Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Στόχος του ΝΑΤΟ είναι η Ρωσία και η Κίνα

Η αυξανόμενη πολιτική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δημιουργεί «νέους κινδύνους» για το ΝΑΤΟ και απειλεί την πολυμέρεια, δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (8 Ιουνίου) στην εφημερίδα La Repubblica.

«Η τάξη που βασίζεται στους κανόνες, η βάση της πολυμερούς προσέγγισης, απειλείται», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στην.
«Η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται όλο και πιο στενά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτή είναι μια νέα διάσταση και μια σοβαρή πρόκληση για το ΝΑΤΟ. Εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι.

«Η Μόσχα και το Πεκίνο συντονίζουν όλο και περισσότερο τις αντίστοιχες θέσεις τους σε αποφάσεις που λαμβάνονται σε πολυμερείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ.

“Επιπλέον, και οι δύο χώρες πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, δοκιμάζουν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων με μαχητικά αεροσκάφη και (διεξάγουν) θαλάσσιες επιχειρήσεις μαζί, αλλά πραγματοποιούν επίσης μια έντονη ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τα οπλικά συστήματα και τον έλεγχο του Διαδικτύου.”

Είπε ότι το ΝΑΤΟ, το οποίο πραγματοποιεί σύνοδο κορυφής ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου, «πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας».

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε «δεν θεωρούμε την Κίνα ως εχθρό», αλλά είπε ότι «δεν μοιράζεται τις αξίες μας – δεν πιστεύει στη δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου ή στην ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Πρόσθεσε: «Η Κίνα δραστηριοποιείται πολύ στην Αφρική, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Αρκτική. Κάνει τεράστιες επενδύσεις σε βασικές υποδομές στην Ευρώπη. Στον κυβερνοχώρο, η Κίνα είναι βασικός παράγοντας. Όλα αυτά έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ασφάλειά μας. ”

Με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ ακολουθεί μια διπλή προσέγγιση – «αποτροπή και διάλογος», σημείωσε.

“Τα στρατεύματά μας είναι παρόντα με εναλλαγή στη Βαλτική, στην Πολωνία και στη Ρουμανία, και έχουμε νέα μοντέλα παρέμβασης, έτσι ώστε σε περίπτωση κρίσης, πρόσθετα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να φτάσουν γρήγορα”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Σχετικά με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας που συνορεύει με τρεις χώρες του ΝΑΤΟ – Λιθουανία, Λετονία και Πολωνία – είπε ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει «επαγρυπνόν».

«Είμαστε φυσικά έτοιμοι, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε κάθε σύμμαχο από κάθε είδους απειλή από το Μινσκ και τη Μόσχα».
https://eleutheriellada.wordpress.com/2021/06/12/%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b1/#more-123523

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...