Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θέλει να σ’ ακούσει

Φίλες και φίλοι,

Οι προκλήσεις της εποχής μας, όπως η κλιματική κρίση κι ο Covid-19, δεν περιορίζονται σε εθνικά σύνορα. Παγκόσμια λοιπόν πρέπει να είναι κι η απάντησή μας.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών είναι το πιο τολμηρό και φιλόδοξο πείραμα διεθνούς συνεργασίας στην ιστορία της ανθρωπότητας - αλλά δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Είναι αποκομμένος. Δεν έχει δύναμη. Καθοδηγείται από ελάχιστα ισχυρά έθνη.

Γι’ αυτό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ άνοιξε μια τεράστια παγκόσμια διαβούλευση για να ζητήσει τη γνώμη των πολιτών σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει καλύτερος ο ΟΗΕ. Σε λίγες μέρες κλείνει - γι’ αυτό ζητάμε από Αβαζίτισσες κι Αβαζίτες σ’ όλο τον κόσμο να λάβουν μέρος σε μια πολύ σύντομη έρευνα για το τι θέλουμε απ’ τον ΟΗΕ. Λάβε μέρος και τα αποτελέσματα θα υποβληθούν επίσημα στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων του ΟΗΕ!

Λάβε μέρος στη δημοσκόπηση για το μέλλον του ΟΗΕ

Όταν γεννήθηκε απ’ τα συντρίμμια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο ΟΗΕ αντιπροσώπευε μια τεράστια πολιτική εξέλιξη για την ανθρωπότητα. Κι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόσμου προς το καλύτερο - είτε με ανταπόκριση σε ανθρωπιστικές κρίσεις, είτε με την αντιμετώπιση της οικολογικής έκτακτης ανάγκης.

Αλλά με την ανθρωπότητα να αντιμετωπίζει πολλαπλές επείγουσες υπαρξιακές κρίσεις, ο ΟΗΕ πρέπει να εξελιχθεί. Χωρίς ισχυρή παγκόσμια διακυβέρνηση είναι πολύ πιο δύσκολο, ίσως αδύνατο, να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Υπάρχουν απλά πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όπως να αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων, και να έχουν μεγαλύτερο λόγο οι πολίτες στις νέες πολιτικές και στην επιλογή του Γενικού Γραμματέα. Αλλά για να έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τον ΟΗΕ, πρέπει να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί. Δυνατά και καθαρά.

Λάβε μέρος στη δημοσκόπηση για το μέλλον του ΟΗΕ

Το παγκόσμιο κίνημά μας μοιράζεται πολλές απ’ τις αξίες του ΟΗΕ – απ’ τη δυναμική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέχρι τη βαθιά αφοσίωσή μας για ένα βιώσιμο μέλλον για όλες κι όλους μας. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού οργανισμού – ας την αρπάξουμε!

Με ελπίδα,

Nathan, Bert, Chris, Sarah, John, Pascal, Antonia, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου