Και στις δύο συνεντεύξεις ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τρέχουσας θητείας της κυβέρνησης, ήτοι κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2027. Και μπορεί η συγκεκριμένη δήλωση να μην είναι καινούργια (άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι… απεχθάνεται τις πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις, ωστόσο, οι συνθήκες στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό της χώρας έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες: μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών στη ΝΔ επικρατεί μια σχετική αναταραχή με βουλευτές να κάνουν άβολες ερωτήσεις σε υπουργούς και με δύο διαγραφές, του Μάριου Σαλμά και του Αντώνη Σαμαρά, για σκληρή – ενδεχομένως και εκτός των αποδεκτών ορίων – κριτική στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ταυτόχρονα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βυθίζεται όλο και περισσότερο, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πλέον αποφασισμένο να αποδείξει ότι είναι αυτό που μπορεί να σηκώσει το βάρος του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και, αν η θεωρία λέει ότι ένας ισχυρός αντίπαλος βοηθάει στη συσπείρωση των «δικών σου», στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ότι η κυβέρνηση έχει λύσεις για τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα των πολιτών, ώστε να απαντά πειστικά στις πιέσεις που της ασκεί (με διαρκώς αυξανόμενη ένταση) το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Αντιθέτως, από τους «καυγάδες» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, π.χ. για τον ΦΠΑ η κυβέρνηση εμφανίζεται απλώς να υπερασπίζεται την πολιτική της, χωρίς, ωστόσο, αυτό να λύνει προβλήματα.
Και, αν η διάψευση περί πρόωρων εκλογών (καθώς είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μια κουβέντα για προσφυγή στις κάλπες πριν τελειώσει το 18μηνο και οι εκλογές με λίστα) έχει μια βάση, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει μια σαφή και ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή (155 βουλευτές συν τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος στηρίζει σταθερά) την οποία ενδεχομένως θα έθετε σε κίνδυνο με μια εκλογική αναμέτρηση, εντύπωση προκαλεί η σταθερή και κατηγορηματική διάψευση του πρωθυπουργού ότι επίκεινται αλλαγές στον εκλογικό νόμο (οι πληροφορίες μέχρι την εμφάνισή του στον Alpha έλεγαν ότι σχεδόν έχει «κλειδώσει» η αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%), με τον ίδιο να λέει στον ΑΝΤ1 ότι «αυτό το οποίο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνω είναι να αρχίσω να πειραματίζομαι με τη μηχανική του εκλογικού νόμου για να διευκολύνω με κάποιο τρόπο την αυτοδυναμία».
Και προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι «η εικόνα μιας κατακερματισμένης Βουλής και με πολλούς ανεξάρτητους δεν νομίζω ότι προωθεί την ποιότητα του κοινοβουλευτικού διαλόγου» – άσε που υπάρχουν και τουλάχιστον τρία κόμματα στα δεξιά της ΝΔ που επιδιώκουν να «ροκανίσουν» την εκλογική της βάση. Ωστόσο, όπως έχει ήδη γράψει το topontiki.gr, στο Μαξίμου κρίθηκε ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε «σήμα» ηττοπάθειας και αποδοχής ότι το 28% των ευρωεκλογών δεν μπορεί να ανατραπεί, αλλά και θα μπορούσε να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στα δεξιά, αλλά και στα αριστερά της ΝΔ (άλλωστε ακόμα και σήμερα υπάρχει ένας διάλογος για την κατακερματισμένη κεντροαριστερά και πώς θα μπορούσε να συμπτυχθεί σε κάτι μεγαλύτερο).
Εν πάση περιπτώσει, ο πρωθυπουργός προβαίνει σε αυτές τις κινήσεις διότι:
Πρώτον, θεωρεί ότι μέχρι το 2027 έχει το χρόνο να ανατρέψει την μέτρια εικόνα που αποπνέει η κυβέρνησή του ως τώρα, αλλά και να απαλύνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την αδυναμία της να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά του. Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι ως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης ο κατώτατος μισθός θα έχει φθάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός θα έχει ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μειώσεις φόρων και εισφορών, κινήσεις που αυξάνουν το εισόδημα (μάλιστα, με δεδομένους τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση θα πιέσει τις Βρυξέλλες να δώσουν «πράσινο φως» για τέτοιες πρωτοβουλίες, με το αιτιολογικό ότι αποτελούν «διαρθρωτικά» και όχι έκτακτα μέτρα).
Δεύτερον, εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση προωθεί – και οι οποίες δεν κάνουν και σπουδαίο «γκελ» στους πολίτες – θα αποδώσουν καρπούς στο διάστημα αυτό, όπως και οι επενδύσεις και επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω έργων αλλά και αύξησης των θέσεων εργασίας. Περίπου αυτό το μήνυμα στέλνει ο Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ και μετά και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να το αλλάξει τώρα. Αντιθέτως, θεωρεί ότι το μεταρρυθμιστικό έργο θα πρέπει να επιταχυνθεί, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα απτά αποτελέσματα.
Τρίτον, παρά τη δημοσκοπική ανάκαμψη που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ απέχει πολύ ακόμα από το να αποτελέσει πραγματική απειλή για την κυριαρχία της ΝΔ – έστω και λαβωμένη – στο πολιτικό σκηνικό. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι η τακτική του… πράσινου ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς πολίτες από το να στραφούν στο κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμα να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική στην πρότασή της και ούτε και θα την αποκτήσει.
Από την άλλη, πάντως, υπάρχει διαρκώς ένας προβληματισμός για κάποιο απρόοπτο, είτε εσωτερικό (όπως είχε γίνει το 2023 με την τραγωδία των Τεμπών) είτε εξωτερικό (δύο πόλεμοι σε εξέλιξη, η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, κ.ο.κ.), όπερ σημαίνει ότι οι σχεδιασμοί τελούν πάντα υπό την αίρεση της συγκυρίας.
https://www.topontiki.gr/2024/12/02/mitsotakis-ola-gia-ola-sto-27-choris-allages-ston-eklogiko-nomo/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου