Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

BBC: Γιατί ο Άσαντ κατέφυγε στη Ρωσία και τι ακολουθεί για τον έκπτωτο πρόεδρο της Συρίας και την οικογένειά του

Όταν ο Μπασάρ αλ Άσαντ ανατράπηκε την Κυριακή, γύρισε σελίδα όχι μόνο στην 24χρονη προεδρία του, αλλά και σε περισσότερα από 50 χρόνια διακυβέρνησης της Συρίας από την οικογένειά του.

Πριν ο Άσαντ αναλάβει τα καθήκοντά του το 2000, ο αείμνηστος πατέρας του Χαφέζ ήταν πρόεδρος για τρεις δεκαετίες.

Τώρα, με τους αντάρτες υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) να σχηματίζουν μεταβατική κυβέρνηση, το μέλλον του καθαιρεθέντος προέδρου, της συζύγου του και των τριών παιδιών τους είναι αβέβαιο.
Βρίσκονται τώρα στη Ρωσία, όπου τους έχει προσφερθεί άσυλο, αλλά τι τους περιμένει;

Γιατί ο Άσαντ κατέφυγε στη Ρωσία;

Η Ρωσία ήταν σταθερός σύμμαχος του Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και διαθέτει δύο βασικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Το 2015, η Ρωσία εξαπέλυσε μια αεροπορική εκστρατεία προς υποστήριξη του Άσαντ, η οποία ανέτρεψε την πορεία του πολέμου υπέρ της κυβέρνησης.


Μια ομάδα παρακολούθησης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι περισσότεροι από περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 8.700 αμάχων, σκοτώθηκαν στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις τα επόμενα εννέα χρόνια.

Ωστόσο, αποσπασμένη από τον πόλεμό της στην Ουκρανία, η Ρωσία ήταν είτε απρόθυμη είτε ανίκανη να βοηθήσει την κυβέρνηση Άσαντ να σταματήσει την αστραπιαία επίθεση των ανταρτών μετά την έναρξή της στα τέλη Νοεμβρίου.


Λίγες ώρες αφότου οι δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν τον έλεγχο της Δαμασκού, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Άσαντ και η οικογένειά του είχαν φτάσει στη Μόσχα και ότι θα τους παραχωρηθεί άσυλο για «ανθρωπιστικούς λόγους».


Αλλά όταν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τη Δευτέρα σχετικά με την τοποθεσία του Άσαντ και το αίτημα ασύλου, είπε: “Δεν έχω τίποτα να σας πω… αυτή τη στιγμή. Φυσικά, μια τέτοια απόφαση [για τη χορήγηση ασύλου] δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τον αρχηγό του κράτους. Είναι δική του απόφαση».

Οι δεσμοί των Άσαντ με τη Ρωσία, και συγκεκριμένα με τη Μόσχα, είναι καλά τεκμηριωμένοι.

Σε έρευνα των Financial Times το 2019 διαπιστώθηκε ότι η ευρύτερη οικογένεια του Άσαντ είχε αγοράσει τουλάχιστον 18 πολυτελή διαμερίσματα στη ρωσική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μακριά από τη Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.



Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος γιος του Άσαντ, ο Χαφέζ, είναι διδακτορικός φοιτητής στην πόλη – με μια τοπική εφημερίδα να αναφέρει μόλις την περασμένη εβδομάδα για τη διδακτορική διατριβή του 22χρονου.

Εν μέσω του χάους το Σαββατοκύριακο, η ρωσική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι αξιωματούχοι στη Μόσχα βρίσκονταν σε συνομιλίες με τη «συριακή ένοπλη αντιπολίτευση» για να διασφαλίσουν τις βάσεις και τις διπλωματικές αποστολές της Ρωσίας.
Θα μπορούσε ο Άσαντ να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη;

Μετά την πτώση της δυναστείας Άσαντ, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ δήλωσε ότι οι Σύριοι είχαν υποστεί αυτό που η ίδια αποκάλεσε «έναν τρομακτικό κατάλογο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκάλεσαν ανείπωτη ανθρώπινη δυστυχία σε τεράστια κλίμακα».

Αυτό περιλαμβάνει «επιθέσεις με χημικά όπλα, βόμβες βαρελιών και άλλα εγκλήματα πολέμου, καθώς και δολοφονίες, βασανιστήρια, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και εξοντώσεις που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι τα άτομα που είναι ύποπτα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διερευνώνται και να διώκονται για τα εγκλήματά τους.

Την Τρίτη, ο ηγέτης των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία δήλωσε ότι όποιος από τους ανώτερους αξιωματούχους του ανατραπέντος καθεστώτος βρεθεί να εμπλέκεται σε βασανιστήρια πολιτικών κρατουμένων θα κατονομαστεί.

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι δήλωσε επίσης ότι η αποκαλούμενη Κυβέρνηση Συριακής Σωτηρίας του θα επιδιώξει να επαναπατρίσει τους αξιωματούχους που εντόπισε και οι οποίοι διέφυγαν σε άλλη χώρα.

Στη Γαλλία, ερευνητές δικαστές ζήτησαν ένταλμα σύλληψης του Άσαντ για φερόμενη συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, σε σχέση με μια θανατηφόρα επίθεση με χημικά στη Συρία το 2013 στο πλαίσιο της νομικής έννοιας της καθολικής δικαιοδοσίας.

Η Ρωσία δεν εκδίδει τους δικούς της υπηκόους – μια νομική διαδικασία με την οποία κάποιος επιστρέφεται σε άλλη χώρα ή κράτος για να δικαστεί για ένα ύποπτο έγκλημα.

Ο Άσαντ είναι απίθανο να φύγει από τη Ρωσία για να πάει σε μια χώρα όπου θα μπορούσε να εκδοθεί πίσω στη Συρία ή σε οποιαδήποτε άλλη που θα μπορούσε να τον κατηγορήσει για έγκλημα.
https://www.topontiki.gr/2024/12/14/bbc-giati-o-asant-katefige-sti-rosia-ke-ti-akolouthi-gia-ton-ekptoto-proedro-tis-sirias-ke-tin-ikogenia-tou/

1 σχόλιο:

  1. https://youtu.be/AK2von8pAq0
    Ο γαυρος βγηκε παγανια
    μες στου Βουλγαρου την αγωνια
    Κι απο τον πολυ συλλογισμο,
    εφτασε και στον 👂Αυτοισμο 1926
    Κι απο μια πορτα χαμηλη,
    κι απο μια σκοτεινη αυλη,

    βγηκε κλεφτα κλεφτας ο Πειραιας
    ο Πειραιας, και του 'πε:
    Να ο Βουλγαρας
    Ωρα για Καμορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μερικές αλήθειες για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Ενα κλασικό στοιχείο των επιτυχημένων μεταγραφών στο ποδόσφαιρο είναι ο παίκτης που έρχεται στην Ελλάδα να νιώθει ότι έκανε ένα βήμα μπροστά...