Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Τσακαλώτος: Αλλάζει σελίδα η χώρα και αυτό είναι προφανές ότι είναι καλό για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη

Για το πως δένουν τα τέσσερα κομμάτια του παζλ μίλησε για πρωτη φορά μετά μετά από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών
Συγκεκριμένα μίλησε για την αναπτυξιακή στρατηγική, τη μορφή της παρακολούθησης μετά από το πρόγραμμα, το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και το χρέος. Ο Τσακαλώτος τόνισε ακόμη ότι "αυτή η συμφωνία χαιρετίστηκε όχι μόνο από τα κράτη - μέλη από τους τέσσερις θεσμούς από τις οικονομικές εφημερίδες
παγκοσμίως, αλλά ότι γι' αυτή την επιτυχία ο ίδιος ο Επίτροπος ο κ. Moscovici, μαζί με τον Πρόεδρο τον κ. Juncker και μαζί με όλη την ομάδα του έπαιξαν ένα πολύ σημαντικό εποικοδομητικό ρόλο".
Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα συμφωνούσαμε" σχολίασε και συνέχισε λέγοντας "Είχαμε και τις διαφωνίες μας και τις διαφορετικές απόψεις, αλλά η Commission αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή προοπτική. Οπότε, (αυτή ακριβώς η ευρωπαϊκή προοπτική) πάντα τίθεται πάνω από τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη - μέλη και [βρίσκεται] στο μπροστινό μέρος του μυαλού μας.
Άρα είναι ευτύχημα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και η Commission κι άλλοι βεβαίως, βοήθησαν την Ελλάδα να αλλάξει σελίδα και αυτό είναι προφανές ότι είναι καλό για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη."
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη Τσακαλώτου- Μοσκοβισί
Ε.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Καλημέρα σε όλους και σε όλες, ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ. Είναι χαρά μας να συναντιόμαστε με τον κ. Moscovici, ιδιαίτερα μετά από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που όπως σας είχα υποσχεθεί θα έδεναν τέσσερα κομμάτια του παζλ: η αναπτυξιακή στρατηγική, η μορφή της παρακολούθησης μετά από το πρόγραμμα, το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και το χρέος.
Νομίζω ότι είναι γνωστό σε όλους σας ότι αυτή η συμφωνία χαιρετίστηκε όχι μόνο από τα κράτη - μέλη από τους τέσσερις θεσμούς από τις οικονομικές εφημερίδες παγκοσμίως, αλλά ότι γι' αυτή την επιτυχία ο ίδιος ο Επίτροπος ο κ. Moscovici, μαζί με τον Πρόεδρο τον κ. Juncker και μαζί με όλη την ομάδα του έπαιξαν ένα πολύ σημαντικό εποικοδομητικό ρόλο,.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα συμφωνούσαμε. Είχαμε και τις διαφωνίες μας και τις διαφορετικές απόψεις, αλλά η Commission αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή προοπτική. Οπότε, (αυτή ακριβώς η ευρωπαϊκή προοπτική) πάντα τίθεται πάνω από τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη - μέλη και [βρίσκεται] στο μπροστινό μέρος του μυαλού μας.
Άρα είναι ευτύχημα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και η Commission κι άλλοι βεβαίως, βοήθησαν την Ελλάδα να αλλάξει σελίδα και αυτό είναι προφανές ότι είναι καλό για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
Οπότε Pierre, για άλλη μια φορά καλώς ήρθες και σε ευχαριστούμε.
Σε ευχαριστώ Ευκλείδη. Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι πάλι στην Αθήνα, είναι η 10η επίσκεψή μου στη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια στην αρχή ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και στη συνέχεια ως Επίτροπος. Είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι δεν έχω κάνει σε καμία άλλη χώρα, πράγμα που αποδεικνύει και τους ισχυρούς δεσμούς μου με την Ελλάδα. Την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Υπάρχει η παράδοση του φιλελληνισμού στην Γαλλία η οποία πραγματικά ισχύει. Και αυτό φαίνεται στο ότι περάσαμε δύσκολες στιγμές, στο ότι δεν ήταν πάντα εύκολο να βρεθούν λύσεις, όμως καταφέραμε και τις βρήκαμε. Όπως είπε βέβαια και ο κ. Υπουργός υπήρξαν διαφορές, πράγμα φυσικό, όμως αυτές τις διαφορές τις ξεπεράσαμε γιατί πάντα κινούμασταν στο ίδιο πνεύμα, αυτό δηλαδή της προσπάθειας της ενίσχυσης της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, ως χώρας σε κανονικότητα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο τώρα πραγματικά επιτυγχάνουμε.
Θα ήθελα να αναφερθώ σε τρία πράγματα. Το πρώτο είναι ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου επιτύχαμε μία στιβαρή και αξιόπιστη συμφωνία. Με τη συμφωνία για την αναπτυξιακή στρατηγική, για τα μέτρα για το χρέος -που ήταν τα καλύτερα δυνατά τα οποία μπορούσαμε να επιτύχουμε- και με την μεταπρογραμματική παρακολούθηση -στην οποία θα επανέλθω αργότερα- η Ελλάδα εισέρχεται στην κανονικότητα της Ευρωζώνης και στον κύκλο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Αυτό είναι ξεκάθαρα μία νέα σελίδα.
Δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο, δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα, η Ελλάδα πλέον στέκεται στα πόδια της υλοποιώντας τη δική της αναπτυξιακή στρατηγική και με τους ευρωπαίους εταίρους της να στέκονται δίπλα της. Αυτή είναι μία νέα σελίδα για τη χώρα.
Το δεύτερο θέμα που θα ήθελα να θίξω είναι ότι σκεφτόμαστε και νοιαζόμαστε τους Έλληνες πολίτες. Ναι μεν πρόκειται για μια νέα σελίδα για την Ελλάδα, δεν ξεχνάμε όμως ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν περάσει πολλά, έχουν υποφέρει πολλά και ορισμένοι εξακολουθούν να υποφέρουν ιδιαίτερα. Γι' αυτό θα πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για αυτούς. Σκέφτομαι τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται, τους γονείς που είδαν τα παιδιά τους να φεύγουν μακριά τους σε άλλες χώρες.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο κοινωνικό μέλλον για την Ελλάδα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να κάνουμε μαζί σε αυτή τη νέα εποχή. Δεν υπάρχει κοινωνική αδιαφορία απέναντι σε ό,τι συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα. Υπάρχει μέριμνα και επιθυμούμε η Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη, ώστε να επικρατεί κοινωνική δικαιοσύνη απέναντι στους πολίτες. Και στεκόμαστε δίπλα σας και σε αυτό.
Τo τρίτο θέμα το οποίο συζητήσαμε σήμερα το πρωί με τον κ. Υπουργό είναι η μεταμνημονιακή εποπτεία, η οποία, επαναλαμβάνω, δεν αποτελεί ένα ψευδομνημόνιο. Φυσικά οι θεσμοί και η ΕΕ θα είναι παρόντες εδώ, αλλά με τελείως διαφορετικό πνεύμα και τελείως διαφορετικές διαδικασίες.
Ουσιαστικά τώρα η Ελλάδα βρίσκεται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο και θα συζητήσουμε με τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας (όπως κάνω και με τον Υπουργό Οικονομικών οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας) το προσχέδιο προϋπολογισμού της χώρας στις 15 Σεπτεμβρίου. Και αυτό αποτελεί μία κανονική διαδικασία.
Βεβαίως και υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όμως δεν αφορά την επιβολή νέων μέτρων, αλλά την από κοινού εγγύηση ότι οι ειλημμένες δεσμεύσεις τηρούνται. Διότι είναι αναγκαίο να έχουμε μία αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα ώστε να μειωθεί το χρέος μακροπρόθεσμα και ειδικότερα να μπορέσει η χώρα να υλοποιήσει τις δικές της πολιτικές.
Και ένα τελευταίο. Ο Αλέξανδρος Δουμάς έγραψε τους «Τρεις σωματοφύλακες» οι οποίοι ουσιαστικά ήταν τέσσερις και θα ήθελα να μιλήσω συγκεκριμένα για τον κ. Υπουργό. Ξέρω πως ο κ. Τσακαλώτος δεν συμπαθεί τα συγχαρητήρια, όπως και εγώ, όμως του οφείλουμε μια προσωπική αναφορά.
Επί σχεδόν τρία χρόνια ο κ. υπουργός κέρδισε σιγά - σιγά βήμα προς βήμα την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη αυτής της συμφωνίας οφείλεται σε αυτόν. Θέλω να του το πω αυτό γιατί δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά πάντοτε επιχειρούσαμε να βρούμε ένα κοινό δρόμο. Και τελικώς το κατορθώσαμε.
Χ.ΖΙΩΤΗΣ (BLOOMBERG): Χτες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι μόνο [δεν ακούγεται]… έχουν καταφέρει να έχουν υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Τι σχόλιο έχετε να κάνετε σε αυτό;
P. MOSCOVICI: Δεν σχολιάζω ποτέ δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών και δεν θα το κάνω και τώρα αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η Ελλάδα έχει δείξει την ικανότητά της στην επίτευξη αποτελεσμάτων και στην υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους.
Υπάρχει αναγκαιότητα -όχι για λιτότητα γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι πρόκειται να μειωθούν με το χρόνο- αλλά για μία υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, λόγω του υψηλού επιπέδου του χρέους. Πιστεύουμε όμως ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι εφικτή μία αναπτυξιακή στρατηγική. Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ανάπτυξη.
Ξέρετε, μια πολύ μεγάλη εφημερίδα στη Γαλλία η «Le Point» έβγαλε την προηγούμενη εβδομάδα μια έκθεση 40 σελίδων για την Ελλάδα, την οποία ονόμασε «η αναβίωση της Ελλάδας». Πρέπει έχετε εμπιστοσύνη στη χώρα σας. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να αναπτυχθεί. Θα γίνεται ολοένα και περισσότερο ελκυστική στους επενδυτές. Σχετικά δε με την αναπτυξιακή στρατηγική πιστεύω ότι είναι ουσιαστικά συμβατή με την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.
Ε. ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Έχει η Κυβέρνηση τη δυνατότητα να μην εφαρμόσει το Μέτρο της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019; Υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να αναβληθεί ή και να μην εφαρμοστεί καθόλου;
P. MOSCOVICI: Υπάρχουν δυο αρχαίες γλώσσες τις οποίες έμαθα στο σχολείο: τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, αμφότερες όμως τις έχω ξεχάσει. Υπάρχει μια έκφραση στα λατινικά, όμως, την οποία δεν έχω λησμονήσει: “pacta sunt servanda” η οποία σημαίνει ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται». Ωστόσο οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές και όπως είπα, θα συζητήσουμε με την Ελλάδα πλέον, ως μία χώρα της Ευρωζώνης σε κανονικότητα, επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού της, το οποίο οφείλει να είναι ισορροπημένο και να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους. Ως εκ τούτου θα το συζητήσουμε στον καιρό του.
Κ. ΠΛΑΝΤΖΟΣ (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ): Συμπληρωματικά με την προηγούμενη ερώτηση. Η Κυβέρνηση υπολογίζει στο μεσοπρόθεσμο ότι θα υπάρξει μια υπέρβαση από τον στόχο για το πλεόνασμα ένας δημοσιονομικός χώρος 110 εκατομμύρια το 2018 και συνολικά 1 δις έως το 2019, υπέρβαση και το 70 με 80% θα είναι να το δώσει σε παροχές, σε ελαφρύνσεις και τα λοιπά.
Ωστόσο μετά το Eurogroup της 22ας Ιουνίου φαίνεται ότι η πρόβλεψη της Commission είναι 0% υπέρβαση στόχου για το ’18 και περίπου 500 εκατομμύρια για το ’19. Άρα τα 700 περίπου εκατομμύρια είναι συμφωνημένο ότι μπορούν να δοθούν ή είναι πολύ πρόωρο για να τα συζητάμε; Ευχαριστώ.
P. MOSCOVICI: Αυτή είναι η 10η επίσκεψή μου στην Αθήνα, νομίζω ότι θα χρειαστεί μία 11η και νομίζω ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όταν θα συζητάμε τα θέματα του προϋπολογισμού. Όπως είπα, πρέπει όλα να συζητούνται στον καιρό τους. Ευχαριστώ πολύ.
http://www.topontiki.gr/article/280303/tsakalotos-allazei-selida-i-hora-kai-ayto-einai-profanes-oti-einai-kalo-gia-tin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...