Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Ο ανασχηματισμός, ο Γεραπετρίτης και η... «11άδα»

 Τις σκέψεις για νέο ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας επιβεβαίωσε, επί της ουσίας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός σκέφτεται πολύ σοβαρά να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, με βασικό στόχο να δείξει ότι η χώρα αφήνει πίσω της την πανδημία και γυρίζει σελίδα.

Το ότι θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση έχει σχεδόν προεξοφληθεί, ωστόσο έως πρότινος φαινόταν ως πιθανότερο σενάριο αυτές οι αλλαγές να πραγματοποιηθούν λίγο πριν τη ΔΕΘ: εξάλλου, αυτή η περίοδος είναι η... αγαπημένη όλων των πρωθυπουργών, καθώς όλοι κατά το παρελθόν έχουν υποκύψει στο πειρασμό να ανέβουν στην Θεσσαλονίκη με άλλον «αέρα» και

έχοντας ανανεώσει τα κυβερνητικά τους σχήματα. Εξάλλου, ειδικά τώρα, που η κυβέρνηση αισθάνεται την πολιτική ανάγκη να στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει όλους τους διαθέσιμους τρόπους ώστε να «περάσει» αυτό το μήνυμα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στην κοινή γνώμη.

Επείγουν οι αλλαγές

Συν τοις άλλοις, η περιπέτεια της πανδημίας, η διαρκής κούραση των πολιτών από το μακρύτερο –και το πλέον αναποτελεσματικό, όπως αποδεικνύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα- lockdown στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την αγωνία για την «επόμενη μέρα» έχει προκαλέσει σοβαρά ρήγματα στην κυβέρνηση. Και, μπορεί προσώρας η αξιωματική αλλά και η ελάσσων αντιπολίτευση να μην μπορεί να καρπωθεί μέρος αυτής της φθοράς, όμως αυτό είναι... δικό τους πρόβλημα. Το πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως τα ποιοτικά στοιχεία ολων των μετρήσεων δείχνουν ότι η δυσπιστία μεγεθύνεται, τα ρήγματα πολλαπλασιάζονται, οι αρνητικές γνώμες ως προς τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας παίρνουν «κεφάλι» και, ως εκ τούτου, απαιτούνται αλλαγές. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός φέρεται να ακούει με μεγαλύτερη προσήλωση, πλέον, όσους συνομιλητές του επιχειρηματολογούν υπέρ των άμεσων αλλαγών, με το βασικό επιχείρημα ότι αν ο τουρισμός δεν πάει καλά και η κατάσταση στην οικονομία επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της «αποσωλήνωσης» από τα μέτρα στήριξης, τότε το πολιτικό κόστος που θα πληρώσει η κυβέρνηση και η φθορά που θα υποστεί μπορεί να μην είναι αναστρέψιμα. Τούτων δοθέντων, οι σκέψεις για ένα δομικό ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας βρίσκονται για τα καλά στο προσκήνιο.

Παράπονα για τους υπουργούς

Πέραν όλων αυτών, το Μαξίμου έχει βαθμολογήσει με χαμηλό βαθμό κάποιους υπουργούς, ενώ για κάποιους άλλους η διάσταση απόψεων με τον πρωθυπουργό είναι τέτοια που επιβάλλεται, όπως λένε από το περιβάλλον του, η αντικατάστασή τους. Για παράδειγμα, καίτοι ο Νίκος Δένδιας εξελίσσεται σε έναν επαρκή –και με το παραπάνω- υπουργό Εξωτερικών, «διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών με Μητσοτάκη πρωθυπουργό και Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών δεν γίνεται», όπως τονίζει μπαρουτοκαπνισμένος «γαλάζιος», υπονοώντας ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών δεν βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, το ρήγμα στη σχέση Μητσοτάκη-Κικίλια μετρά πολλούς μήνες και κάθε άλλο παρά έχει γεφυρωθεί. Και, ενώ μεσούσης της πανδημίαςΕπιταχύνονται οι εξελίξεις στην κυβέρνηση καθίστατο απαγορευτική κάθε σκέψη αντικατάστασης του υπουργού Υγείας, τώρα τα πράγματα διαβάζονται αντίστροφα: ότι, δηλαδή, δεν μπορεί να δείξει το Μαξίμου ότι αφήνουμε την πανδημία πίσω μας, αν κρατήσει τον ίδιο υπουργό στην οδό Αριστοτέλους...

Ένα ακόμη δίλημμα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης, με τις δηλώσεις του έχει φέρει πολλές φορές σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Στον αντίποδα, όμως, ο ίδιος «τρέχει» το υπουργείο και το Μαξίμου τον έχει βαθμολογήσει... πάνω απ’ τη βάση. Προς αντικατάσταση βαίνει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ μένει να φανεί κατά πόσον οι διαρκείς τριβές του Κώστα Τσιάρα με παράγοντες της Δικαιοσύνης, όπως και η φθορά που υπέστη από το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια θα τού κοστίσουν την θέση του στην κυβέρνηση. Αμετακίνητος λόγω της τουριστικής σεζόν εμφανίζεται ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης αλλά και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Η μόνη περίπτωση αντικατάστασης του Σκρέκα θα είναι αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να μεταθέσει τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα στο Ενέργειας. Στη περίπτωση αυτή, θα υπάρξει «καραμπόλα» και ο Κώστας Σκρέκας δεν αποκλείεται να βρεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σπρώχνοντας τον νυν υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, εκτός κυβέρνησης ή σε άλλο υπουργείο. Τέλος, αμετακίνητη εμφανίζεται η Λίνα Μενδώνη –όχι μόνο γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτιμά ως θετικό το έργο της, αλλά και διότι έχει στοχοποιηθεί τόσο πολύ από τον ΣΥΡΙΖΑ που αυτό και μόνο την... «κρατά» στη θέση της.
Πάντως, το ότι στο βαθμολόγιο του Μεγάρου Μαξίμου αρκετοί υπουργοί βρίσκονται χαμηλά αποδεικνύεται και από μία φράση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη στον Alpha, όταν ρωτήθηκε αν όλοι οι υπουργοί κάνουν καλά τη δουλειά τους: «ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία και οι 11 να αποδίδουν το ίδιο», επισήμανε, στέλνοντας ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου πως κάποιοι πρέπει να... γκαζώσουν, αν θέλουν να διασωθούν.

http://www.matrix24.gr/2021/06/o-anaschimatismos-o-gerapetritis-ke-i-11ada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...