Δεν πέσαμε και από τα σύννεφα με όσα μάθαμε στη ΔΕΘ. Οι εκλογές θα γίνουν Μάιο ή Ιούνιο με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο και με το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».
Το ζητούμενο της κάλπης (της δεύτερης, με ενισχυμένη αναλογική) είναι μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα εξασφαλίσει τέσσερα χρόνια πολιτικής σταθερότητας. Να μην μπει η χώρα σε μια περίοδο αστάθειας, που θα τραυματίσει την οικονομία και θα αποτρέψει τις διεθνείς αγορές να μας δώσουν το 2023 την πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα. Στο ίδιο δίλημμα θα επιμείνει και ο κ. Τσίπρας, την επόμενη Κυριακή. Μόνον ο κ. Ανδρουλάκης δεν συμφωνεί. Δεν πρόκειται, λέει, με κανέναν
τρόπο να στηρίξει κυβέρνηση με πρωθυπουργό Τσίπρα, πόσο μάλλον –μετά και την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ– κυβέρνηση με πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Αφαιρεί, όμως, έτσι από τον εαυτό του τον ρόλο του «king maker». Ελπίζει πως μπορεί να γίνει «βασιλιάς» ο ίδιος, εάν και οι δεύτερες κάλπες δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης –παρά τα λάθη του και το ατόπημα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη– παραμένει πρώτος με διαφορά. Του πιστώνουν ότι αντιμετώπισε με επάρκεια τόσο την πανδημία όσο και τις ακρότητες Ερντογάν. Οτι ενίσχυσε τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και στήριξε οικονομικά τους πολίτες, που πλήρωσαν ακριβά τα lockdowns και έχουν γονατίσει από τις τιμές στην ενέργεια.
Με αυτά τα δεδομένα και με την απέχθεια των πολιτών στην αβεβαιότητα, ο κ. Μητσοτάκης έχει το πάνω χέρι. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται κάθε μέρα κατώτερος των περιστάσεων. Καταψήφισε ακόμη και τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ και Γαλλία, ενώ κάνει αντιπολίτευση εντυπώσεων α λα Πολάκη. Ο,τι πρέπει για ένα κόμμα του 3%, αλλά όχι για ένα κόμμα εξουσίας.
Τα 5,5 δισεκατομμύρια παροχών που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, κυρίως υπέρ των μη προνομιούχων, θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δημοτικότητά του. Τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, όμως, στενεύουν και πρέπει να μπει φρένο στις εξαγγελίες τύπου «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα». Η Ελλάδα χρειάζεται άλματα για να φτάσει την Ευρώπη και το βάρος πρέπει να πέσει στη δύσκολη επόμενη μέρα. Σε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις (στη Δικαιοσύνη, στην υγεία και στον εκσυγχρονισμό της χώρας) που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης αλλά δεν έκανε.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562040215/i-dyskoli-epomeni-mera-2/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου