Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

«Έξω από το κάδρο» της Εξεταστικής ο πρωθυπουργός, αποφάσισε η ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή

Αποχώρηση κομμάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας – Κατατέθηκε η ΠΝΠ για την ΕΥΠ

Με την αποχώρηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ και του ΜέΡΑ25 από την Εξεταστική Επιτροπή, έκλεισε χθες η συνεδρίασή της με κύριο θέμα την ψήφιση της λίστας μαρτύρων που προτείνουν τα κόμματα, ενώ η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη. προσπάθεια συγκάλυψης.

Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν ψήφισε την παρουσία του πρωθυπουργού ως μάρτυρα, την οποία πρότεινε το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ενώ αρνήθηκε να συμπεριλάβει στον κατάλογο μαρτύρων πρόσωπα όπως ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού Γραφείου, Γρηγόρης

Δημητριάδης, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που έπεσε θύμα παρακολούθησης, υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά και οι δημοσιογράφοι που έκαναν αποκαλύψεις για το θέμα τον παρακολουθήσεων. Φέρεται να αποδέχθηκε την κλήση του Νίκου Ανδρουλάκη και του πρώην Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, αλλά και των νόμιμων εκπροσώπων της εταιρείας Intellexa και της εταιρείας Krikel.

Οι πρώτοι μάρτυρες που καλούνται να καταθέσουν είναι οι Θεόδωρος Δαραβίλλας (2012-2015) και Ιωάννης Ρουμπάτης (2015-2019), πρώην Διοικητές της ΕΥΠ, σε περιόδους πριν από την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε προσπάθεια συγκάλυψης και αποσύνδεσης από την υπόθεση του πρωθυπουργού και προϊσταμένου της ΕΥΠ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατήγγειλε μεταξύ άλλων τις διαδικασίες: «Δεν πρόκειται απλά για διασυρμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά για διαρκή και επαναλαμβανόμενη αντιδημοκρατική εκτροπή που επισφραγίζεται με τις αδιανόητες απειλές περί δήθεν φυλάκισης για όσους πουν την αλήθεια». 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, δήλωσε μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής: λινκ από το προηγούμενο θέμα που ανέβασες «Η εξεταστική επιτροπή ευτελίζει το ρόλο και την αποστολή της από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, με ευθύνη της κυβέρνησης. Μετά το μονοκομματικό προεδρείο, σήμερα ήρθε να προστεθεί στην εξίσωση ο αποκλεισμός των μαρτύρων που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ. Ουσιωδών Μαρτύρων που μπορούν να φωτίσουν την υπόθεση. Δεν ευτελίζεται μόνο η εξεταστική επιτροπή. Ευτελίζεται η Βουλή, ευτελίζεται η ίδια η Δημοκρατία».

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ

Στο μεταξύ, κατατέθηκε στην Βουλή, από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η Π.Ν.Π με ήδη γνωστό περιεχόμενο (για τον Διοικητή της και τις διαδικασίες άρσης απορρήτου), τύποις πρέπει να ψηφισθεί εντός 40 ημερών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και την Τρίτη στην Ολομέλεια.

Η Π.Ν.Π προβλέπει στο πρώτο της άρθρο ότι «ο Διοικητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο. Διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης. Ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της. Η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, η γνώμη παρέχεται εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, άλλως ο διορισμός ανακαλείται αυτοδικαίως».

Στο δεύτερο άρθρο της Π.Ν.Π αναφέρεται: «Ενεργεί, ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού της παραγράφου 3 του παρόντος και τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3115/2003, άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών».

https://www.eklogika.gr/news/-Eksw-apo-to-kadro-ths-Eksetastikhs-o-prwthupourgos-apofasise-h-ND-sthn-Eksetastikh-Epitroph-09-09-2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου