Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Σε σημείο καμπής η κυβέρνηση

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς, πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ν.Δ. εμφανίζεται δημοσκοπικά να έχει σημαντικά προβλήματα και πτώση κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%.

Την ίδια στιγμή οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, έτσι όπως εκφράζονται από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, εμφανίζονται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των πολιτών, αλλά και των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.
Κολλημένη στις ευρωεκλογές
Το γεγονός ακόμα ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της MRB η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σε μονοψήφια νούμερα – φτάνει μέχρι και 7,6 μονάδες – έχει κάνει τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου να αναζητούν λύσεις πριν τα πράγματα παγιωθούν σε αυτή την κατάσταση.

Προβληματικά είναι και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς οι πολίτες που απάντησαν ότι η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση αυξήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο κατά 4%, ενώ η άποψη ότι πηγαίνει προς τη σωστή έχει μείωση 6%.

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της MRB η Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 21,7% (από 21,9% τον Σεπτέμβριο) και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 14,1% (από 12,2%). Με αναγωγή επί των εγκύρων το ποσοστό της Ν.Δ. διαμορφώνεται στο 28,1% (από 28,4%), ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει από το 15,8% στο 18,2%.

Σε μονοψήφιο ποσοστό κινείται η διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην εκτίμηση ψήφου και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis. Αναλυτικότερα, στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ. έχει ποσοστό 29,1% και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ 19,8%.


Την ίδια στιγμή τα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ., όπως η Ελληνική Λύση και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, εμφανίζουν αύξηση των ποσοστών τους. Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει πλασαριστεί πλέον στην τρίτη θέση με ποσοστό γύρω στο 9%, ενώ η Λατινοπούλου εμφανίζεται να μπαίνει στη Βουλή με 4,5%.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το εύρημα που δείχνει, στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, τον «κανένα» να προηγείται. Ακολουθεί ο Μητσοτάκης με 21,8%, έναντι 9,2% του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Βελόπουλος έχει 6,9%, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου 6,4%.

Πολιτική στροφή

Όλα αυτά οδηγούν, όπως φαίνεται, την κυβέρνηση να αναθεωρεί πολιτικές που υιοθέτησε μόλις πριν από λίγο καιρό και οι οποίες έφεραν θύελλα αντιδράσεων σε επαγγελματικούς χώρους. Ο Κωστής Χατζηδάκης, για παράδειγμα, άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο ακόμη και να αποσύρει το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο είχε εξαγριώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες.


«Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διατηρήσει το τεκμαρτό εισόδημα για πάντα», καθώς «όταν μπήκε το τεκμαρτό εισόδημα, δεν μπήκε για τον αιώνα τον άπαντα» είπε προ ημερών σε συνέντευξή του ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Παρότι δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για τον χρόνο κατά τον οποίο θα σταματήσει αυτό το μέτρο, και μόνο η αναφορά του σε ενδεχόμενη κατάργηση δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε τροχιά εκτόνωσης της κρίσης με τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που παραδοσιακά στηρίζουν τη Ν.Δ.

Επιπλέον το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πριν από μερικές μέρες και άλλα μέτρα, όπως



● τη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 22% και του μειωμένου συντελεστή από 13% σε 11%,

● νέες μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, ιδιαίτερα για τα μεσαία εισοδήματα,

● κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025,

● μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% από το 2026 με στόχο την πλήρη κατάργησή τους

● και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 0,5% το 2027,

δείχνει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο επαναπροσέγγισης των ψηφοφόρων της.

Ωστόσο οι πιο καχύποπτοι σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται οι αλλαγές αυτές να επέλθουν μέσα στην προεκλογική περίοδο για ευνόητους λόγους.
Εκλογικός νόμος και… πρώην

Την ίδια στιγμή, πάντως, έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, κυρίως για το «κατώφλι» εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, με το όριο να ανεβαίνει από 3% στο 5%, αλλαγή η οποία θα χαμηλώσει δραστικά και το όριο της αυτοδυναμίας.

Παρά το γεγονός ότι επισήμως η κυβέρνηση το διαψεύδει, και μόνο το ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε συγκεκριμένα για το μοντέλο της Μεγάλης Βρετανίας κάνει πολλούς να θεωρούν ότι ο υπουργός Υγείας λειτούργησε και πάλι ως «λαγός» προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη.

Μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο σκηνικό οι εντάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, για τα εθνικά θέματα έχουν βάλει φωτιές στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό το κλίμα έρχονται να προστεθούν και τα στοιχεία της έρευνας της MRB, σύμφωνα με την οποία τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους της Ν.Δ. και πέντε στους πέντε στο γενικό σύνολο συμφωνούν με τη στάση των πρώην πρωθυπουργών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.
https://www.topontiki.gr/2024/10/31/se-simio-kampis-i-kivernisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Ψύχρα» στις σχέσεις Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη

Παρότι προχθές ο καιρός στην Αθήνα ήταν ζεστός, στο μέγαρο Μαξίμου υπήρχε παγωνιά. Η παγωνιά αφορά στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με το...