Eurogroup), όπου διαπιστώνεται ότι το δημογραφικό πρόβλημα και «η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν σημαντική απειλή» για την Ελλάδα, η οποία καταγράφεται στα αρνητικά σενάρια της Κομισιόν για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια έως το 2030.
Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι, παρά τα όποια πλεονάσματα, η σύνδεση του δημογραφικού με το ασφαλιστικό και του ασφαλιστικού με το χρέος βάζει εμπόδια στην ανωτέρω ανάλυση του Κατρούγκαλου. Άλλωστε το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ή το ΔΝΤ, αλλά κυρίως αγορές, οι οποίες, και μόνο που ακούν τη φράση «αλλαγή στο ασφαλιστικό», αντιλαμβάνονται πως μπορεί να ανατρέπονται και τα δεδομένα που γνώριζαν για τα επόμενα 10-20 χρόνια για τα δημόσια οικονομικά και το χρέος, με αποτέλεσμα να μένουν μακριά από τις εκδόσεις ομολόγων, ενσωματώνοντας τον επενδυτικό κίνδυνο σε υψηλά επιτόκια δανεισμού της χώρας.
Και κάπως έτσι φαίνεται ότι οι ήδη φτωχοποιημένοι συνταξιούχοι θα οδηγηθούν σε νέες περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο από το 2019.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Παντείου Σάββα Ρομπόλη, με την 27η μείωση των συντάξεων, από 1.1.2019 το επίπεδο της μέσης μηνιαίας σύνταξης από 722 ευρώ σήμερα θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 480 ευρώ.
Παράλληλα, η μείωση του αφορολογήτου στο επίπεδο των 5.685 ευρώ (ετήσια μείωση του εισοδήματος των φορολογουμένων κατά 1,8 δισ. ευρώ) από 1.1.2020 ισοδυναμεί με αύξηση του φόρου από 50 έως 650 ευρώ, γεγονός που θα μειώσει το επίπεδο της μέσης μηνιαίας σύνταξης στο επίπεδο των 450 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους συνταξιούχους οι δύο αυτές περαιτέρω μειώσεις θα επιφέρουν στο ετήσιο εισόδημά τους μία μείωση που θα αντιστοιχεί από μία έως τρεις συντάξεις.
Η εικόνα των συντάξεων
Επισημαίνεται ότι εκτός από τις 22 μειώσεις που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου (το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα) σχετικά με την περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω επανυπολογισμού μέχρι 18% επί της καταβαλλόμενης σύνταξης (εκτός των συντάξεων υπερηλίκων ΟΓΑ και Τραπέζης της Ελλάδος). Ειδικότερα κάτω των 500 ευρώ είναι:
● 611.445 κύριες συντάξεις λόγω γήρατος σε σύνολο 1.988.888.
● 396.341 κύριες συντάξεις λόγω θανάτου σε σύνολο 598.571.
● 143.649 αναπηρικές συντάξεις σε σύνολο 253.408.
Όπως τονίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ, ο νόμος Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) είναι ο βασικός μηχανισμός της διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ουδέποτε στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας υπήρχαν τόσο πολλές χαμηλές κύριες συντάξεις! Οι περισσότερες από αυτές εκδόθηκαν μετά το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα. Εξάλλου σε σύνολο 1.234.686 επικουρικών συντάξεων, 882.708 είναι κάτω των 200 ευρώ!
Ειδικότερα κάτω των 200 ευρώ κινούνται:
● 581.654 συντάξεις λόγω γήρατος σε σύνολο 906.635.
● 239.522 συντάξεις λόγω θανάτου σε σύνολο 254.830.
● 61.532 αναπηρικές συντάξεις σε σύνολο 73.221.
Κατά την ΕΝΥΠΕΚΚ, είναι αυταπόδεικτο ότι για τέταρτη χρονιά από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και τρίτη χρονιά από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, οι χαμηλές κύριες και επικουρικές συντάξεις έχουν συρρικνωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα για ευρωπαϊκή χώρα! Στην ουσία, ο νόμος Κατρούγκαλου λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί για αρκετά χρόνια μέσω της διαρκούς συμπίεσης συντάξεων και μισθών (μέσω μείωσης εισφορών και εισοδημάτων) ως μόνιμος μηχανισμός εσωτερικής υποτίμησης στη χώρα μας.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2018/07/03/%CE%BA%CE%B9-%CF%8C%CE%BC%CF%89%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CE%B2%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9/#more-97340

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...