Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Έλεος με τον Κασσελάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την Αριστερά»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «One».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ερωτηθείς για τις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΚΚΕ, υπογράμμισε πως «η πάλη που κάνει το ΚΚΕ και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός είναι πρώτα από όλα απέναντι στην κυβέρνηση -οποιαδήποτε κυβέρνηση- διαχειρίζεται σε βάρος του λαού μας και τα οικονομικά ζητήματα και τις εργασιακές σχέσεις και ακολουθεί μια βάρβαρη πολιτική. Αυτό το κάνουμε με συνέπεια πολλά χρόνια μετά το 2019 που κυβέρνηση είναι η ΝΔ με τον κ. Μητσοτάκη».
«Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πορεία εκφυλισμού, οργανωτικού, πολιτικού, ιδεολογικού»

Ελλάδα-Τουρκία: Κάθε πλευρά με τις δικές της προτεραιότητες

Πόσο εύκολο είναι για την Ελλάδα και την Τουρκία να βάλουν στο περιθώριο –ή έστω να βγάλουν από το πρώτο πλάνο– τις δομικές διαφορές που τις χωρίζουν για περισσότερο από μισό αιώνα; Μετά και την τέταρτη, μέσα σε δέκα μήνες, συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι πλέον φανερό ότι οι δύο πλευρές, χωρίς την παραμικρή διάθεση να αποστούν από τις βασικές θέσεις τους, επιχειρούν να διαστείλουν κατά το δυνατόν το χρόνο νηνεμίας, τόσο στο επίπεδο της διπλωματίας, όσο και επί του πεδίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κάθε μία υπηρετώντας τις δικές της προτεραιότητες. Η Αθήνα ουδέποτε είχε βλέψεις στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η δε φιλοσοφία του Μητσοτάκη, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, αποτυπωμένη πια σε σειρά δημόσιων παρεμβάσεων, είναι σαφώς προσανατολισμένη στην κατεύθυνση

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού περιλαμβάνεται στις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα όχι μόνο οι τουριστικές και οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά και η βιομηχανία. Έρευνες φορέων της μεταποίησης που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι παρά τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης συνταξιούχων, πολλές επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν τελικά να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ξεκίνησε πρόσφατα πρωτοβουλία για σύσταση ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορούν να έρχονται στη χώρα εργαζόμενοι από τρίτες χώρες προκειμένου να καλυφθούν κενά στην ελληνική βιομηχανία, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα.

Καθημερινότητα, Κοινωνικό Κράτος και …Εθνικά στον μύλο της αντιπαράθεσης

Προσηλωμένοι στον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από το να είναι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεύτερο κόμμα και με ισχυρό ποσοστό το βράδυ της 9ης Ιουνίου, παραμένουν οι παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη.

Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, μάλιστα, καλεί ανοιχτά τους ψηφοφόρους, εντός δημοκρατικού τόξου ό,τι και αν ψήφισαν την προηγούμενη φορά, να εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, στέλνοντας με την ψήφο τους διπλό μήνυμα. Από τη μία μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και από την άλλη μήνυμα στηριξης στη Δημοκρατική Παράταξη, προκειμένου η χώρα την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών να αποκτήσει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα περιορίσει την αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης,

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Η ήττα των νικητών στη Γάζα

O πόλεμος δεν κερδίζεται μόνο με τα όπλα. Μπορεί να κατατροπώσεις τον εχθρό στο πεδίο, αλλά στο τέλος να έχεις ηττηθεί. Αυτό το οδυνηρό οξύμωρο βιώνει τώρα το Ισραήλ. Η στρατιωτική του επικράτηση σημαίνει και την ηθική καταστροφή του. Το συνόψισε ιδανικά ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αρί Σαβίτ (στον Εζρα Κλάιν των New York Times): Αν έχεις κερδίσει τη Ράφα, αλλά έχεις χάσει τη Harvard Square, έχεις χάσει και τον πόλεμο.

Η στρατιωτική ισχύς του Ισραήλ δεν βρήκε πουθενά αντίσταση. Ομως, ο πόλεμος στη Γάζα δεν τραυματίζει απλώς τον στρατηγικό λώρο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπως δείχνει ο αναβρασμός στα αμερικανικά campus, η αλόγιστη χρήση της ισχύος δηλητηριάζει και τη σχέση του Ισραήλ με τη φιλελεύθερη Αμερική, απειλώντας να αποξενώσει ακόμη και τη νεότερη γενιά Αμερικανών εβραϊκής καταγωγής, που δεν μπορούν να ταυτιστούν αξιακά με το εμπόλεμο κράτος.

Ξανά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων

Υπήρξαν μήτρα επαναστάσεων και πολέμων. Στη μακρά διάρκεια παραμένουν γεωπολιτικό διακύβευμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Προσδιορίζονται, διαχρονικά, από σκληρές ταυτοτικές συγκρούσεις. Τα Βαλκάνια μοιάζουν σήμερα, ξανά, με εκείνη την παλιά, επικίνδυνη πυριτιδαποθήκη αλληλοσυγκρουόμενων εθνικισμών, οι εκρήξεις της οποίας διαμόρφωσαν την ιστορία της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Και αν τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχείρησε, έστω αναιμικά, να τα φέρει στην αγκαλιά της, οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις στην πολύπαθη περιοχή αναδεικνύουν την αγεφύρωτη απόσταση που χωρίζει τη χερσόνησο του Αίμου από τις Βρυξέλλες. Στην πραγματικότητα, η συζήτηση για την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ προέκυψε περισσότερο ως γεωπολιτική ανάγκη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρά ως φυσιολογική εξέλιξη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Η πίεση των Ηνωμένων

Κοτζιάς για Πρέσπες: «Ας ξυπνήσει η αντιπολίτευση...»

Σε μία βαρυσήμαντη παρέμβαση για την «διάσωση» της Συμφωνίας των Πρεσπών προχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς, ως «αρχιτέκτονας» της εν λόγω συμφωνίας. 

«Τα κόμματα που κατανοούν την στρατηγική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ας φέρουν άμεσα προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία. Η αντιπολίτευση πρέπει να ξυπνήσει. 

Να μην αφήσει τα σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα να γίνουν θύελλες αστάθειας στην βαλκανική», επισήμανε με ανάρτησή του ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, καθιστώντας σαφές ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και ουδείς δικαιούται να παραμένει αδρανής.

Κατακόρυφη η αύξηση στις τιμές των ακινήτων

Αύξηση κατά 80,2% από το πρώτο τρίμηνο του 2017 μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σημείωσαν οι πωλήσεις κατοικιών μόνο στην Αττική σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Την ίδια ώρα η μέση αύξηση τιμής το πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στο 12% για όλες τις κατηγορίες ακινήτων ανεξαρτήτως έτους κατασκευής, ενώ ανάλογα με την ηλικία των ακινήτων τα νεόδμητα (έως 5 ετών) έγιναν ακριβότερα κατά 11% και στα παλαιότερα η μέση τιμή είχε αύξηση κατά 13%.

Παρά όμως τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις που σημείωσαν οι τιμές πώλησης, στην Ελλάδα τα ελληνικά ακίνητα για τους ξένους είναι ακόμη άκρως ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλες αγορές του εξωτερικού. Για τον λόγο αυτόν οι ξένοι επενδυτές τοποθετούνται στη χώρα μας με αγορές πολλών εκατομμύριων ευρώ στον τομέα των ακινήτων, ενώ τα εργοτάξια για την κατασκευή

Η βεντέτα Ανδρουλάκη – Αυγενάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αιχμές για τους πρώην, Βορίδη, Λιβανό, Γεωργαντά

Μάλλον λάθος στόχο (και προτεραιότητα) έχει ο Λευτέρης Αυγενάκης όταν επιτίθεται στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε υπό επιτροπεία τον κρίσιμο για τις αγροτικές αποζημιώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τα έχει βάλει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στο κάτω κάτω κάνει το (αντιπολιτευτικό) καθήκον του: Ασκεί κριτική για το γεγονός ότι η χώρα δέχθηκε εξαιτίας της κυβερνητικής διαχείρισης ακόμα ένα ευρωπαϊκό χαστούκι.

Όμως δεν του φταίει εκείνος για το νέο ευρωπαϊκό κάζο. Όπως αφήνει να εννοηθεί και στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο, η ευθύνη βαρύνει (και) τους γαλάζιους προκατόχους του, καθώς η ιστορία ξεκίνησε από παλιά, αλλά δεν αντιμετωπίστηκε από τους Βορίδη, Λιβανό και Γεωργαντά, που πέρασαν από τη θέση του νωρίτερα.

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Κυβερνητικές πηγές για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Οι υπαρκτές διαφωνίες να μην οδηγούν σε κρίσεις»

Mε στόχο να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα, αλλά και να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου σε επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά και στους τομείς συνεργασίας, που έχουν συμφωνηθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται αύριο Δευτέρα την ‘Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκίας και ανταποδίδοντας την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Πρόκειται, όπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα για την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ‘Αγκυρα – τον Μάρτιο του 2022 είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και είχε γευματίσει

Έφτασε η ώρα που η ΝΔ αποθεώνει… Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών!

Από την ημέρα που επικράτησε το εθνικιστικό VMRO στη Βόρεια Μακεδονία η ελληνική κυβέρνηση έχει πάθει… «Τσίπρα»! Υπό την έννοια ότι το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται στην ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών – και πόσο σημαντική ήταν τελικά αυτή η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2018.

Εντάξει, δεν το λένε τόσο ευθέως – δεν έχει ξεψυχήσει ο «μακεδονομάχος» μέσα τους εντελώς – αλλά αυτό είναι το νόημα.
Ο δε Δημήτρης Καιρίδης που έσκιζε τα ρούχα του εκείνη την εποχή της συμφωνίας, το πήγε λίγο πιο γενναιόδωρα (και ρεαλιστικά πάντως) το πράγμα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτρέπει τους αλυτρωτισμούς του VMRO με τον Μέγα Αλέξανδρο και όλα τα σχετικά!

Η «τέλεια» μητέρα δεν υπάρχει

Κάθε χρόνο, από τότε που έγινα μητέρα, αναρωτιέμαι εάν η Γιορτή της Μητέρας θα έπρεπε όντως να είναι ημέρα γιορτής ή μια αφορμή για σκέψη. Μέχρι να γίνει κάποια μητέρα συνήθως έχει μία διαστρεβλωμένη εικόνα για τη μητρότητα λόγω των ταινιών, των διαφημίσεων, των παραμυθιών και τον τρόπο που «επιτρέπεται» από την κοινωνία να μιλάει μία γυναίκα για τη μητρότητα. Κανείς δεν την έχει προετοιμάσει για αυτό τον ρόλο. Και ξαφνικά από γυναίκα, γίνεται μητέρα. Και μέχρι να βρει τα πατήματά της στο νέο της ρόλο, η μητρότητα σκεπάζει κάθε άλλη υπόσταση της, αυτή της γυναίκας, της κόρης, της συντρόφου, της εργαζόμενης, κ.α. . Και κανείς δεν της λέει ότι είναι ακόμα αυτή η ίδια γυναίκα. Η γυναίκα πριν το παιδί. Ότι τα όνειρά της, οι φιλοδοξίες και οι στόχοι της, ακόμα μετράνε. Αλλά είναι τόσο δύσκολο να το θυμάσαι αυτό μέσα στο τεράστια αλλαγή που προκαλεί ο ερχομός ενός

Φορολογικές δηλώσεις: Στα 349€ το μέσο ποσό της επιστροφής φόρου

Έχει υποβληθεί ήδη περίπου το 2,5% του συνολικού αριθμού που κάθε χρόνο περνούν την πύλη της ΑΑΔΕ, καθώς αυτήν τη στιγμή αριθμούν τις 165.268 φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες και έχουν εκκαθαριστεί.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα οποία σε ένα βαθμό μπορεί να τα χαρακτηρίσει κάποιος ως αντιπροσωπευτικά, για τους 77 στους 100 φορολογούμενους δεν προκύπτει επιπλέον φόρος. Από αυτούς μάλιστα οι 24 θα λάβουν επιστροφή ενώ για τους άλλους 53 το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.
Επιπλέον φόρο καλούνται να πληρώσουν λίγοι περισσότεροι από 23 στους 100 φορολογούμενους.
Ας δούμε αναλυτικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τα πρώτα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Έρευνα Eteron: Ο Ανδρέας Παπανδρέου καλύτερος πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση – Όλη η κατάταξη

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, νικητής τριών εκλογικών αναμετρήσεων και μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας από το 1974, θεωρείται ο καλύτερος ηγέτης της μεταπολίτευσης! Είναι αξιοσημείωτο το πώς ο μύθος και η πολιτική γοητεία του Ανδρέα Παπανδρέου έχει επηρεάσει την ελληνική κοινωνία ακόμα και μέχρι σήμερα, 28 χρόνια μετά το θάνατό του.

Στην έρευνα του ινστιτούτου ερευνών Eteron, ο Ανδρέας Παπανδρέου αξιολογείται ως ο καλύτερος πρωθυπουργός από το 30,3%, των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθεί ο ιδρυτής της ΝΔ, ο άλλος μεγάλος πολιτικός της μεταπολίτευσης Κωνσταντίνος Καραμανλής, με ποσοστό 14,3%.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο προκάτοχός

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί.
Στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία υπάρχουν περιπτώσεις που οι (αντι)δράσεις της Εκκλησίας επηρέασαν τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και περιπτώσεις που αποτέλεσαν απλώς μάχες οπισθοφυλακής.

Οι συγκρούσεις Εκκλησίας – Πολιτείας για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας στα μέσα της δεκαετίας του ’80 οδήγησαν την τότε κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου σε αναδίπλωση, με την αποπομπή του αρμόδιου υπουργού Αντώνη Τρίτση. Η «μάχη των ταυτοτήτων», μετά τις εκλογές του 2000, με αφορμή τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, επίσης δρομολόγησε εξελίξεις. Σπατάλησε πολιτικό κεφάλαιο της τότε

Σ. Φάμελλος: "Είναι επιλογή Μητσοτάκη κάποιοι να βγάζουν τρελά υπερκέρδη εις βάρος των πολιτών"

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για το θέμα της ακρίβειας ασκεί σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλος.

"Τελικά οι πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά το φετινό πασχαλιάτικο τραπέζι. Είτε πρόκειται για το κόστος των τροφίμων, είτε για το κόστος των μετακινήσεων», αναφέρει ο κ. Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό "Flash 99,4" και προσθέτει: "οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σκρέκας είχαν υποσχεθεί ότι φέτος θα έχουμε χαμηλότερες τιμές στα τρόφιμα, στο κρέας, αλλά μείναμε μόνο στις ευχές εφόσον οι τιμές δεν ανταποκρίθηκαν τελικά στις προβλέψεις τους".

Ακολούθως στρέφει τα πυρά του στον πρωθυπουργό: "Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για τη δημιουργία της αισχροκέρδειας. Οι άνθρωποί του, που διορίστηκαν από τη ΝΔ, είναι αυτοί που παράγουν την αισχροκέρδεια, όπως ο κ. Στάσσης στη ΔΕΗ και ο κ. Σιάμισης στα

Τα διόδια δεν βγάζουν κυβερνήσεις

Βαριέμαι να ακούω την ίδια συζήτηση εδώ και δεκαετίες. Αν εξαιρέσουμε τα δυο-τρία πολύ σκληρά χρόνια της χρεοκοπίας και τα δύο της πανδημίας, κατά τα λοιπά η αντιπαράθεση αυτή επαναλαμβάνεται αδιάλειπτα και πανομοιότυπα κάθε χρόνο, σαν την λειτουργία της Αγίας Παρασκευής. «Πού βρίσκουν τα λεφτά οι Έλληνες και φεύγουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε κάθε γιορταστικό τριήμερο – τετραήμερο;»  Οι επιμέρους χρηματοοικονομικοί υπολογισμοί μοιάζουν με φωτοτυπία των προγόνων τους του ’80 και του ‘90, με μόνα αλλαγμένα τα νούμερα. Πόσο θα ξοδέψει μια οικογένεια που πάει τετραήμερο σ’ ένα νησί για Πάσχα ή για Χριστούγεννα ή για την αργία του Αγίου Πνεύματος; «Τόσα τα εισιτήρια, τόσα οι βενζίνες, τόσα η διαμονή, τόσα το φαγητό, τόσα οι καφέδες και τα παγωτά… πω πω, κοίτα πόσα μαζεύονται. Ένας μισθός και βάλε». Και έρχεται μετά αβίαστο το

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: 12-14 Μαΐου 2024: "Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)"

Ο Κύκλος Ιδεών σας προσκαλεί στο συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης
Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024) στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία (Σύνταγμα)
12-14 Μαΐου 2024

Έναρξη: Κυριακή 12 Μαΐου 2024 ώρα 17.00 με παρουσίαση έρευνας της Metron Analysis
αλλά και με μιά έκπληξη !
Αναλυτικά για το πρόγραμμα, δείτε εδώ

«Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης» είναι το γενικό θέμα του συνεδρίου που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών στις 12,13 και 14 Μαΐου 2024, τιμώντας την επέτειο των πενήντα ετών από την Μεταπολίτευση /της Μεταπολίτευσης. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία που γιορτάζει φέτος την επέτειο των 150 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Έρχονται λιγότερα τεκμήρια 30% το 2025 – Τι θα σημαίνει για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

Μείωση κατα 30% των τεκµηρίων διαβίωσης εξετάζουν οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών για το επόμενο έτος.

Θυμίζουμε ότι στα δίχτυα των τεκμηρίων έπεσαν πέρυσι 1,4 εκατ. φορολογούμενοι, αφού η ΑΑΔΕ τους πρόσθεσε στο τελικό λογαριασμό τεκμαρτά εισοδήματα 5,2 δισ. ευρώ ενώ φόρους 55,4 εκατ. ευρώ πρόσθεσαν οι ελλιπείς ηλεκτρονικές συναλλαγές (πρόσθετος φόρος 22%, αν οι ηλεκτρονικές πληρωμές δεν καλύπτουν το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος, με ορισμένες εξαιρέσεις).

Τα φουσκωμένα τεκμήρια «πιέζουν» κυρίως εισοδηματίες, μισθωτούς αλλά και συνταξιούχους καθώς οδηγούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε πρόσθετα φορολογητέα εισοδήματα:
• 1,5 δισ. ευρώ στους εισοδηματίες
• 1,34 δισ. ευρώ σε μισθωτούς

Έτσι λειτουργεί η πλατφόρμα του iSyriza για τις καταγγελίες προβλημάτων στο σύστημα Yγείας

Μια νέα σχέση πολίτη-πολιτικής ξεκινάει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έχει απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες καθώς και στους εργαζόμενους του ΕΣΥ να μπουν στο isyriza.gr και να αναφέρουν όλα τα προβλήματα που ζουν με το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Μπαίνοντας στο https://isyriza.gr/opinion_form ο πολίτης μπορεί να ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Οι πολίτες και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ μέσω της πλατφόρμας μπορούν να αναρτήσουν φωτογραφίες και στοιχεία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που κλήθηκε να απαντήσει στο ‘γιατί να ψηφίσει κανείς στις ευρωεκλογές’.

«Θέλω να ανατρέψω αυτό το επιχείρημα. Έχετε πάει στη Θεσσαλία προσφάτως;», ρώτησε τον δημοσιογράφο, για να απαντήσει μόνος ότι εκεί μιλούν μόνο για την Ευρώπη εξαιτίας των ζημιών και συγκεκριμένα για το πότε θα αποζημιωθούν από την Ευρώπη και πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές από τις πλημμύρες. «Στην Κρήτη τι λένε για τον ΒΟΑΚ, τον βόρειο οδικό άξονα; Για την Ευρώπη. Τι λένε όλοι οι δήμαρχοι που παίρνουν για να φτιάξουν δρόμους ή ποδηλατόδρομους; Οι κτηνοτρόφοι -που έχω ασχοληθεί- τι λένε για τις επιδοτήσεις που θέλουν για τα τσοπανόσκυλα; Οι άνθρωποι με τις ιχθυοκαλλιέργειες;», συνέχισε να ρωτά ο κ.Παπανδρέου, για

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη: «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και με τη βούλα

Τις άγιες ημέρες του Πάσχα συνετελέσθη ένα (διπλό) θαύμα. Την ώρα που τα πλήθη έσπαγαν κανάτια στους δρόμους -ή και στα κεφάλια κάποιων ανθρώπων- ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Τάιλερ Μακμπέθ απολάμβαναν ιδιαιτέρως θερμής υποδοχής (με ασπασμούς και καλωσορίσματα) από τον σκληροπυρηνικό Μητροπολίτη Κερκύρας, Νεκτάριο, ο οποίος ελάχιστα λεπτά νωρίτερα είχε κατακεραυνώσει από άμβωνος το νομοσχέδιο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και όσους το ψήφισαν. Είναι ο ίδιος Μητροπολίτης για τον οποίον ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε δηλώσει λίγες ημέρες νωρίτερα ότι «Αυτός είναι άξιος Μητροπολίτης και όχι πολιτικάντης ρασοφόρος!», επειδή ο Νεκτάριος είχε πει ότι δεν ήθελε στην εκκλησία του όσους ψήφισαν το νομοσχέδιο. Οι κύριοι Κασσελάκης και Μακμπέθ, βέβαια, δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο, καθώς κανείς από τους δύο τους δεν είναι βουλευτής.

Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ η ευημερία των κατοίκων στα μικρά νησιά

Από τη Σέριφο και ένα ταξίδι που είχε αναβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω ισχυρών ανέμων, ξεκίνησε την περιοδεία του μετά από το Πάσχα ο Νίκος Ανδρουλάκης, εγκαινιάζοντας έτσι τον χορό περιοδειών της τελικής ευθείας προς τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου.

Ισχυρό μήνυμα για την στρατηγική του κόμματός του αναφορικά με τα μικρά νησιά της χώρας μας, έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, σε δηλώσεις του λίγο μετά από τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Σερίφου Κωνσταντίνο Ρεβίνθη.
Αφού συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι, την υποβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους, καθώς και για τις επιπτώσεις της golden

Η Λατινοπούλου την είδε… «Μελόνι» και ψαρεύει ως και τις ψήφους Σπαρτιατών

Τα δημοσκοπικά ευρήματα που φέρουν το κόμμα της, τη Φωνή Λογικής να διατηρεί ελπίδες για είσοδό της στην ευρωβουλή έχουν κάνει την Αφροδίτη Λατινοπούλου να έχει… ιδεασμό «Τζόρτζιας Μελόνι»!

Η πρωθυπουργία είναι προφανώς ένα πολύ μακρινό όνειρο ή και εξωπραγματικός στόχος, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Λατινοπούλου να παραπέμπει στην Ιταλίδα πρωθυπουργό με προφανή σκοπό να αλιεύσει ψήφους από την ακροδεξιά, προβάλλοντας ένα τέτοιο πρότυπο – έστω κι αν η Μελόνι έχει εξελιχθεί σε συστημική πολιτικό τελικά.

Μιλώντας στο Open η Λατινοπούλου πρόβαλε (και αυτή!) το τρίπτυχο το Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια και άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι καλοβλέπει τις ψήφους των Σπαρτιατών.
Αρχικά δήλωσε ότι το κόμμα της είναι κεντροδεξιό

Τι σημαίνει σήμερα «συγχωρώ»;

Η συγχώρεση είναι μια πολιτιστική επεξεργασία. Ίσως δε να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ώσμωσης ανάμεσα στη χριστιανική και τη συνταγματική ηθική που εμπεριέχει την αρχή της επιείκειας ως τμήμα του κεκτημένου της νεωτερικότητας.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος και από ποιον ζητά τη συγχώρεση. Αν αυτή προϋποθέτει μετάνοια και συγγνώμη ή ένα απλό αίτημα ή, πολύ περισσότερο, αν αυτή χορηγείται αυτεπαγγέλτως. Η συγχώρεση από τους γονείς ή τον ερωτικό σύντροφο είναι προφανώς ζήτημα διαφορετικό από τη συγχώρεση που χορηγεί ο Θεός ή το Κράτος.
Η συγχώρεση είναι για τον χριστιανό και όποιον κινείται σε πολιτιστικά συμφραζόμενα που έχουν και χριστιανικές καταβολές ένα μήνυμα της Καινής Διαθήκης, μια ανατροπή σε σχέση με το πολιτιστικό περιβάλλον της Παλαιάς Διαθήκης. Στην ορθόδοξη Θεολογία όλα μπορεί να συγχωρεθούν. Υπάρχει άλλωστε πάντα το ευχέλαιο που σου προσφέρει άφεση των αμαρτιών

Οι επιστήμονες για το κλίμα έχουν τρομοκρατηθεi

Φίλη, φίλε.

Ο θερμοστάτης της Γης μόλις έσπασε και δεν ξέρουν το γιατί. Δεν θα έπρεπε να καταγράφουν τόσο υψηλές θαλάσσιες θερμοκρασίες για τα επόμενα 20 χρόνια.

Τα ρεύματα του Ατλαντικού ωκεανού που ρυθμίζουν το κλίμα μας έχουν τρελαθεί, κι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απ’ το Μεξικό ως την Αυστραλία πεθαίνουν. Πρόκειται για μαζική εξαφάνιση ειδών και συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας.

Ήδη εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από πυρκαγιές, λιμό και πλημμύρες κάθε χρόνο. Κι η κατάσταση όλο και χειροτερεύει. Η κλιματική κρίση θα μας επηρεάζει όλες κι όλους για το υπόλοιπο της ζωής μας. Και για τις γενιές των παιδιών και των εγγονιών μας η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

New York Times: Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί της Ευρώπης, πρωτοπόροι στην ανάπτυξη – Πώς ξεπέρασαν την Γερμανία

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την επώδυνη λιτότητα, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία αναπτύσσονται ταχύτερα από τις παραδοσιακές δυνάμεις όπως είναι η Γερμανία, αναφέρουν σε εκτενές δημοσίευμά τους οι New York Times.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπογράφουν η Liz Alderman και η Melissa Eddy, κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στην ευρωπαϊκή οικονομία: Οι χώρες του Νότου που παραλίγο να διαλύσουν το νομισματικό μπλοκ του ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012, αναπτύσσονται ταχύτερα από τη Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες που αποτελούσαν επί μακρόν τους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής.
Η δυναμική αυτή ενισχύει την οικονομική υγεία της περιοχής και εμποδίζει την ευρωζώνη να

Πώς βγήκε λάδι ο ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι

Η απόφαση για το Μάτι είναι προφανώς ανακουφιστική για τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι απολύτως αναμενόμενο να πανηγυρίζεται από τα στελέχη του. Κακώς όμως μιλάμε μόνο για τον Ποινικό Κώδικα του 2019 που ψήφισε πριν πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Χάνουμε κάτι πολύ ευρύτερο που είναι και η ουσία του πώς βγαίνουν λάδι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το Μάτι. Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι ο θρίαμβος του ψευδεπίγραφου ηθικού πλεονεκτήματος στην πιο επιθετική του μορφή. Και παράλληλα το ναυάγιο του «αστικού κρατήματος» της Νέας Δημοκρατίας για μια ανείπωτη τραγωδία. Τι έχει επικρατήσει στον δημόσιο λόγο για το Μάτι; Οτι οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία είναι τα ψέματα του μετά: η σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής με τον Τσίπρα και το σόου με τους δορυφόρους στις 26 Ιουλίου για τους δήθεν εμπρησμούς. Σωστά έχει επικρατήσει ότι οι

Μπορούμε να εμπιστευθούμε αυτή την κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τη Δικαιοσύνη;

Με την πεποίθηση ότι την 9η Ιουνίου θα ανοίξει η πόρτα, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ να είναι παρελθόν, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που με μία ομιλία εφ’ όλης της ύλης, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αφορμή στάθηκαν σειρά υποθέσεων, από την πρόσφατη απόφαση για το Μάτι ως την πολλάκις υπονόμευση του κράτους Δικαίου, που καταλόγισε στην κυβέρνηση. Και όλα αυτά, για να διερωτηθεί δημόσια αν ο ελληνικός λαός μπορεί να εμπιστευθεί αυτή την κυβέρνηση για να μεταρρυθμίσει τη Δικαιοσύνη. «Ακόμα και σήμερα, δυο χρόνια σχεδόν μετά τις υποκλοπές, δεν έχει κληθει ο στενότερος συνεργάτης και ανιψιός του πρωθυπουργού, κ.Δημητριάδης από τη Δικαιοσύνη», είπε, σημειώνοντας πως το ίδιο συμβαίνει με τους

Μπαράζ συγκεντρώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά – Ποιοι συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις

«Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!»: Με απεργία και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα σήμερα, Τετάρτη 1η Μαΐου, τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά τα συνδικάτα, παρόλο που επίσημη αργία έχει μεταφερθεί από το υπουργείο Εργασίας για την Τρίτη 7 Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι βγαίνουν στον δρόμο διαδηλώνοντας για καλύτερους όρους δουλειάς, Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τιμώντας την ημέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες τους, από το Σικάγο του 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη έως την Πρωτομαγιά του 1944.
Με κεντρικό σύνθημα «παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται!», η

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα εκλογές, μετά... εσωκομματικό ξεκαθάρισμα

Για την τελική μάχη μετά τις ευρωεκλογές ετοιμάζονται όλες τις πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι απολύτως σαφές σε όλους ότι η εικόνα σύμπνοιας και κοινού προεκλογικού αγώνα που επιχειρεί να μεταδώσει προς τα έξω σύσσωμο το στελεχικό δυναμικό της Κουμουνδούρου είναι επίπλαστη και απολύτως εύθραυστη. Και κυρίως, με ημερομηνία λήξης…

Στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη δεν είδαν με καλό μάτι τα διάφορα μηνύματα κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ της προοδευτικής συνεργασίας και του διαλόγου των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Και αυτό διότι, όσο κι αν προφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σηκώσει το γάντι μεσούσης της προεκλογικής

Το Μάτι, η Δικαιοσύνη και το Δίκαιο

Η δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι προκάλεσε την οργή των ανθρώπων που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους. Ενοχοι κρίθηκαν επιχειρησιακά στελέχη της Πυροσβεστικής καθώς και ο άνθρωπος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Ανθρωποκτονία από αμέλεια. Πλημμέλημα. Λογικά κανένας δεν πρόκειται να μπει στη φυλακή. Ο νέος Ποινικός Κώδικας, που σε στέλνει έστω για λίγο στη φυλακή για βαριά πλημμελήματα, θα ισχύει από την Τετάρτη. Ουσιαστικά το δικαστήριο έκρινε τους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς χωρίς να εντοπίσει ευθύνες στους αιρετούς πολιτικούς προϊσταμένους. Οι κατηγορούμενοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες αθωώθηκαν. Και αυτό συνέβη επειδή το δικαστήριο εξέτασε τα αντικειμενικά στοιχεία που αφορούν την επιχειρησιακή δράση, όσα συνέβησαν δηλαδή στο πεδίο της τραγωδίας. Ολα τα υπόλοιπα, τα

Επανέρχεται το αίτημα για debate

Το αίτημά του για τη διεξαγωγή debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην πορεία προς τις ευρωπαϊκές κάλπες, επαναφέρει με κάθε ευκαιρία ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξ αρχής.

Και αν για τη ΝΔ, στην Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμούν ότι ίσως δε θέλουν κάτι τέτοιο για να μην εκτεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αυτοπαρουσιάζεται ως ‘θύμα διεθνούς συνωμοσίας’, την ώρα που ακόμα και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταρρίπτουν αυτήν την ‘εικονική πραγματικότητα’, για την Κουμουνδούρου, παρά το ανεμικό «ναι στο debate» της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Βούλας Κεχαγιά στην αρχή, στο ΠΑΣΟΚ – ΚινΑλ εκτιμούν ότι μιλούν εκ του ασφαλούς, μετά την απόρριψη του αιτήματος από τη ΝΔ. Και αυτό, διότι

Μητσοτάκης-Ιερώνυμος: Νέα «συνάντηση» με φόντο την… συμφιλίωση κυβέρνησης και εκκλησίας

Μετά την κοινή παρουσία τους σε δομή της εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθούν εκ νέου στον ίδιο χώρο μέσα σε λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρακολουθήσει στη Μητρόπολη Αθηνών την Ακολουθία των Παθών, τη Μεγάλη Πέμπτη, στην οποία θα χοροστατήσει ο αρχιεπίσκοπος, μια κίνηση που έχει συμβολική αξία, καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ιερείς εξαπέλυαν σε ναούς μύδρους κατά κυβερνητικών βουλευτών που είχαν στηρίξει το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη Μητρόπολη, εκτός του μηνύματος καταλαγής στις σχέσεις κυβέρνησης και εκκλησίας, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και ένα επιπλέον «φρένο» για τους πιο

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι σήμερα «ένα μεγάλο νέο κύμα εξαγωγικών project LNG μπαίνει στην αγορά. Έτσι, πιθανόν θα μετακινηθούμε σύντομα από ένα παγκόσμιο έλλειμμα σε ένα παγκόσμιο πλεόνασμα LNG και, ως αποτέλεσμα, αναμένουμε οι τιμές να μειωθούν».

Η προοπτική αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, η οποία πέτυχε πέρυσι μείωση 42% στις τιμές φυσικού αερίου για νοικοκυριά, τη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκή Ενωσης. Αποτέλεσμα της ραγδαίας αυτής μείωσης ήταν να είναι χαμηλότερες οι τιμές στην Ελλάδα από ό,τι στην ΕΕ - συγκεκριμένα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 υποχώρησαν στα 0,0926 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,1125 ευρώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

Ενημέρωση - οδηγίες για την επιστολική ψήφο

Αγαπητή Συντρόφισσα, Αγαπητέ Σύντροφε,

Στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου 2024 για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί το μέτρο της επιστολικής ψήφου για όλους τους Έλληνες πολίτες, είτε μένουν εντός Ελλάδος είτε στο εξωτερικό. 
Αν πιστεύεις ότι εσύ ή κάποια συντρόφισσα ή σύντροφος δεν θα βρίσκεστε στον τόπο που ψηφίζετε την ημέρα των εκλογών, τώρα είναι η ώρα να γραφτείτε στην ειδική πλατφόρμα ώστε να μπορείτε να ψηφίσετε με επιστολική ψήφο.
Έχουμε μόνο δύο μέρες, η προθεσμία για να υποβληθούν δηλώσεις συμμετοχής στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου είναι έως στις 29 Απριλίου.
Αναλυτικές πληροφορίες για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις την εγγραφή σου μπορείς να βρεις εδώ: https://digitalsociety.gr/files/odigies-epistoliki.pdf
Οι Ευρωπαϊκές εκλογές είναι η επόμενη κρίσιμη μάχη για την παράταξη μας.

-Επιστροφή στη φρίκη;

Φίλες, φίλοι, Δεν είχαν ποτέ επιλογή.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο κορίτσια στην Γκάμπια έχουν υποστεί με τη βία ακρωτηριασμό της κλειτορίδας τους και μερικές φορές ράψιμο του κόλπου τους. Και τις προειδοποίησαν ότι αν μιλήσουν, θα τους το έκαναν ξανά.

Μπορούμε να βοηθήσουμε να προστατευτούν εκατομμύρια κορίτσια που δεν έχουν ακρωτηριαστεί ακόμη.

Η Γκάμπια έχει απαγορεύσει αυτή τη φρικτή πρακτική απ’ το 2015, αλλά τώρα οι πολιτικοί θέλουν να καταστήσουν και πάλι νόμιμο τον ακρωτηριασμό μικρών κοριτσιών. Κι αυτοί που παίρνουν την απόφαση είναι άνδρες (το 91% των βουλευτών της Γκάμπια είναι άνδρες).
Έχουμε λιγότερο από 90 μέρες για να τους σταματήσουμε. Η κυβέρνηση της Γκάμπια θέλει να

Διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας: Η πρωτοβουλία της υποψήφιας ευρωβουλευτή Μαριζέτας Αντωνοπούλου

Τα τραγελαφικά, μα ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνα φαινόμενα που έχουν ενσκήψει με τις αντιδράσεις στις εκκλησίες κατά πολιτικών που τάχθηκαν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με αποκορύφωμα την έμμεση αλλά σαφή προειδοποίηση του Κυριάκου Βελόπουλου να μην πηγαίνουν στους ναούς όσοι εκ των βουλευτών τήρησαν τέτοια στάση, προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις στον προοδευτικό χώρο.

Λογικό είναι (και) μετά απ’ όλα αυτά να επανέρχεται στη συζήτηση ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας.
Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριζέτα Αντωνοπούλου με ανάρτησή της στο Facebook καλεί όσες και όσους είναι στις ευρωλίστες των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, να συνυπογράψουν κείμενο ενόψει των ευρωεκλογών για το διαχωρισμό, αλλά και τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουν την πρωτοβουλία και μετά την 9η Ιουνίου.

Κασσελάκης – Ανδρουλάκης: Ποιος θα κερδίσει τη δεύτερη θέση;

Απομένουν 45 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές και μολονότι αυτές αφορούν τους εκπροσώπους μας για το νέο Ευρωκοινοβούλιο και τα στρατηγικά διλήμματα της ΕΕ, αυτά δεν συζητούνται καθόλου μέχρι τώρα. Η προεκλογική αντιπαράθεση επικεντρώνεται για την κυβέρνηση και τη ΝΔ στο να μην έχει μεγάλη πτώση, ώστε να επιβεβαιώσει ότι παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, για τη δε αντιπολίτευση η αντιπαλότητα αφορά το ποιο θα είναι δεύτερο κόμμα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει πολιτικά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή κοινοβουλευτικά θα παραμείνει δεύτερο κόμμα στη Βουλή, ή αν το ΠΑΣΟΚ θα επιτύχει τον στόχο του να τον ξεπεράσει, καταγράφοντας την αλλαγή των συσχετισμών ανάμεσά τους έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές. Αν, δηλαδή, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα νικήσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Ή, αλλιώς, αν η επικοινωνία θα επικρατήσει της πολιτικής. Γιατί όμως έχει ενδιαφέρον η δεύτερη θέση στις

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxisnet, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τις αλλαγές και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι.
Όπως αναφέρει, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, στις φετινές δηλώσεις έχουν υλοποιηθεί οι εξής νέες λειτουργικότητες:

1. Αυτόματη υποβολή δήλωσης για 1,3 εκατ. φορολογουμένους

Φέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.

Ο φαρισαίος Κυριάκος Βελόπουλος

Είναι πασίγνωστος ο μύθος του Αισώπου για τον λύκο που φόρεσε μια προβιά για να μπει κρυφά στο μαντρί και να ξεκοκκαλίσει μερικά αρνιά με την ησυχία του. Η έκφραση «λύκος σε δέρμα προβάτου» επικράτησε διεθνώς για να περιγράψει έναν άνθρωπο που παριστάνει τον καλοκάγαθο ενώ δεν έχει και τόσο καλοκάγαθους σκοπούς. Ακριβώς το αντίθετο. Σκεφτόμουν τον Αίσωπο –τη λαϊκή σοφία δηλαδή– βλέποντας το βίντεο με τον Κυριάκο Βελόπουλο να προτρέπει, γεμάτος ανησυχία και τρυφερότητα, από το βήμα της Βουλής, εκείνους τους συναδέλφους του που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια να μην πάνε το Πάσχα στην εκκλησία, προκειμένου να μη «διχάσουν τους πιστούς». Στις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν στην αίθουσα ο κ. Βελόπουλος επέδειξε μια ήπια αγανάκτηση, αλλά κυρίως απογοήτευση: «Το λέω με…» ξεκίνησε να λέει, πριν τον διακόψουν ξανά. «Με αγάπη» εννοούσε, προφανώς. Μια ενωτική φιγούρα, ένας φάρος ψυχραιμίας και πατρικής

Μήπως είναι σικέ οι πρόωρες μετρήσεις υποψηφίων;

Γιατί να μπούμε στον κόπο να μάθουμε ποιοι κατεβαίνουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές; Αφού τους ξέρουμε ήδη. Μάλιστα τους είδαμε και στην τηλεόραση με φωτογραφίες, μπάρες και ποσοστά. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνουν πρόθεση ψήφου (!) και για τους υποψηφίους. Για αυτούς δηλαδή που έχουμε ήδη συζητήσει στα social media και τους ξέρουμε χρόνια. Δεν υπάρχει κανένας άλλος. Κάπως έτσι επικρατεί ένας ιδιότυπος πρωτογονισμός. Οι πρωτόγονοι πρόγονοί μας θεοποιούσαν όσα έβλεπαν στον ουρανό. Ευτυχώς, στη σημερινή εποχή δεν θαυμάζουμε πια μόνον όποιον βγαίνει στην τηλεόραση. Ξέρουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι άξιοι άνθρωποι, ίσως και πολύ πιο άξιοι. Πού είναι όμως; Οι μετρήσεις αυτές έχουν γίνει με τρόπο επιστημονικό αλλά και πάλι, σύμφωνα με έγκυρους δημοσκόπους, έχουν «τρύπες». Και κυρίως πνίγουν εν

Η ΑΔΑΕ έδωσε δεκαήμερη προθεσμία στην ΕΥΠ για τον πλήρη φάκελο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη

Επιστολή στην ΕΥΠ έστειλε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), με την οποία ζητάει εντός των επόμενων 10 ημερών τον πλήρη φάκελο με τα στοιχεία της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης "Μικροπολιτικός" στα ΝΕΑ, το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ ζητά τον πλήρη φάκελο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε πόσα στοιχεία της υπόθεσης έχουν απομείνει.

Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο του 2022, απαντώντας σε ερώτημα της ΑΔΑΕ, η ΕΥΠ είχε πει πως τα δεδομένα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχαν καταστραφεί κατά την μεταφορά τους σε νέο ψηφιακό σύστημα, και η συγκεκριμένη κίνηση είχε γίνει την ημέρα της αποκάλυψης της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά με το πού θα καταλήξουν οι ψήφοι όσων τους υποστήριξαν στις εθνικές εκλογές.

Το συγκεκριμένο ερώτημα τέθηκε και στον ξάδερφο του Στέφανου Κασσελάκη, Βασίλη ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μιλώντας στο Kontra ο κ. Κασσελάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Κοιτάξτε, το παράδοξο είναι ότι κυβερνήσεις οι πολιτικές των οποίων έχουν οδηγήσει και στην άνοδο τέτοιων ακροδεξιών κινημάτων προσπαθούνε να τις απαγορεύσουνε. Το τι ψηφίζει ο καθένας, η ψήφος είναι μια έκφραση ελευθερίας και αυτόνομης σκέψης, οπότε το τι ψηφίζει ο καθένας, καλά κάνει. Ευπρόσδεκτες είναι», απάντησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του

Υποψήφιοι ολικής άγνοιας

Aς αφήσουμε στην άκρη τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές. Οχι όλους, αλλά τους περισσότερους. Και ας εστιάσουμε στους υποψηφίους που θέλουν να διαβούν πρώτη φορά το κατώφλι του Κοινοβουλίου. Τους παρακολουθούμε στα πάνελ και στις πολιτικές τους παρεμβάσεις. Οι πιο πολλοί δεν έχουν ιδέα για το αντικείμενο. Οι δημοσιογράφοι δεν τους εκθέτουν. Κακώς. Αρκεί μία ερώτηση για ένα τεχνικό θέμα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος προκειμένου να αναδειχθεί το μέγεθος της άγνοιάς τους. Αλλά, βλέπετε, αν η συζήτηση φύγει από την ακρίβεια και τους παπάδες, δεν θα είναι ελκυστική προς τον μέσο τηλεθεατή που θα πιάσει το τηλεκοντρόλ και θα αναζητήσει το θεαματικό ξεκατίνιασμα σε άλλο πάνελ. Ευρωεκλογές: Στην προεκλογική «μάχη» (και) οι υπουργοί με εντολή Μητσοτάκη – Οι αναθέσεις ανά περιφέρεια Πατήστε εδώ Ασφαλώς και υπάρχουν εξαιρέσεις μεταξύ των

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: 12-14 Μαΐου 2024: "Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)"

Ο Κύκλος Ιδεών σας προσκαλεί στο συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης
Η καμπύλη της Μεταπολίτευσηs (1974-2024)

στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία (Βασ. Γεωργίου 1, Σύνταγμα)
12-14 Μαΐου 2024
Έναρξη: Κυριακή 12 Μαΐου 2024 ώρα 17.00

«Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης» είναι το γενικό θέμα του συνεδρίου που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών στις 12,13 και 14 Μαΐου 2024, τιμώντας την επέτειο των πενήντα ετών από την Μεταπολίτευση /της Μεταπολίτευσης. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία που γιορτάζει φέτος την επέτειο των 150 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η Μεταπολίτευση εξετάζεται ως η στιγμή της μετάβασης από τη δικτατορία στην

Υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, εξαπολύει ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας τον για μία «ατιμία εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος», όπως είπε μιλώντας στον Σκάι, με αφορμή το ότι καλπάζουν οι ανισότητες, καταρρέει το ΕΣΥ και η ακρίβεια στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του τα πάει καλά.

«Αν ήμουν πρωθυπουργός αύριο το πρωί, θα είχαμε μία έντιμη διακυβέρνηση», είπε, περιγράφοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως την «χαρά των πολυεθνικών και της εγχώριας ολιγαρχίας».
Την ίδια ώρα, αιχμές άφησε και κατά του Στέφανου Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που επικαλείται θαύματα και αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του παρά το γεγονός ότι επιδεικνύει τον πλούτο του, θέλοντας να δείξει ότι ο πρόεδρος του

Και τώρα, τί θα πει η ΕΥΠ;

Η ώρα της αλήθειας έχει έρθει πλέον για τις υποκλοπές, καθώς μετά το χθεσινό πράσινο φως που πήρε από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ ο γενναίος πρόεδρος της, Χρήστος Ράμμος, ώστε να παράσχει στο Νίκο Ανδρουλάκη όλη την απαραίτητη ενημέρωση για την απόφαση και το σκεπτικό της παρακολούθησης του, έχει έρθει η ώρα της ΕΥΠ. 

Έχει έρθει, δηλαδή η ώρα που η υπηρεσία πληροφοριών θα απαντήσει κατά πόσον έχει κρατήσει το διαβιβαστικό της παρακολούθησης αλλά και το υλικό των υποκλοπών. Είναι προφανές ότι αν η απάντηση δεν είναι η αυτονόητη, τότε το πολιτικό θέμα ξεφεύγει από τα όρια της ΕΥΠ και γίνεται μείζον πολιτικό ζήτημα. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών είναι πλέον παράρτημα του μεγάρου Μαξίμου…

ΑΑΔΕ: Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS-ταμειακών μηχανών

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους μηχανές.

Ήδη, το 94% των επιχειρήσεων έχουν συμμορφωθεί με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, καθώς είτε έχουν διασυνδεθεί είτε έχουν προγραμματίσει ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων που δεν έχει ανταποκριθεί καθόλου στα όσα προβλέπει ο νόμος και είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων.
Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ ξεκίνησε μαζικούς ελέγχους και έχει προχωρήσει στην επιβολή των πρώτων προστίμων σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, που δεν έπραξαν όσα προβλέπει η διαδικασία μέχρι στιγμής και οι εξηγήσεις τους κρίθηκαν «μη ικανοποιητικές». Οι

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Έλεος με τον Κασσελάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την Αριστερά»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας , μιλώντας στον τηλε...