Η ελληνική θάλασσα είναι σπίτι για πολλά είδη που εξαρτώνται απ’ τον ήχο για να ζήσουν. Αλλά τα εμπορικά πλοία προκαλούν ηχορύπανση, με αποτέλεσμα η θαλάσσια ζωή να παλεύει να επιβιώσει. Ένωσε τη φωνή σου στην έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση της ταχύτητας κυκλοφορίας στα ευρωπαϊκά ύδατα, ώστε να μειωθεί ο θόρυβος και να προστατευτεί η ζωή στις θάλασσές μας!
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
Φίλη, φίλε,
Απ’ τον φυσητήρα, μέχρι τον ζιφιό και διάφορα είδη δελφινιών: η θαλάσσια ζωή στα ελληνικά ύδατα βασίζεται στον ήχο για την επιβίωσή της. Τα θαλάσσια θηλαστικά χρησιμοποιούν τον ήχο για να διατηρούν κοινωνικούς δεσμούς, να συντονίζουν το κυνήγι και να επικοινωνούν σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ πολλά ψάρια χρησιμοποιούν τον ήχο για να προσελκύουν συντρόφους και να εντοπίζουν θηρευτές.
Αλλά οι θάλασσές μας έχουν γίνει θορυβώδεις, με εμπορικά πλοία να πνίγουν τους φυσικούς θαλάσσιους ήχους και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή που φιλοξενούν.
Τώρα η Ευρώπη εξετάζει να ελαττώσει τον θόρυβο με μια απλή υπογραφή, υποστηρίζοντας την πρόταση «Blue Speeds». Οι ειδικοί λένε ότι και μόνο η επιβράδυνση των πλοίων κατά 5-10% μπορεί να μειώσει την ηχορύπανση κατά 25%!
Μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα, δίνοντάς μας μια τέλεια ευκαιρία για να βάλουμε αυτό το σχέδιο στην κορυφή της ατζέντας της. Υπόγραψε τώρα για να δημιουργήσουμε μια έκκληση πολιτών πολύ μεγάλη για να την αγνοήσουν:
Ελαττώστε τον θόρυβο - Σώστε τη θαλάσσια ζωή
Η ηχορύπανση δεν είναι το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με χαμηλότερες ταχύτητες: Δεκάδες χιλιάδες φάλαινες σκοτώνονται από χτυπήματα πλοίων κάθε χρόνο, κι αυτοί οι θάνατοι θα μειώνονταν επίσης σημαντικά.
Ακριβώς όπως τα σχολεία έχουν όρια ταχύτητας στους γειτονικούς δρόμους για την προστασία των παιδιών, έτσι κι οι θαλάσσιοι δρόμοι μπορούν να γίνουν πολύ πιο ασφαλείς για τους κατοίκους της θάλασσας.
Και παρόλο που πολλές και πολλοί από εμάς ζούμε μακριά από πολυσύχναστα λιμάνια και τη θάλασσα, και μπορεί να μη σκεφτόμαστε πολύ τη ναυτιλιακή βιομηχανία στην καθημερινή μας ζωή, ο περιβαλλοντικός της αντίκτυπος είναι σημαντικός, επηρεάζοντας αρνητικά την παγκόσμια ρύπανση και τα θαλάσσια οικοσυστήματα παντού.
Οι ειδικοί λένε ότι αυτό το «μπλε» όριο ταχύτητας είναι η πιο βιώσιμη κι εφικτή λύση για να γίνουν οι θάλασσές μας ασφαλέστερες και λιγότερο θορυβώδεις. Έχει μεγάλο οικολογικό όφελος: Μόνο στην Ευρώπη μπορεί να εξοικονομήσει στη ναυτιλιακή βιομηχανία 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ απ’ την κατανάλωση καυσίμων κάθε χρόνο, και να συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ. Κι αν η Ευρώπη αναλάβει τα ηνία σ’ αυτό το θέμα, άλλες χώρες και περιοχές μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Βασιζόμαστε στις υγιείς θάλασσες για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, για τα αποθέματα γλυκού νερού και για την παραγωγή τροφίμων, οπότε, για το καλό της θαλάσσιας ζωής και το δικό μας, ας ζητήσουμε απ’ την Ευρώπη να δείξει τον δρόμο. Το Avaaz θα συνεργαστεί με το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW) για να φέρει τις φωνές μας στην καρδιά των Βρυξελλών:
Ελαττώστε τον θόρυβο - Σώστε τη θαλάσσια ζωή
Το Avaaz αγωνίζεται για την προστασία των θαλασσών για πάνω από μια δεκαετία, και πριν μερικές βδομάδες στείλαμε μια εκστρατεία για να σταματήσει το κυνήγι φαλαινών στην Ισλανδία. Τώρα ας ενώσουμε και πάλι τις δυνάμεις μας γι’ αυτή τη λύση που θα συμβάλει στην προστασία όλης της θαλάσσιας ζωής απ’ την οποία εξαρτόμαστε.
Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,
Alice, Antonia, Nate, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου